Klimatizace jako topení - rady
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na využití klimatizace jako topení, včetně doporučení ohledně dimenzování zařízení a možnosti vytápění více místností jednou jednotkou. Uživatelé sdílejí zkušenosti s účinností klimatizace při nízkých teplotách, spotřebou energie a vlivem klimatických podmínek. Zmiňuje se také potřeba doplňkového vytápění pro lepší tepelný komfort.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Klimatizace jako topení - rady
Nojo, zřejmě jsem nedával v zeměpise pozor.
Zlaté Hory jsou opravdové hory? Já měl vždy za to, že Haná je placatá a největší kopec je tam když někde na stavbě vyklopí z auta fůru písku.
Nojo, no. Neměl jsem chodit za školu.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- dipos
- Reputace:22
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
JJ, Zlaté Hory jsou zlaté, a na Praděd to máme 30 km.
A co je Praděd jistě víš.
A Vrbno pod Pradědem je lednička Jeseníku.
A co je Praděd jistě víš.
A Vrbno pod Pradědem je lednička Jeseníku.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
- Soban
- Reputace:314
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tak jenom pro vysvětlenou pendluji mezi Zlaté Hory <-> Olomouc.
Jinak klimatizace je normální tepelné čerpadlo, takže čím větší zima tím míň topí, takže trochu nechápu ten boom tepelných čerpadel které fakt v mrazech mají mizernou účinnost.
Ale jako doplňkové topení je to vynikající.
Další věc z klimatizace jde sice teplo, ale je to takové studené teplo, prostě není to radiátor či kamna z kterých teplo sálá......
Takže pro pohodu to chce ještě nějaké kamínka - krb kam nějaké polínko hodíš......
Jinak klimatizace je normální tepelné čerpadlo, takže čím větší zima tím míň topí, takže trochu nechápu ten boom tepelných čerpadel které fakt v mrazech mají mizernou účinnost.
Ale jako doplňkové topení je to vynikající.
Další věc z klimatizace jde sice teplo, ale je to takové studené teplo, prostě není to radiátor či kamna z kterých teplo sálá......
Takže pro pohodu to chce ještě nějaké kamínka - krb kam nějaké polínko hodíš......
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- Kajap
- Reputace:0
- Lokalita: Okoli
Jenže v mrazech je čím dál méně dní… nebo snad ne?
topna sezona začíná pokud si dobře pamatuju tak pokud klesne teplota průměrná <13°2 po sobě jdoucí dny?
asi jsem neneobjevil Ameriku s tim že je dobrý tepelný čerpadlo zapínat převážně když je nad nulou a naakumulovat stavbu přes den a v noci když je pod nulou tak vypínat :/)
Názory zkušenosti se rozcházejí, jenže ono záleží taky na typu stavby jestli je to dřevostavba no tak nemá žádnou akumulaci. Ať si každý dělá jak umí. Co se neměří to neexistuje
—-
Ledové dny (Tmax < 0 °C, celý den mráz): normálně 10–20 dní/rok - to je docela neurčitý, tak se zkusím podívat na mapu ze svý mašinky:
topna sezona začíná pokud si dobře pamatuju tak pokud klesne teplota průměrná <13°2 po sobě jdoucí dny?
asi jsem neneobjevil Ameriku s tim že je dobrý tepelný čerpadlo zapínat převážně když je nad nulou a naakumulovat stavbu přes den a v noci když je pod nulou tak vypínat :/)
Názory zkušenosti se rozcházejí, jenže ono záleží taky na typu stavby jestli je to dřevostavba no tak nemá žádnou akumulaci. Ať si každý dělá jak umí. Co se neměří to neexistuje
—-
Ledové dny (Tmax < 0 °C, celý den mráz): normálně 10–20 dní/rok - to je docela neurčitý, tak se zkusím podívat na mapu ze svý mašinky: