EGD - výměna elektroměru distributorem

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zkušenosti s výměnou elektroměrů distributorem EGD, zejména přechod na chytré elektroměry u odběrných míst s vyšší spotřebou. Uživatelé sdílejí informace o průběhu výměny, legislativních požadavcích a praktických aspektech instalace nových měřidel. Výměna je součástí evropské směrnice a probíhá postupně podle vyhlášky 359/2020 Sb., přičemž po instalaci je možné sledovat spotřebu online.
Valdano
Reputace:291
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD - výměna elektroměru distributorem

Nový příspěvek od Valdano »

thesaro píše: stř čer 24, 2026 10:51 am
Tak je vyměněno... Typ nového elměru: XT211.
Stručný popis elektroměru XT211.
Stručný uživatelský manál.

Třífázový statický elektroměr, který se používá na odběrných místech pro měření odebírané i dodávané elektrické energie. Elektroměr měří činnou energii a průchod elektrické energie je indikován blikáním metrologické LED (levá LED dioda).

Odebíraná elektrická energie je ukládaná v energeticky nezávislé paměti do oddělených registrů a zobrazovaná displejem elektroměru na 8 celých míst v jednotkách elektrické práce [kWh], dodávaná energie je ukládaná bez rozlišení tarifu. Informace o aktuálním stavu jednotlivých registrů se střídají na displeji v 8vteřinovém intervalu.

Zobrazení trojúhelníku nad šipkou doprava s označením +P nebo nad šipkou doleva s označením -P indikuje směr toku elektrické energie.

Podle směru toku proudu je energie ukládaná do jednoho registru T1 (1.8.1) při odběru s jednotarifovou distribuční sazbou nebo do registrů T1 (1.8.1) a T2 (1.8.2) při dvoutarifovém odběru a do registru P (2.8.0) při výrobě.

Elektroměr je vybaven odpojovačem, což je zařízení, které slouží k odpojení zákazníka od distribuční soustavy na dálku. :o
Kajap
Reputace:0
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Když budeš nasazovat na stát, tak tě vypnou na dálku jak v čajně :-))
Kajap
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Valdano píše: stř bře 18, 2026 3:59 pm
Záleží také na tom jaký má roční odběr, protože aktuálně v podstatě všichni distributoři povinně mění elektroměry za online u těch, kteří mají roční spotřebu od 6MWh a výš, a to i u těch, kteří žádnou FVE vůbec nemají tj. ani balkonovku. Může se stát i to, že i když má roční odběr nižší, ale budou to v dohledné době měnit na více místech v jeho blízkém okolí tak se s tím prostě sveze a vymění mu to také, aby se tam pak v budoucnu už nemuseli vracet. Do budoucna pak budou měnit elektroměry za chytré úplně všem podle toho jak jim bude postupně končit životnost či spíš povinná doba na výměnu, která bývá cca 12 let.
Tomáš odkud že úplně všem? Protože to je asi o dost dražší provoz a u někoho kdo tam má spotřebu 2 kWh za rok se to asi moc nevyplatí?

Já se tedy bráním kde to jde protože už pak nemůžeš ušetřit tisíce optimalizací a taky kdejaké šmírák si může snadno zjistit jestli seš doma :))
Valdano
Reputace:291
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Kajap píše: pát čer 26, 2026 11:19 am
Tomáš odkud že úplně všem? Protože to je asi o dost dražší provoz a u někoho kdo tam má spotřebu 2 kWh za rok se to asi moc nevyplatí?
Je to dáno tím, že se v celé EU má do budoucna přejít kompletně na měření odběru domácností jen pomocí online elektroměrů bez ohledu na náklady. První etapa je ta výměna u domácností s ročním odběrem 6MWh a výš a pak budou postupně v čase následovat výměny i u domácností s nižším ročním odběrem. Píše o tom EGD přímo na svém webu v článku Chytré měření. Stejné to bude u všech distributorů v Česku.

Proč to děláme

Zavádění chytrého měření je dané Evropskou unií. Postupně proběhne výměna elektroměrů na celém území České republiky, a to podle Vyhlášky o měření 359/2020 Sb. Za instalaci chytrých elektroměrů odpovídají jednotliví distributoři elektřiny: my, tedy EG.D, ČEZ Distribuce a PREdistribuce.

Kdy bude výměna probíhat

V nejbližších letech vyměníme standardní elektroměr za chytrý víc jak třetině domácností na našem distribučním území, tedy v jižních Čechách a na jižní Moravě. To je celkem zhruba 400 000 měřidel. Nejdřív se dle podmínek vyhlášky zaměříme na odběrná místa s roční spotřebou nad 6 MWh a dvoutarifní distribuční sazbou.

Následně budeme instalovat chytrý elektroměr v každém odběrném místě, u kterého nastane čas na pravidelnou výměnu přístroje.

Odečty

Po výměně budeme nějakou dobu elektroměr a jeho komunikaci sami testovat. Jakmile ho přihlásíme do dálkového režimu, pošleme vám e-mail. Od té chvíle můžete svou spotřebu sledovat v portále nebo v mobilní aplikaci Distribuce24.
Kajap píše: pát čer 26, 2026 11:19 am
kdejaké šmírák si může snadno zjistit jestli seš doma :))
Přístup k datům konkrétního odběrného místa má být zabezpečen tj. měla by se k němu dostat jen osoba, která má smlouvu o připojení a protistrana tj. pověření zaměstnanci příslušného distributora alias pouze pověření šmíráci. Kdejaký šmírák by tam tedy rozhodně přístup mít neměl. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát čer 26, 2026 1:18 pm, celkem upraveno 1 x.
okoun

Nový příspěvek od okoun »

Mě měnil čez nedávno...Výměna byla ohlášena od začátku roku. Sice nebyl ohlášen den, ale naštěstí jsem byl doma. Pán zázvonil a že bude výměna. Mě to tedy nevadilo- od února mám hlavní jističe odpojené a jedu ostrov. Jemu to bylo taky jedno, jen pak chtěl abych se na chvilku připojil, aby měl jistotu že to funguje. Ještě se mě pak zeptal jestli má vyhodit hlavní jistič u elektroměru, mě to bylo vcelku jedno. Ptal jsem se jestli to něcemu vadí, ale prý ne. Tak že zapojil, vyzkoušel a jistič vypnul a ektroměr je bez šťávy a je vyplý. Stav je stejný jak jsem měl před tím.