Victron / Fronius Ac Coupling dotaz na chování
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o chování a nastavení AC coupling mezi Victron 3x3000MP2 a Fronius 10kW střídačem v solárních systémech. Hlavní otázky se týkají, zda Victron odebírá výkon z baterie nebo z ostatních fází, možnosti konfigurace a vlivu plné baterie. Diskuze zahrnuje i zkušenosti s různými modely Fronius a tipy na správné nastavení systému pro optimální využití energie z FVE.
- IvoFrank
- Reputace:0
- Lokalita: Žďár nad Sázavou
Victron / Fronius Ac Coupling dotaz na chování
Dobrý večer pánové,
prosím mám dotaz na využívaní energie FVE s AC coupling, konkrétně Victron 3x3000MP2 a Fronius 10kW.
V případě venku svítí a do střídače jde dostatečné množstvo energie ale je překročeno zatížení Froniusu na fázy (ostatní 2 mají kapacitu), tak by Victron měl dodat chybějící výkon.
Můj dotaz zní:
Bere Victron dodatečný výkon z baterie, anebo je schopen si vzít výkon z ostatních fází? Jde to nastavit? VJe tam rozdíl pokud je baterie plná? Záleží jestli používám Victron Shunt a cerbo?
Předem děkuji za odpovědi.
S pozdravem,
Ivo
prosím mám dotaz na využívaní energie FVE s AC coupling, konkrétně Victron 3x3000MP2 a Fronius 10kW.
V případě venku svítí a do střídače jde dostatečné množstvo energie ale je překročeno zatížení Froniusu na fázy (ostatní 2 mají kapacitu), tak by Victron měl dodat chybějící výkon.
Můj dotaz zní:
Bere Victron dodatečný výkon z baterie, anebo je schopen si vzít výkon z ostatních fází? Jde to nastavit? VJe tam rozdíl pokud je baterie plná? Záleží jestli používám Victron Shunt a cerbo?
Předem děkuji za odpovědi.
S pozdravem,
Ivo
- Diablo1st
- Reputace:229
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Victron / Fronius Ac Coupling dotaz na chování
Ak je dostatočne nabitá batéria tak potrebnú energiu berie MP2 z batérie.
Pri AC Coupling je Cerbo veľmi dobré mať, už len kvôli VRM a nastavovanie ESS.
Rovnako je to so smartshunt. Ak sú použité batérie s vlastným bočníkom Victron Smartshunt netreba, ale nie je to už taká položka a meria presnejšie ako bočník v bms.
Rovnako je to so smartshunt. Ak sú použité batérie s vlastným bočníkom Victron Smartshunt netreba, ale nie je to už taká položka a meria presnejšie ako bočník v bms.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- IvoFrank
- Lokalita: Žďár nad Sázavou
Moc děkuji, prosím ještě několik hloupějších dotazů na Fronius, nebo možná i ostatní symetrické měniče;Diablo1st píše:Ak je dostatočne nabitá batéria tak potrebnú energiu berie MP2 z batérie.
Pokud mi panely dávají 4,2kW a mám na jedné fázy odběr např. 2,5kW, dodá Fronius celého 2,5kW anebo pouze 1/3 z 4,2kW, tedy 1,4kW a zbytek půjde přes Victron? Fronius Symo 10 udělá max cca 3,2kW,ale to je jen při max zatížení nebo dle zátěže?
Ještě jednou moc děkuji.
- Diablo1st
Fronius dodá vždy 1/3 výkonu panelov do jednej fázy. Ostatné je na nastaveniach. Zbytok potrebného výkonu môže dodať batéria alebo DS.
Ale v tomto prípade to nejako nevadí, lebo ostatné 2 meniče dobíjú batériu s ostatných fáz.
Ale v tomto prípade to nejako nevadí, lebo ostatné 2 meniče dobíjú batériu s ostatných fáz.
Victron ESS AC Coupling:
- bereda20
- Reputace:5
- Lokalita: Klatovy
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6300
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Ahoj, také se přidám se svým dotazem, jakým střídačem nahradit nedostupný Fronius? Mám v plánu použít (polo)ostrov s MP2 5000 a k tomu na AC out Fronius Primo 3.6kW. Fronius bude jen jako posílení stávající FVE na vytěžování - k dispozici bude 8 panelů 450W. Bohužel v současné době je fronius nedostupný a nepředpokládám, že se to v blízké době změní. Existuje nějaká funkční alternativa pro ostrov?
- PavelR
- Reputace:265
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
mám vyzkoušeno v ostrovu ale jen pod malými výkony zatím huawei sun2000 10ktl. Frekvenční řízení v ostrovu zdá se že funguje. Ale je to 3f. Jestli dělají aji 1f nevím. Bohužel pokud to je na síti a je to potřeba zaříznou na přetok potřebuješ i jejich meter a logger. Ale to taky funguje teda aspoň nějak. Držím teď jednu 60kwp fve v bezpřetokovým režimu plus k tomu MPI 3000. Tak nějak to chodí.bereda20 píše:Ahoj, také se přidám se svým dotazem, jakým střídačem nahradit nedostupný Fronius? Mám v plánu použít (polo)ostrov s MP2 5000 a k tomu na AC out Fronius Primo 3.6kW. Fronius bude jen jako posílení stávající FVE na vytěžování - k dispozici bude 8 panelů 450W. Bohužel v současné době je fronius nedostupný a nepředpokládám, že se to v blízké době změní. Existuje nějaká funkční alternativa pro ostrov?
Mám takové neoveřené informace z froniusu že by syma v 3 kvartále zase mohly být.
- Diablo1st
Prečo si pri ostrove takto komplikovať situáciu? Radšej zobrať normálny mppt napr. 250/60 a zapojiť panely do 4S2P. A ešte to bude o polovicu lacnejšie. A na vyťažovanie stačí aj hlúpy čínsky menič s remote on/off.bereda20 píše:Ahoj, také se přidám se svým dotazem, jakým střídačem nahradit nedostupný Fronius? Mám v plánu použít (polo)ostrov s MP2 5000 a k tomu na AC out Fronius Primo 3.6kW. Fronius bude jen jako posílení stávající FVE na vytěžování - k dispozici bude 8 panelů 450W. Bohužel v současné době je fronius nedostupný a nepředpokládám, že se to v blízké době změní. Existuje nějaká funkční alternativa pro ostrov?
Victron ESS AC Coupling:
- bereda20
Třeba z toho jednou za pár let udělám legální FVE a legalizovat ostrov s baterkama a automatizací bude složitější než jen jednoduchý měnič připojený do sítě. Vytěžování bude ovládané vzdáleně a nepředpokládám samostatný kabel měnič - bojler, takže by to musel být měnič co umí pracovat s MP v paralelu. Navíc při ceně MPPT + měnič se už blížím ceně froniusu, takže to také není levnější. Samozřejmě za předpokladu, že se nechá koupitDiablo1st píše:
Prečo si pri ostrove takto komplikovať situáciu? Radšej zobrať normálny mppt napr. 250/60 a zapojiť panely do 4S2P. A ešte to bude o polovicu lacnejšie. A na vyťažovanie stačí aj hlúpy čínsky menič s remote on/off.
- tomas
- Reputace:243
Mělo by to fungovat s jakýmkoliv střídačem co má funkci P(f) což už musí mít snad všechny. Někdo to tu provozoval i s on-grid Solaxem, ale už to nemůžu najít.bereda20 píše:Ahoj, také se přidám se svým dotazem, jakým střídačem nahradit nedostupný Fronius? Mám v plánu použít (polo)ostrov s MP2 5000 a k tomu na AC out Fronius Primo 3.6kW. Fronius bude jen jako posílení stávající FVE na vytěžování - k dispozici bude 8 panelů 450W. Bohužel v současné době je fronius nedostupný a nepředpokládám, že se to v blízké době změní. Existuje nějaká funkční alternativa pro ostrov?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
- Diablo1st
Tú funkciu tie meniče majú, bohužiaľ občas je problém sa k týmto nastaveniam dostať a nastaviť ich tak, aby to korektne fungovalo.
A čo tak ten on-grid oficiálne prihlásiť a až potom riešit AC Coupling? Tak by sa dal dať on-grid na ACin a netreba riešiť žiadnu zmenu frekvencie.
A čo tak ten on-grid oficiálne prihlásiť a až potom riešit AC Coupling? Tak by sa dal dať on-grid na ACin a netreba riešiť žiadnu zmenu frekvencie.
Victron ESS AC Coupling:
- bereda20
A nebyla by škoda až jednou dojde k blackoutu aby část výroby přišla vniveč pouze kvůli tomu, že to bylo tenkrát jednodušší? Příhlásit on-grid mohu, záleží, zda je výhodné to dělat v současné době a schovat za něj hybrid nebo mít zatím jen ostrov.
- Diablo1st
Koľko je tých výpadkov DS?
Osobne by som skôr riešil legálne pripojenie 3,6kWp on-gridu a zaň by som dal MP2 + batérie + ďalšie pole s mppt (btw. takýto systém prevádzkujem
)
Ak by distribučka robila problémy s pretokmi, tak spraviť normálne ostrov, ale tam by som o AC Coupling neuvažoval a išiel klasicky s mppt. Bez DS je AC Coupling také polovičaté riešenie, lebo ide proti princípu fungovania on-grid meniča.
Ale moje peniaze to nie sú
Osobne by som skôr riešil legálne pripojenie 3,6kWp on-gridu a zaň by som dal MP2 + batérie + ďalšie pole s mppt (btw. takýto systém prevádzkujem
Ak by distribučka robila problémy s pretokmi, tak spraviť normálne ostrov, ale tam by som o AC Coupling neuvažoval a išiel klasicky s mppt. Bez DS je AC Coupling také polovičaté riešenie, lebo ide proti princípu fungovania on-grid meniča.
Ale moje peniaze to nie sú
Victron ESS AC Coupling:
- vevy
- Lokalita: Bělotín
- Výkon panelů [Wp]: 9000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ahoj, mám taky dotaz. Chtěl jsem si vyzkoušet AC coupling, tak jsem si sehnal staršího 3kW Froniuse Symo. Vše fungovalo skvěle, tak jsem sehnal výkonnější SYMO 10kW (mám 20ks 450Wp panelů). Opět se mi to povedlo rozchodit, ovšem nové SYMO mi zamrzne na max výkonu původního 3kW a já ho za boha nemohu přesvědčit k většímu výkonu. Mám 3F systém s MultiPlusy2 5000. Netušíte, který komponent si pamatuje původní 3kW nastavení? Asistenta jsem ze všech MP vymazal a nahrál nového s větším výkonem 10kW. Díky, Tomáš
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1018
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Reset do default u vsech MP probehl?
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Diablo1st
Pozri nastavenie v Remote console v ESS menu, či nemáš nastavené nejaké obmedzenie.vevy píše: ned čer 07, 2026 1:31 pmAhoj, mám taky dotaz. Chtěl jsem si vyzkoušet AC coupling, tak jsem si sehnal staršího 3kW Froniuse Symo. Vše fungovalo skvěle, tak jsem sehnal výkonnější SYMO 10kW (mám 20ks 450Wp panelů). Opět se mi to povedlo rozchodit, ovšem nové SYMO mi zamrzne na max výkonu původního 3kW a já ho za boha nemohu přesvědčit k většímu výkonu. Mám 3F systém s MultiPlusy2 5000. Netušíte, který komponent si pamatuje původní 3kW nastavení? Asistenta jsem ze všech MP vymazal a nahrál nového s větším výkonem 10kW. Díky, Tomáš
Pozrel by som aj sieťové nastavenie (IP Adresy).
Victron ESS AC Coupling: