Energetika jako taková
Souhrn tématu
Fórum se věnuje aktuálním otázkám české energetiky, zejména rozvoji solárních panelů a přečerpávacích elektráren. Diskutuje se o potřebách kapacity, modernizaci technologií a ekonomických aspektech provozu. Uživatelé reflektují i mezinárodní souvislosti a výzvy spojené s výrobou a dodávkami energie v ČR.
- Mex
- Reputace:411
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Energetika jako taková
Nejen kvůli OZE, ale i kvůli jinému pojetí energetiky.rva píše: čtv čer 11, 2026 5:57 amPodstatné je, že jak baterie, tak přečerpávačky žádnou energii nevyrábějí. A potřeba jsou ve zvýšené míře kvůli OZE.
Dneska se na elektriku předělává spousta věcí, které předtím jely na jinou formu energie.
A taky přibývá nových spotřebičů. Třeba elektromobilita.
Nicméně OZE z let solární apokalypsy 2009-11 samozřejmě hrají velmi výraznou roli.
Ale s tím nic nenaděláme. Že to tehdy byla chyba dneska ví každý, ale nikdo s tím neumí zpětně nic udělat.
Takže jediná možnost je se tomu aspoň pokusit bránit těmi baterkami.
Ani ne tak přečerpávačkami, které budou hotové za 7 let (když půjde dobře), kdy už naštěstí následky té solární apokalypsy skončí.
- Mex
Myslím, že původní turbíny měnit nebudou. Jen generátory. Tedy ty dvě, které se nebudou předělávat na přečerpávací režim.unicast píše: stř čer 10, 2026 11:05 pmV těch osmi miliardách je i výměna těch druhých dvou turbín po 91 MW. Ta rekonstrukce by se musela udělat tak jako tak, 65 let staré turbíny už mají své odkrouceno. Dále si dovolím připomenout, že přečerpávání je v tomhle případě jen příjemný vedlejší efekt, hlavním účelem té investice je rekonstrukce primárního zdroje energie (a možná i zvýšení účinnosti), přičemž rozdíl v nákladech mezi prostou rekonstrukcí a přidáním té přečerpávací funkce bude patrně velmi malý.
7 let to budou stavět, protože to budou dělat po etapách. Nejprve vybourají dvě staré turbíny, usadí dvě nové, ty zprovozní a následně udělají totéž s druhými dvěma. Reálně první přečerpané MWh z toho mohou padat už někdy v roce 2030. I jako akcionáři ČEZu (jímž už brzy nebudu, ale to je zase jiný příběh) se mi to líbí.
...
To sice bude taky nějaký ten milión, ale ne miliarda.
Hlavní darda bude za výměnu dvou turbín Kaplan za Francis, navíc obousměrnou.
To znamená totálně rozmlátit náhon a savku a udělat to znovu a jinak. Tam zahučí ty miliardy.
Takže gró té investice bude za předělávku na přečerpávačku.
- Mex
Nespletl sis stranu? Mistři na posuzování partnerů, uvalování na ně sankcí, cel a dalších omezení jsme my, demokrati. Na Číňani.eman píše: čtv čer 11, 2026 5:36 amTakže totální, absolutní závislost na Číně místo pár koleček betonu a turbíny vyrobené u nás?
Co uděláš, až soudruzi řeknou, že nejsme dost servilní a napaří nám clo nebo rovnou odmítnout baterky prodat, protože někdo jiný nabídnul víc?
A nevím co je na baterkách moderního. Akumulátory tu jsou desítky let, mění se jenom paramatery a pořád je to stejná chemická tragédie s životností a složitým řízením nabíjení. Jedna chyba a můžeš všechno vyhodit nebo hasíš.
Oni vždy reagují až jen jako důsledek kroků z naší, demokratické, strany (třeba ten zákaz exportů prvků vzácných zemin).
To my jsme ti, kteří pořád řešíme jestli oni dostatečně miluji Ujgury (islamisty), jestli dost chrání to a ono, jestli si náhodou něco nedotují sami sobě a podobně.
Mimochodem na ty turbíny vyrobené u nás jsem zvědavý. Jestli myslíš u nás ve fabrice, kterou vlastní Korejci, Rusové, Němci nebo někdo jiný.
Konkrétně tyhle se mají dělat ve Slovinsku, to bylo "u nás" naposled za Rakousko-Uherska.
Ale snad aspoň generátory se budou dělat v "našem" Siemensu.
- unicast
- Reputace:488
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Podle dostupných informací se měnit budou, stávající mají výkon 91 MW, ty dvě nové nereverzibilní mají údajně mít výkon 95 MW (takže celkový jmenovitý výkon elektrárny zůstane stejný).Mex píše: čtv čer 11, 2026 1:53 pmMyslím, že původní turbíny měnit nebudou. Jen generátory. Tedy ty dvě, které se nebudou předělávat na přečerpávací režim.
To sice bude taky nějaký ten milión, ale ne miliarda.
Ano, bude toho potřeba změnit dost. Ale v jaké je ta současná technologie (včetně náhonu apod.) kondici a co všechno by se muselo opravit tak jako tak, to vážně netuším a když to nevím, tak si alespoň odpustím ostré odsudky.
Cítím ve vzduchu pány Dunninga s Krugerem, čím ono to asi tak bude...
- Mex
Mají se měnit generátory. To by vysvětlovalo to drobné zvýšení výkonu.
Těmi ostrými odsudky myslíš mě?
Já jen reaguju na to, jaké nadšení to prohlášení ČEZu vyvolalo.
Které je podle mě dáno tím, že pro mnoho lidí platí "přečerpávačka=dobro".
Takže stojím sám proti sjednocené frontě podporovatelů, včetně Tebe.
A je otázkou, na koho jsi mířil tím Dunning-Krugerovým efektem. Tedy kritikou diskuse neznalých.
Jestli na ty, kteří o daném problému ví jen to, že je to určitě dobré, protože přečerpávačka je přece z principu dobrá.
Nebo někoho, kdo k tomu uvede i základní parametry, hrubý ekonomický výpočet a na realitě minulé doby doloží, jak "staré pojetí" s přečerpávačkami nastavilo nějakou cenovou hladinu, kdežto "nové pojetí" s baterkami a agregátory nastavilo cenovou hladinu poloviční, mířící ke čtvrtinové.
Těmi ostrými odsudky myslíš mě?
Já jen reaguju na to, jaké nadšení to prohlášení ČEZu vyvolalo.
Které je podle mě dáno tím, že pro mnoho lidí platí "přečerpávačka=dobro".
Takže stojím sám proti sjednocené frontě podporovatelů, včetně Tebe.
A je otázkou, na koho jsi mířil tím Dunning-Krugerovým efektem. Tedy kritikou diskuse neznalých.
Jestli na ty, kteří o daném problému ví jen to, že je to určitě dobré, protože přečerpávačka je přece z principu dobrá.
Nebo někoho, kdo k tomu uvede i základní parametry, hrubý ekonomický výpočet a na realitě minulé doby doloží, jak "staré pojetí" s přečerpávačkami nastavilo nějakou cenovou hladinu, kdežto "nové pojetí" s baterkami a agregátory nastavilo cenovou hladinu poloviční, mířící ke čtvrtinové.
- Kostěj
- Reputace:127
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ty dotované ceny expirují, ale skončí i dodávky z těch elektráren? Když už bude elektrárna zaplacená, proč ji rušit, klidně může dodávat za libovolnou cenu, pokud bude kladná. Taky se výhledově plánuje i posílení přeshraničních linek a ta levná až mínusová elektřina z Německa se přečerpávačce bude hodit. Jenže kdo vidí na 10 či 30 let dopředu? Nicméně věřím, že ekonomiku téhle přečerpávačky počítali odborníci.Mex píše: čtv čer 11, 2026 1:45 pmAni ne tak přečerpávačkami, které budou hotové za 7 let (když půjde dobře), kdy už naštěstí následky té solární apokalypsy skončí.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.