jednoduchy solarny system na ohrev vody v zahradnom sedeni ,poraďte

Souhrn tématu

Uživatel hledá rady pro jednoduchý solární systém na ohřev vody v zahradním sezení, který by napájel sprchu a kuchyňské umyvadlo. Má připravenou 50m PE hadici a plánuje přidat lexanovou krytinu kvůli okolním borovicím. Diskuze se zaměřuje na nutnost směšovací baterie, pojistného ventilu a možnosti akumulace teplé vody, aby systém byl bezpečný a efektivní i při silném slunečním záření.
jan1964
Reputace:0
Lokalita: Bratislava
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

jednoduchy solarny system na ohrev vody v zahradnom sedeni ,poraďte

Nový příspěvek od jan1964 »

Zdravím, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Mám záujem spraviť na streche záhradného sedenia had na ohrev vody do batérie sprchy a kuchynského umývadla. Našiel som na youtube jeden poľský príspevok: https://www.youtube.com/watch?v=15WqdPPWZNM čo sa mi páči že to je jednoduche a takto by som to chcel u seba spraviť s tým že na vrch by som ešte pridal lexan, kedže sú neďaleko borovice. Potreboval by som ale od skúsenejších poradiť čo by som mal ešte okrem toho zapojiť do systému aby v prípade že je silné slnko nestriekala niekde horúca voda a podobne. Zatiaľ mám len kúpenú 50m PE 20 hadice. Veľmi pekne ďakujem za každú radu. Jan

Obrázek
Kostěj
Reputace:122
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Re: jednoduchy solarny system na ohrev vody v zahradnom sedeni ,poraďte

Nový příspěvek od Kostěj »

Směšovací baterie je nutná. Tchán měl jen načerno natřený sud, sprchovat se z něj nedalo, voda byla někdy moc horká.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
jan1964

Zmiešavacia batéria to je samozrejme, ja myslím či netreba okrem toho nejaký poistný ventil, keď bude systém uzavretý, že sa nebude ani sprchovať ani používať voda v umývadle a bude piecť slnko.
Mex
Reputace:398
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Nechtělo by to k tomu nějakou akumulaci?
Takové panely jsou podle mě dobré třeba k ohřevu vody do bazénu, kde tím může voda protékat kontinuálně.
Ale pro sprchu nebo umývadlo bez akumulace je to myslím velké špatné.
Navíc nebezpečné, protože bez odběru vody se tam ta voda možná případně i začne vařit.

Já mám udělanou venkovní sprchu jen tak, že mám nádrž na dešťovku (přefiltrovanou, takže čistou). A i když je to běžný bílý IBC kontejner, tak je celé léto voda příjemně teplá. Kdyby to byl černý kontejner, tak už by to možná bylo někdy až moc horké.
jan1964

to by som potreboval poradit od skuseneho cloveka, co to uz robil,a ko to cele vymysliet, dat na strechu tento had a co este vymysliet, pridat aby to aby to v lete fungovalo a nikoho neohrozovalo. Potreboval by som konkretne radu, nie vseobecmu. Dakujem. J.
cipis
Moderátor
Reputace:1007
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

To je spíš do sekce poptávky, aby ti to někdo na míru navrhl a třeba vyrobil.
Pokud se tomu nechceš věnovat, číst a přemýšlet, tak je to asi to jediné, co se tu dá udělat.

Nicméně ty zásadní věci sis už vyřešil. Směšovací ventil se studenou vodu z řadu (která bude přivedená přes zpětnou klapku, aby nic nemohlo téct zpátky), no a na tom ohřívaném okruhu pojistný ventil, aby to neprasklo při přehřání a jen se ta přehřátá voda někam vypustila.
Anebo si k tomu namysli nějakou roletku, co to zastíní, a budeš ji regulovat třeba tlakem oleje v pístnici, něco jako jsou zvedáky ve skleníku.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Reputace:962
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Bez akumulace to bude zdrojem teplé vody jen když na to bude svítit slunce. S akumulací jsou solární sprchy (cca 30l) nebo nejlevněji solární vaky - třeba 40 l.
Přílohy
Solární campingová sprcha vak na ohřev vody 40l Mil-Tec® Armyshop a camping vybavení⭐️odesíláme do 24h Namornicketricko.cz.png