Panely na streche montovanej haly

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o montáži panelů na střechu malé montované haly s ocelovou konstrukcí a sendvičovými panely. Hlavním tématem je nosnost a správné upevnění AL profilů při rozponu 4 metrů mezi nosníky, což je větší vzdálenost než běžné 1 metr. Doporučuje se konzultace se statikem kvůli bodovému zatížení a možnému zesílení konstrukce, aby střecha bezpečně unesla váhu panelů, sněhu a větru.
romanf
Reputace:39
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Panely na streche montovanej haly

Nový příspěvek od romanf »

Nazdar všetkým,
možno budem v blízkej budúcnosti riešiť montáž panelov na malú montovanú halu, ktorá je postavená na oceľovej konštrukcii a zastrešená senvičovými panelmi.
Ak to správne chápem, zaťažovať by sa mali iba tie oceľové portálové nosníky, ale rozpon medzi nimi sú v tomto prípade 4metre.
(ilustračné foto, v reále to bude na 6x8m stavbe)
7.jpg
7.jpg (72.41 KiB) Zobrazeno 158 x
udrží bežne používaný AL profil panely ak budú konzoly 4m od seba? na bežných strechách sa uchytáva na každú krokvu, to je cca 1m
Mex
Reputace:415
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Panely na streche montovanej haly

Nový příspěvek od Mex »

Není profil jako profil..
Ale 4m je podle mě dost.
Nakonec tohle by pěkně spočítal nějaký z on-line programů pro strojařské výpočty.

Když už nic jiného, tak bych dal aspoň 2 profily na sebe a sešrouboval je (když bych nechtěl nebo nemohl počítat, případně měřit).
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
JozefSK
Reputace:71

Nový příspěvek od JozefSK »

Tak na toto dávať ešte FV panely, bez dodatočného spevnenia konštrukcie, by som si ozaj netrúfol. Dnes ponúkané montované haly sú dimenzované skôr tak, aby aspoň ako tak udržali sami seba s troškou snehu a nie ešte FV panely a k tomu príslušenstvo. Bez aj len stiahnutia strešných profilov by som sa bál, že hrebeň strechy sa zbortí dole pod tou ťarchou (panelov a snehu) a prípadným vetrom. Ten spoj nosnikov pod hrebenom strechy vidim, ako kriticky.
Istotu by Ti naozaj mohol dať nejaký skúsenejší statik.
unicast
Reputace:492
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Tady bych neměl strach ze síly, mířící směrem dolů. Hmotnost panelů to unese v klidu, trochu sněhu na nich taky a případný průhyb bude v milimetrech. Z čeho bych v tomhle případě měl větší obavu, to je vztlak, tedy síla, mířící směrem nahoru (ano, to je ta, co v USA při hurikánech odnáší ty jejich fórové střechy). Dva profily na sobě zní rozumně, prošroubovat tak každých půl metru až metr.
romanf

otázka je , k čomu ich každý meter prišroubovať , pod nimi bude senvičový panel (to je polystyrén a plech)
unicast
Reputace:492
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Prošroubovat (sešroubovat) ty dva profily mezi sebou, aby se minimalizoval ten průhyb.
Mex
Reputace:415
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Určitě prošroubovat, aby se z namáhání na ohyb stalo namáhání na tah.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
misif
Reputace:17

Nový příspěvek od misif »

No pokud prošroubuji dva tenkostěnné AL profily k sobě, tak to samotné prošroubování nemůžu brát jako nosné a prostě to má dvojnásobnou pevnost v ohybu, tj. povolí ti to udělat rozpětí v 1,4 násobku proti jednomu profilu. Pokud bys je svařil v poloze "nad sebou", tak rozteč můžeš zdvojnásobit, ale pořád se nedostaneš na 4m.

Raději se zeptej statika, než tady na fóru, myslím, že střešní panel bude mít uvedené povolené plošné zatížení i bonové zatížení a statik ti zkusí s ohledem na sklon střechy, větrné mapy a srážkové/sněhové mapy něco navrhnout, další problém je kotvení FVE, do toho má co kecat výrobce střešních panelů.

Takže rychle za statikem, dokud není pozdě, možná se bude muset dát jiná krytina na tu halu, nebo alespoň pevnější panel.
romanf

tie sendvičové panely samozrejme nejakú plošnú únosnosť majú, musia byť dimenzované na nejakú vrstvu mokrého snehu, to je jasné
blbé je že v prípade monáže FV konštrukcie sa plošné zaťaženie zmení na bodové
ak sa zaťaženie v bodoch prenesie na nosníky, tak super, leže tie budú 4m od seba

o týždeň mám rande s výrobcom tých hál, potom budem múdrejší