Jištění

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na jištění fotovoltaických systémů pomocí nožových pojistek a odpínačů. Uživatelé řeší optimalizaci prostoru a propojení tlustých vodičů v rozvaděčích, aby byla instalace bezpečná a přehledná. Zmiňuje se také možnost použití továrně připravených zařízení pro zjednodušení montáže a zvýšení bezpečnosti.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Jištění

Nový příspěvek od XKrement »

Ahoj,
v jednom videu ElekroMastera (Petr-bakom) na YT jsem viděl jak má u dveří soustavu nožovek a pojistek a propojeno tlustými vodiči. Má to na výšku tak 1m.
Nevím, co přesně má tímto jištěno, ale předpokládám že jen něco z FVE.
A místo, aby svislý rozměr nožovek a pojistek byl součet těchto dvou, tak tam musí dát ještě to propojení, které zabírá dvojnásobek délky nožovek a pojistek.

Existuje nějaká krabice, zařízení, kde by to bylo z továrny už hotové a tím se optimalizovala velikost soustavy? Chápu, že vodiče jsou tlusté a blbě se ohýbají jen na kousku a tak ta rozlehlost prvků FVE roste.
Přílohy
Bez názvu.jpg
Ghost86
Reputace:9
Lokalita: SK - Kysuce
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jištění

Nový příspěvek od Ghost86 »

Jo pozeral som to. Ma to na odistenie kladnych polov vsetkych tych baterii, ktore su napajane paralelne. Valcove poistky pouziva na istenie individualnej baterie (len + pol) a nozove 00 poistky na istenie baterioveho vedenia ku kazdemu menicu (opat len + pol). Cize vie nezavisle odpojit bateriu aj cely menic.

Ja som to v poslednom case dost riesil, pre moju jednu bateriu v tomto vlakne: viewtopic.php?t=15022&start=680

Ked to zhrniem tak na zaklade odporucani, idem kupit nozovy odpinac a nozove poistky, ale na rozdiel od spominaneho pana, idem istit oba poly baterie.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

děkuji za odkaz, řešíte tam věci, které mě taky zajímají. Oba poly - to dává smysl.

Jde mi však o to, jestli je nějaké zařízení, které by navenek vynechalo ty červené dráty. A odpínač(to nahoře) by bylo z továrny spojeno s těmi pojistkami(to dole). Vím, že jsou odpínače, které v sobě mají válcovou pojistku. Je to tedy to, co požaduji?
kodl69
Reputace:1085
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

můžeš použít odpínače na nožovky. A ty propojit CU pásovinou přímo na jejich svorkách. Pak to moc místa navíc nezabere. Na druhou stranu, kompletní 3f FV na victronu, 3x aku, 3x mppt a uzemněný - pol (ušetříš polovinu pojistek) je tak akorát do plechovýho rozvaděče 60x40cm. S tím, že jsou tam ještě jističe na drobotinu, jako je osvětlení rozvaděče, cerbo, wifi poe...Když by ot mlěo být ještě menší, tak victron lynx, je to modulární, ale podle mě zbytečně drahý.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.