Energetika jako taková

Souhrn tématu

Fórum se věnuje aktuálním tématům v energetice jako takové, zejména situaci jaderných elektráren ve Francii a České republice, rozvoji fotovoltaiky a jejímu vlivu na energetickou bilanci. Diskutuje se o potřebě zvýšení kapacity solárních panelů v ČR, rozdílech v letní a zimní spotřebě elektřiny a výzvách spojených s chlazením jaderných elektráren. Zmiňuje se také vliv klimatizace na spotřebu a nutnost investic do modernizace energetické infrastruktury.
Kajap
Reputace:0
Lokalita: Okoli

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od Kajap »

Franta2776 píše: pát črc 17, 2026 3:23 pm
Potom je o tom co nabiziš. . Můj syn vůbec neuvažuje o tom, že by se z Rakouska vrátil.Nájem a energie ho stojí cca 15% rodinných příjmů.U nás by to bylo 50%
méně kvalifikovaný single nebo jak je to možný (byť v Pze?), když limit pro náklady na bydlení byl dlouhou dobu v ČR do 30% z příjmu (v Pze 35), a zbytek dosypal stát přes Příspěvek. K tomu ještě doplatek, že těm líným se nevyplatilo pracovat vůbec.

Od 1.7. je to možno jinak…

Ale rozdíl 15 vs 50? Tedy více jak trojnásobek? To musí být hodně specifické parametry, když:

Celková životní úroveň: Rakousko je přibližně o 30–50 % výše než Česko, i když rozdíl se postupně zmenšuje

Znám lidi co pronajímají v Praze byt třeba za 10 000, vloni to bylo za méně než 8 000.. to nemám z doslechu, to jsou reál čísla…
Franta2776
Reputace:642

Nový příspěvek od Franta2776 »

Njn tam asi nevykrádají politici a oligarchové přes příspěvky na bydlení státní rozpočet jako u nás..Platí za byt 90m2 s pokojem, sociálkou pro hosty a venkovním posezením 1300Eur komplet i energiemi.Bytovka z první republiky po rekonstrukci s podlahovým topením.Je to za stejný prachy jak u nás. Syn vůbec neuvažuje, že by zatím pořizoval nemovitost. Vše co ušetři investuje převážně do akcii.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace:390
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: sob črc 18, 2026 10:17 am
Platí za byt 90m2 s pokojem, sociálkou pro hosty a venkovním posezením 1300Eur komplet i energiemi.
Však jsem to říkal - levný bydlení... 😉 Žijete pánové v optický bublině s kecama plechový hlavy - jak to doopravdy je.

Já platil 1520 + energie = cca 1800Eur - už před 8lety a to jsme čekali téměř 3 roky, než jsme ho vůbec našli a nájemní smlouvu získali...
Viděli jsme desítky bytů kde dostali přednost jiný - bez dětí a podobně...

Dnes by totéž stálo pře 2000Eur a NIC JINÝHO v tom 11tis. městečku kousek od Mnichova nebylo.
A celou dobu toho čekání riskuješ, že přijde někdo ze sociálky a zjistí že nemáš odpovídající m2 pro děti a začnou problémy jiné...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
unicast
Reputace:505
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

V Rakousku do výše nájmů stát kecá mnohem víc, než u nás i než v Německu. Sociálku bych do bytu/domu nepouštěl, jen se soudním příkazem, klidně bych se s nimi bavil mezi dveřma, přičemž té německé jsem ochoten říci jen "Ich würde nicht mit dir ohne Rechtsanwalt und Übersetzer sprechen. Tschüß."
Franta2776
Reputace:642

Nový příspěvek od Franta2776 »

Njn my si necháme spekulanty přes příspěvky vykrádat státní rozpočet.Potom je zdaníme 15% (práci cca 45%)a to velká část spekulantů roky nezdaňuje.Tím si vyšroubujeme ceny nemovitostí.Je vidět, většina politiků má několik bytů, takže není vůle do toho sahat, za to EET je modla.
Tam je to jinak
V Rakousku neexistuje jedna specifická „daň z pronájmu“. Příjmy z pronájmu podléhají běžné dani z příjmu (Einkommensteuer). Zdaňuje se zisk, tedy příjmy snížené o výdaje (např. odpisy budovy, úroky z hypoték, pojištění či opravy).Daň z příjmu: Sazba je progresivní a odvíjí se od souhrnu výše vašich zdanitelných příjmů za rok. Pro příjmy se uplatňuje stupňovitá sazba, která začíná na 0 % (pro roční základ do €13 539) a postupně roste na 20 %, 30 %, 40 %, 48 %, 50 % až 55 % u nejvyšších příjmů.Daň z přidané hodnoty (DPH / USt.): U pronájmu k trvalému bydlení se uplatňuje snížená sazba DPH 10 % . Pokud vaše celkové roční příjmy nepřesáhnou 55 000 €, můžete využít režim malého podnikatele a DPH z nového účtu neúčtovat.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace:390
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

unicast píše: sob črc 18, 2026 10:44 am
Sociálku bych do bytu/domu nepouštěl, jen se soudním příkazem, klidně bych se s nimi bavil mezi dveřma, přičemž té německé jsem ochoten říci jen "Ich würde nicht mit dir ohne Rechtsanwalt und Übersetzer sprechen. Tschüß."
Asi bych to chtěl vidět, když je doma žena sama s dětmi a ta soudružka má s sebou i dva uniformované soudruhy... ::facepalm::
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
unicast
Reputace:505
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Tím spíše je oproti nim v nápadně nevýhodném postavení a neměla by říkat vůbec nic.