Nákupy z Číny
Souhrn tématu
Uživatel sdílí osobní zkušenost s nákupy z Číny, zejména s problémy spojenými s dopravou přes DHL, celním řízením a nečekanými poplatky za clo a DPH. Diskutuje se zde o změnách v celních pravidlech od 1.7.2026, kdy se zavádí paušální clo i na zásilky do 150 eur a o důležitosti původu zboží pro výpočet cla. Fórum nabízí užitečné informace pro všechny, kdo plánují nákupy z Číny a chtějí se vyhnout zbytečným nákladům a komplikacím.
- fugas
- Reputace:384
Re: Nákupy z Číny
Proč bych proboha nepřebral balík v hodnotě 200 USD který jsem zaplatil dopředu?Ten poplatek ve své výši je prostě kostka ve skluzu.Ještě chápu že si tolik vezme někdo kdo mi jde přihlásit auto a stráví tam tři hodiny.Navíc ta možnost volby ,jak píšu výše je pro většinu lidí nemožná.Protože já si prostě nevyřídím pohledávky u CÚ a pak nepojedu 50km do skladu přepravce ,abych si balík vyzvedl.Co je na tom k nepochopení?Je to prostě nastavené tak že z valné většiny lidí tenhle tučný poplateček dostanou formou volby menšího zla.Jestli ti vyhovuje ,koupit si něco za 30 ďolíků a 20 zaplatit přepravci za to ,že přepošle tvoje maily ,je to tvoje volba a já ti to nehodlám vymlouvat.Já jsem se poučil a dám si příště velký pozor abych téhle společnosti nepřispěl.Nic víc nic méně.A jak jsem tak prosvištěl diskuze na netu ,nejsem zdaleka sám.Mikel píše:DHL za tebe plati clo a DPH. Pokud by jsi si balik neprebral tak to DHL statu musi stejne zaplatit do 10ti dnu. Je to proste poplatek za sluzbu, kterou DHL uctuje vsem, pokud vybere clo nebo DHL bez rozdilu jestli to je zasilka pro soukromou osobu za 30 EUR nebo pro firmu za 10000EUR. Ten poplatek je stale stejny.fugas píše:DHL za mě nic neplatí.Dá se říci že mi na to na chvilku půjčí.Pro mě to znamená jen to ,že to zaplatím řidiči dodávky.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektuLiFePo4 na LiIon 100Ah.
- NOPARasito
- Reputace:192
To Fugas: sam nejsi, jen musis nastavit u sebe takovou represi a byt obezretny, aby jsi jiz nedoplatil na prizivnicky "BUSINEC".
Ja to mam jiz za sebou. Ani VORLA dokud teda neudelaji jak maji v planu, danit a doje.at clem cokoli!!!!!
Ja to mam jiz za sebou. Ani VORLA dokud teda neudelaji jak maji v planu, danit a doje.at clem cokoli!!!!!
- fugas
- Reputace:384
Ještě včera jsem to nevěděl a tak jsem to chtěl sdělit všem kdo to třeba nevěděli ještě dnes ráno.Zlatokopy platit nehodlám
Tím bych to asi uzavřel.Přeji všem mnoho slunečných i když už krátkých dnů.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektuLiFePo4 na LiIon 100Ah.
- střídač_N
- Reputace:117
Ne není. Můj dotaz zněl: " Nicmene doprava podle zakona musi byt vycislena na dovozni fakture."rva píše:To už tu je uváděno..........
- unicast
- Reputace:497
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Možná nastal čas to tu oživit. Máme tu euroclo, které se platí za "položku" (druh zboží), přičemž počet kusů nakupovaného zboží se neřeší (do jinak bezcelního limitu 150 €). Nabízí se tedy naprosto legální možnost se dohodnout na koordinovaných nákupech stejného druhu zboží.
Jak si to představuji? Někdo tady dá vědět, že by se mu něco hodilo. Pokud se najdou další zájemci o stejný druh zboží, tak se dohodnou na jedné společné objednávce. Jak si to vyřeší s placením a dodáním, to už je na nich. Nicméně tento thread může být jakýmsi koordinačním "epicentrem" takových aktivit.
Jak si to představuji? Někdo tady dá vědět, že by se mu něco hodilo. Pokud se najdou další zájemci o stejný druh zboží, tak se dohodnou na jedné společné objednávce. Jak si to vyřeší s placením a dodáním, to už je na nich. Nicméně tento thread může být jakýmsi koordinačním "epicentrem" takových aktivit.
- kyocera
- Reputace:402
Jenže pak to bude nutné rozeslat po celé ČR všem zájemců o takový koordinovaný nákup a to rozeslání po ČR převýší 3 Eura.
3 Euro je přirážka k balíčku do 150Euro. Tak si myslím, že ten nápad nebude fungovat pokud rozeslání po ČR není zdarma.
3 Euro je přirážka k balíčku do 150Euro. Tak si myslím, že ten nápad nebude fungovat pokud rozeslání po ČR není zdarma.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,LTO 4kWh odkaz na moje domovské vlákno :
viewtopic.php?t=2309
Dotace NE, 6,9kWp ,LTO 4kWh odkaz na moje domovské vlákno :
viewtopic.php?t=2309
- Valdano
- Reputace:299
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Prodejci i některé tržiště (Aliexpress, Temu apod.), kteří mají EU sklady to mohou obcházet přes tyto sklady v EU a někteří už to tak i dělají a v takovém případě se paušální CLO 3€ na celní položku neuplatňuje, protože provozovatel EU skladu zboží proclívá sám při dovozu do skladu a v jiném režimu, na který se paušální CLO nevztahuje.
Takže než něco začnete řešit tak si nejprve ověřte jestli se zboží o které Vám jde dá nebo nedá koupit přes EU sklad daného prodejce.
Může to být řešeno i tak, že i zboží, které aktuálně není v EU skladu a objednáte ho u Čínského prodejce tzv. přes EU sklad tak až poté co ho objednáte ho čínský prodejce pošle do svého EU skladu jako dočasné naskladnění čímž se vyhne povinnosti platit paušální CLO a poté ho provozovatel EU skladu při dovozu do skladu proclí v jiném režimu, na který se paušální CLO nevztahuje a teprve pak už proclené zboží pošle vám už jako zásilku v rámci EU tedy bez celních formalit a vy v takovém případě paušální CLO neplatíte.
Takže než něco začnete řešit tak si nejprve ověřte jestli se zboží o které Vám jde dá nebo nedá koupit přes EU sklad daného prodejce.
Může to být řešeno i tak, že i zboží, které aktuálně není v EU skladu a objednáte ho u Čínského prodejce tzv. přes EU sklad tak až poté co ho objednáte ho čínský prodejce pošle do svého EU skladu jako dočasné naskladnění čímž se vyhne povinnosti platit paušální CLO a poté ho provozovatel EU skladu při dovozu do skladu proclí v jiném režimu, na který se paušální CLO nevztahuje a teprve pak už proclené zboží pošle vám už jako zásilku v rámci EU tedy bez celních formalit a vy v takovém případě paušální CLO neplatíte.
- Valdano
- Reputace:299
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Ano rozesílání v rámci ČR může převýšit hodnotu paušálního cla.kyocera píše: úte črc 07, 2026 9:41 amJenže pak to bude nutné rozeslat po celé ČR všem zájemců o takový koordinovaný nákup a to rozeslání po ČR převýší 3 Eura.
To není přirážka k balíčku, ale paušální CLO na každý celní druh zboží v zásilce (dle celního sazebníku). Pokud je v zásilce jen jeden celní druh zboží bez ohledu na počet kusů pak jsou to 3€, ale pokud je tam více druhů tak se platí další 3€ za každý další celní druh zboží. Účtuje to mimoevropský prodejce už při prodeji tak jako účtuje i DPH. Navíc z paušálního CLA se platí i DPH. Základem pro výpočet DPH je vždy celková celní hodnota tj. suma složená z ceny zboží + případná cena dopravy + CLO. Tohle pravidlo se nezměnilo a platilo vždy.
Před 1.7.2026 se ovšem CLO na zboží vztahovalo pouze na zásilky nad 150€. Rozdíl je tedy v tom, že dříve u zásilek do 150€ žádné CLO nebylo a tak byl základ pro výčet DPH u zásilek do 150€ složen jen z ceny zboží + případné ceny dopravy.
Nyní od 1.7.2026 se účtují 3€ na každou celní položku v zásilce s celní hodnotou do 150€. To znamená, že prodejce musí zahrnout do základu DPH i hodnotu paušálního CLA.
Klíčový je tzv. původ zboží, nikoliv to, odkud balíček fyzicky putuje.
Vztahuje se to na zboží vyrobené mimo EU v zemích, se kterými nemá EU sjednánu dohodu o volném obchodu tj. nejen na prodejce z Číny, ale např. i z USA a mnoha dalších.
Netýká se to zboží vyrobeného buď v EU nebo i mimo EU v zemích s nimiž má EU sjednánu dohodu o volném obchodu jako je např. UK tj. Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko, ale i další země, které nejsou součástí EU, ale CLO se u zboží vyrobeného v těchto zemích neplatí jako např. Norsko, Island, Švýcarsko, Kanada, Jižní Korea, Japonsko a některé další země.
Takže pokud koupíte u prodejce z Anglie zboží vyrobené v Anglii paušální CLO se na něj nevztahuje, ale pokud od něj koupíte zboží vyrobené třeba v Číně tak se na něj paušální CLO u zásilky do 150€ vztahuje.
Pokud by čínský e-shop (např. AliExpress) prodával zboží, které bylo prokazatelně vyrobeno třeba v Anglii a má britský původ, pak by se na něj paušální clo 3€ nevztahovalo. V praxi to má ale háček, kvůli kterému k tomu u čínských e-shopů téměř nikdy nedojde. Aby mohlo být zboží osvobozeno od cla na základě obchodní dohody, musí být splněny dvě zásadní podmínky:
1. Důkaz o původu zboží (Certifikát)
E-shop musí k zásilce přiložit oficiální prohlášení o původu (tzv. deklaraci na faktuře). Čínský prodejce by musel mít od britského výrobce doklady potvrzující, že zboží splňuje pravidla původu dohody mezi EU a UK, a musel by to správně uvést do celních dat. Většina běžných prodejců na čínských tržištích takovou byrokracii pro drobné balíčky vůbec neřeší.
2. Pravidlo nepřerušené přepravy (Přímá doprava)
Tohle je největší kámen úrazu. Obchodní dohody mají v sobě téměř vždy podmínku, že zboží musí putovat z partnerské země, se kterou je uzavřena dohoda o volném obchodu přímo do EU. Pokud by zboží byť prokazatelně vyrobené třeba v Anglii leželo v čínském skladu a odtud bylo posláno v zásilce zákazníkovi do EU, toto pravidlo se poruší. Celníci to budou brát tak, že zboží vstoupilo na území Číny, tam se s ním manipulovalo, a proto ztrácí nárok na celní zvýhodnění UK. Výjimkou by bylo pouze to, pokud by čínský e-shop posílal zboží vyrobené v Anglii ze svého skladu v Anglii přímo k zákazníkovi v EU.