Ploché kleště
Souhrn tématu
Ploché kleště jsou praktickým pomocníkem, který výrazně usnadňuje práci v dílně i domácnosti. Uživatelé oceňují, že nahrazují těžké ploché klíče a goly, a zároveň nepoškozují povrch jako klasické sikovky. Tento nástroj je ideální pro rychlé a efektivní utahování či povolování spojů bez zbytečné námahy.
- unicast
- Reputace:505
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Ploché kleště
Asi před měsícem jsem si koupil tyhle kleště: https://www.hornbach.cz/p/kleste-siko-m ... /12608702/
Jasně, je to kopie těchto: https://www.knipex-eshop.cz/siko-kleste ... ipex-180mm
Jestli mi někdy nějaký kus nářadí opravdu ulehčil život, tak právě tyto kleště. Už nemusím nikam tahat těžkou basu s plochými klíči (a pak mít vztek, že zrovna ten, co potřebuju, tam není) a většinou nemusím chodit ani pro golu. Taky narozdíl od sikovek zabalených v hadru tu věc, co potřebuji povolit nebo utáhnout, neokoušou. Fakt nechápu, jak jsem bez nich doposud mohl fungovat.
Jasně, je to kopie těchto: https://www.knipex-eshop.cz/siko-kleste ... ipex-180mm
Jestli mi někdy nějaký kus nářadí opravdu ulehčil život, tak právě tyto kleště. Už nemusím nikam tahat těžkou basu s plochými klíči (a pak mít vztek, že zrovna ten, co potřebuju, tam není) a většinou nemusím chodit ani pro golu. Taky narozdíl od sikovek zabalených v hadru tu věc, co potřebuji povolit nebo utáhnout, neokoušou. Fakt nechápu, jak jsem bez nich doposud mohl fungovat.
- Mex
- Reputace:428
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Ploché kleště
Profíci spíš používají tohle, ne?
Myslím tento typ, nikoli konkrétně tento model.
Já mám 300mm model (a pak jeden malý) a je to prostě nástroj snů.
Když to u mě vidí nějaký kohoutek nebo matka, tak se tak roztřepou hrůzou, že se rovnou povolí sami.
Edit: sorry zapomněl jsem na ten odkaz:
https://www.alza.cz/hobby//extol-premiu ... 495007.htm
Myslím tento typ, nikoli konkrétně tento model.
Já mám 300mm model (a pak jeden malý) a je to prostě nástroj snů.
Když to u mě vidí nějaký kohoutek nebo matka, tak se tak roztřepou hrůzou, že se rovnou povolí sami.
Edit: sorry zapomněl jsem na ten odkaz:
Naposledy upravil(a) Mex dne čtv črc 16, 2026 8:41 pm, celkem upraveno 1 x.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JiříK
- Reputace:82
Knipex, dlouho nic a pak zbytek světa... 
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
- Chci prodávat energii: NE
Zaujímavý typ, celý život použivam blicky - to sú asi tie sikovky? Ale asi doplním dielňu aj o toto, vyzerá to zaujímavo.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
- Diablo1st
- Reputace:233
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Blicky majú zuby, takže väčšinou poškrábu povrch, čo je zle hlavne pri batériách v kúpelni. Preto treba mať aj tieto ploché kliešte, niekedy nazývané sikovky 
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- pibi
- Reputace:408
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Mám original od Knipexu a veliká spokojenost, také se to nazývá klešťový klíč.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- vla
- Reputace:132
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Je to dobré pro případy, že nemám potřebný klíč, správné nářadí to v komfortu práce nenahradí ani náhodou.
Nemám rád tenhle stát.
- JiříK
Ještě jsem neviděl vodaře - topenáře, aby měl ve vercajku klíč větší než řekněme 22. Natož, aby je použil. Zato 3-5 velikostí Knipexů vždycky... 
- vla
- Reputace:132
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Tam ano, ale pro instalatéry je to běžné nářadí. Jenže diskutujeme na fotovolt. foru a ještě jsem neviděl montéry FV kteří by nosili jeden univerzální klíč na vše. Stejně jako automechanici a mnoho dalších profesí. Živil jsem se montážemi antén všeho druhu a pokud jsem někdy neměl ten správný klíč a použil místo toho sikovky, kombinačky atd. bylo mi před zákazníkem vyloženě trapně. Ještě editek: jako kutil mám běžně do výbavy klíče do 32 mm, jak gola tak ploché.
Nemám rád tenhle stát.
- romanf
- Reputace:40
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
naši dedovia používali francuzák
- Mex
Ano. A jeho moderní náhrada je to, co jsem tu dával:
Podle mě je to k té šroubované matce nebo ventilu šetrnější.
Drží to paralelní polohu čelistí, aniž to na tu matku působí nějakým zbytečným tlakem.
A je to paralelní i když fakt fest zaberu, kdy už by se mi ty blitzky mohly začít v ruce pootevírat.
Když jsem viděl dělat instalatéra, který na mě působil jako profík, tak měl vždy nějaký podobný nástroj.
Podle mě je to k té šroubované matce nebo ventilu šetrnější.
Drží to paralelní polohu čelistí, aniž to na tu matku působí nějakým zbytečným tlakem.
A je to paralelní i když fakt fest zaberu, kdy už by se mi ty blitzky mohly začít v ruce pootevírat.
Když jsem viděl dělat instalatéra, který na mě působil jako profík, tak měl vždy nějaký podobný nástroj.
- JiříK
Je fakt, že pokud si dobře nastavíš Knipex Cobra, tak vybrání vychází přesně na šestihran. Třeba brzdová trubka po 55 letech klíčem rozhodně povolit nejde. Klasickýma sikovkama ne, Knipexama ano...
- Mex
Opakovaně píšeš o Knipexu jako o nějakém konkrétním nářadí.
Ale Knipex je firma, která dělá snad všechno nářadí na světě.
Třeba já mám od nich mimo jiné odizolovávací kleště, krimpovačky na dutiny a fastony a co já vím co všechno.
Tak to všechno jsou "Knipexy". Ale trubku s nima nepovolím...
Ale Knipex je firma, která dělá snad všechno nářadí na světě.
Třeba já mám od nich mimo jiné odizolovávací kleště, krimpovačky na dutiny a fastony a co já vím co všechno.
Tak to všechno jsou "Knipexy". Ale trubku s nima nepovolím...