Panely na streche montovanej haly
Souhrn tématu
V diskuzi se řeší montáž panelů na střechu malé montované haly s ocelovou konstrukcí a sendvičovými panely. Hlavním tématem je, zda běžně používané AL profily udrží panely při rozponu konzol 4 metry, což je větší vzdálenost než standardní uchycení na každou krokvu. Uživatelé doporučují konzultaci s odborníkem a případné dodatečné zpevnění konstrukce pro bezpečnost a stabilitu.
- romanf
- Reputace:39
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Panely na streche montovanej haly
Nazdar všetkým,
možno budem v blízkej budúcnosti riešiť montáž panelov na malú montovanú halu, ktorá je postavená na oceľovej konštrukcii a zastrešená senvičovými panelmi.
Ak to správne chápem, zaťažovať by sa mali iba tie oceľové portálové nosníky, ale rozpon medzi nimi sú v tomto prípade 4metre.
(ilustračné foto, v reále to bude na 6x8m stavbe) udrží bežne používaný AL profil panely ak budú konzoly 4m od seba? na bežných strechách sa uchytáva na každú krokvu, to je cca 1m
možno budem v blízkej budúcnosti riešiť montáž panelov na malú montovanú halu, ktorá je postavená na oceľovej konštrukcii a zastrešená senvičovými panelmi.
Ak to správne chápem, zaťažovať by sa mali iba tie oceľové portálové nosníky, ale rozpon medzi nimi sú v tomto prípade 4metre.
(ilustračné foto, v reále to bude na 6x8m stavbe) udrží bežne používaný AL profil panely ak budú konzoly 4m od seba? na bežných strechách sa uchytáva na každú krokvu, to je cca 1m
- Mex
- Reputace:415
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Panely na streche montovanej haly
Není profil jako profil..
Ale 4m je podle mě dost.
Nakonec tohle by pěkně spočítal nějaký z on-line programů pro strojařské výpočty.
Když už nic jiného, tak bych dal aspoň 2 profily na sebe a sešrouboval je (když bych nechtěl nebo nemohl počítat, případně měřit).
Ale 4m je podle mě dost.
Nakonec tohle by pěkně spočítal nějaký z on-line programů pro strojařské výpočty.
Když už nic jiného, tak bych dal aspoň 2 profily na sebe a sešrouboval je (když bych nechtěl nebo nemohl počítat, případně měřit).
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JozefSK
- Reputace:71
Tak na toto dávať ešte FV panely, bez dodatočného spevnenia konštrukcie, by som si ozaj netrúfol. Dnes ponúkané montované haly sú dimenzované skôr tak, aby aspoň ako tak udržali sami seba s troškou snehu a nie ešte FV panely a k tomu príslušenstvo. Bez aj len stiahnutia strešných profilov by som sa bál, že hrebeň strechy sa zbortí dole pod tou ťarchou (panelov a snehu) a prípadným vetrom. Ten spoj nosnikov pod hrebenom strechy vidim, ako kriticky.
Istotu by Ti naozaj mohol dať nejaký skúsenejší statik.
Istotu by Ti naozaj mohol dať nejaký skúsenejší statik.
- unicast
- Reputace:492
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Tady bych neměl strach ze síly, mířící směrem dolů. Hmotnost panelů to unese v klidu, trochu sněhu na nich taky a případný průhyb bude v milimetrech. Z čeho bych v tomhle případě měl větší obavu, to je vztlak, tedy síla, mířící směrem nahoru (ano, to je ta, co v USA při hurikánech odnáší ty jejich fórové střechy). Dva profily na sobě zní rozumně, prošroubovat tak každých půl metru až metr.