Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci 10 kWp systému s baterií 16 kWh a ostrovním střídačem. Diskutuje se zde o optimálním zapojení, bezpečnostních opatřeních, manuálním přepínání mezi FVE a distribuční sítí a vhodném jištění. Autor hledá rady ohledně rozváděčů, pojistek a dalších komponent s cílem bezpečně a efektivně provozovat FVE v garáži i domě.
- rva
- Reputace:962
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Buď uzemnit jeden pól, nebo jistit oba póly.
A nebo to udělat špatně jako já a jistit jen + pól. Ale pak si uvědomit, že to je špatně a že může nastat situace, kde by se i jištění - pólu hodilo.
A nebo to udělat špatně jako já a jistit jen + pól. Ale pak si uvědomit, že to je špatně a že může nastat situace, kde by se i jištění - pólu hodilo.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Ghost86
- Reputace:9
- Lokalita: SK - Kysuce
Migel dakujem ti.
Zatial mam len jednu bateriu a nejaky cas bude. Osobne si myslim, ze kupim este jednu a tu by som chcel potom napojit na nejaku zbernicu a na nozovky. Necham si podarit a kludne budem istit oba poly.
Teraz asi, nejaku dobu pojdem bez toho, ale kratkom case by som to rad doplnil.
Nemate niekto tip, ze ktory drziak a ktore poistky sa oplatia (nejaka rozumna cena). Ake velkosti poistiek hladat?
Dakujem vsetkym
Zatial mam len jednu bateriu a nejaky cas bude. Osobne si myslim, ze kupim este jednu a tu by som chcel potom napojit na nejaku zbernicu a na nozovky. Necham si podarit a kludne budem istit oba poly.
Teraz asi, nejaku dobu pojdem bez toho, ale kratkom case by som to rad doplnil.
Nemate niekto tip, ze ktory drziak a ktore poistky sa oplatia (nejaka rozumna cena). Ake velkosti poistiek hladat?
Dakujem vsetkym
- Migel
- Reputace:334
- Lokalita: Pod Karpatmi
V prvom rade musis sam vediet ake prudy planujes odoberat a dodavat do baterie.Odoberat dlho asi nedokazes velke prudy vzhladom na velkost baterie a dodavat zase dokazes tym ze sa zvysi pocet panelov..
Treba si najskor ujasnit toto.
Najlacnejsie riesenie je pouzit 3p odpinac na nozovky s tym ze strednu poziciu vynechas (ako uz aj cipis posal).A mas istene plus aj minus naraz v jednom komponente a funguje to ako aj hlavny vypinac (a nie ten istic co je na baterke
)
Tie odpinace zozenies aj na bazosi bud take tie modre OEZ (urcite si ich videl).Alebo siemens alebo aj schneider, eti, ...
Pre niekoho moze byt samostatny drziak nozovky neprakticky tak preto tebe odporucam radsej kompletny odpinac, nech to v strese nechytas kombinackami ked nemozes najst zehlicku.
Treba si najskor ujasnit toto.
Najlacnejsie riesenie je pouzit 3p odpinac na nozovky s tym ze strednu poziciu vynechas (ako uz aj cipis posal).A mas istene plus aj minus naraz v jednom komponente a funguje to ako aj hlavny vypinac (a nie ten istic co je na baterke
Tie odpinace zozenies aj na bazosi bud take tie modre OEZ (urcite si ich videl).Alebo siemens alebo aj schneider, eti, ...
Pre niekoho moze byt samostatny drziak nozovky neprakticky tak preto tebe odporucam radsej kompletny odpinac, nech to v strese nechytas kombinackami ked nemozes najst zehlicku.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- Ghost86
Jasne, jasne - odpinac chcem. Tie nozovky su vo viacerych rozmeroch, tak sa pytam, ze co sa pouziva najcastejsie.
Prudy asi 200A max. Ja budem mat tu bateriu nastavenu na cca 100A nabijanie a max 160A vybijanie, pripadne menej. Neviem este aku spotrebu bude tahat dom. Viem ze nad 160A (cca 0,5C) nepojdem s vybijanim.
Edit: nasiel som napr toto: https://elektro.bazos.sk/inzerat/190684 ... -3-pol.php
Prudy asi 200A max. Ja budem mat tu bateriu nastavenu na cca 100A nabijanie a max 160A vybijanie, pripadne menej. Neviem este aku spotrebu bude tahat dom. Viem ze nad 160A (cca 0,5C) nepojdem s vybijanim.
Edit: nasiel som napr toto: https://elektro.bazos.sk/inzerat/190684 ... -3-pol.php
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1005
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
To vem na jisteni menice.
Na baterku ti staci i ve velikosti 000, ktere jsou nektere az na 160A. 160A pojistka vydrzi trvale 1,25x a minimalne hodinu musi jet na 1,6x jmenovita hodnota.
Ale velikost 00 bude takova akoratni, co se jeste vleze rozumne na kastli baterky, ony ty pojistky pasuji do obou velikosti ty stejne.
A presne, jak pise kolega, neni to jen kvuli "norme", jak tady pisi uz nekolik let (a furt se nekdo divi, vcetne tebe), dost podstatna je i ta moznost kompletniho odpojeni.
Na baterku ti staci i ve velikosti 000, ktere jsou nektere az na 160A. 160A pojistka vydrzi trvale 1,25x a minimalne hodinu musi jet na 1,6x jmenovita hodnota.
Ale velikost 00 bude takova akoratni, co se jeste vleze rozumne na kastli baterky, ony ty pojistky pasuji do obou velikosti ty stejne.
A presne, jak pise kolega, neni to jen kvuli "norme", jak tady pisi uz nekolik let (a furt se nekdo divi, vcetne tebe), dost podstatna je i ta moznost kompletniho odpojeni.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- Ghost86
Cipis dakujem. Pozriem teda nejake odpojovace 000. Nejaky tip co sa pouzivat? Narychlo som nasiel nieco taketo:
https://www.elektrotechmat.sk/-horizont ... 21109.html
Je to do 160A, co sa mi zda na hrane....Je to OK?
"To vem na jisteni menice." - cize tento myslis na istenie menica v pripade, ze by som mal viac baterii?
"A presne, jak pise kolega, neni to jen kvuli "norme", jak tady pisi uz nekolik let (a furt se nekdo divi, vcetne tebe), dost podstatna je i ta moznost kompletniho odpojeni." Ja si rad necham poradit a zatial som skoro vsetky rady akceptoval, avsak niekedy mi nie je jasna ta odpoved. Nie zeby som nerozumel textu, len niekedy nechapem ako konkretne to mam spravit. Preto sa obcas pytam aj na veci, ktore su tu ludom jasne.
EDIT: alebo teda zoberiem teraz, ked mam len jednu bateriu ten OEZ odpojovac pre poistky 1 a ak v buducnosti rozsirim ulozisko, tak na kazdy box dam potom odpojovač 00?
https://www.elektrotechmat.sk/-horizont ... 21109.html
Je to do 160A, co sa mi zda na hrane....Je to OK?
"To vem na jisteni menice." - cize tento myslis na istenie menica v pripade, ze by som mal viac baterii?
"A presne, jak pise kolega, neni to jen kvuli "norme", jak tady pisi uz nekolik let (a furt se nekdo divi, vcetne tebe), dost podstatna je i ta moznost kompletniho odpojeni." Ja si rad necham poradit a zatial som skoro vsetky rady akceptoval, avsak niekedy mi nie je jasna ta odpoved. Nie zeby som nerozumel textu, len niekedy nechapem ako konkretne to mam spravit. Preto sa obcas pytam aj na veci, ktore su tu ludom jasne.
EDIT: alebo teda zoberiem teraz, ked mam len jednu bateriu ten OEZ odpojovac pre poistky 1 a ak v buducnosti rozsirim ulozisko, tak na kazdy box dam potom odpojovač 00?
- cipis
- Moderátor
A čím odpojíš měnič od bus baru/baterek/regulátorů/prostě DC? Je přece jedno, kolik máš baterií, někdy je potřeba prostě odpojit měnič a jinak, než šroubováním kabelů tě to bavit nebude. Takhle zatáhneš za páku a odpojeno.
Ten Apator na hraně není, ty z toho budeš tahat nepřetržitě 8 kW? Já ho plánuji na jednotlivé 8 kWh baterky na 24 V.
Ten Apator na hraně není, ty z toho budeš tahat nepřetržitě 8 kW? Já ho plánuji na jednotlivé 8 kWh baterky na 24 V.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Kostěj
- Reputace:122
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Přesně tak. Mám jen nožovky PH00, původně tři (baterka, King střídač, EpeverAN mppt tracer), postupně se to rozrostlo, další pojistka na druhou baterii a další pojistka na paliče na 60V. Všechny pojistky na společný busbar (měděnou šínu) na plus pól. Rovnou jsem tam přidal další držák jako rezervu, ty předělávky jsou hrozný.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- Ghost86
Aktualne mam jednu bateriu a urcite najblizsie obdobie to tak aj ostane. Bateriu viem separe vypnut tym DC isticom co tam je. Nemusim kable vytahovat.cipis píše: pon kvě 18, 2026 2:59 pmA čím odpojíš měnič od bus baru/baterek/regulátorů/prostě DC? Je přece jedno, kolik máš baterií, někdy je potřeba prostě odpojit měnič a jinak, než šroubováním kabelů tě to bavit nebude. Takhle zatáhneš za páku a odpojeno.
Kedze vsak chcem doplnit to istenie oboch polov baterie, tak rozmyslam, ze zoberiem ten OEZ odpojovač na poistky 1. Ked neskor kupim druhu bateriu, tak tie treba istit samostatne, cize by som im potom dal odpojovace 00 (napr ten Apator) a OEZ bude sluzit ako odpojovat od menica.
Len som chcel potrvrdenie/ujistenie, ze dobre uvazujem. To je cele.
- Ghost86
...Ale hladam poistky 1, 160A pre FVE a bud ich zle hladam, alebo nikde niesu....Co pouzivate?
- cipis
- Moderátor
Cože to hledáš? Máš hledat obyčejné gG, prostě "rychlé" pojistky. Vzhledem k používanému napětí (12/24/48V) je jedno, co na nich píšou ...
Jistič, který není dvoupólový, tak je jen k jedné věci, ne k druhé poruše třeba.
Jak to můžeš vědět, že nebudeš odpojovat kabely? Domácí elektrárny jsou furt živé, je to taková stavebnice, nic neuděláš na první dobrou. O baterce, že bude jediná, tak mluvíš teď, až ji budeš týden používat, tak začneš hledat další ... Tak už to od začátku dělej pořádně. Tj. pořádné busbary, a z nich každý odvod, ať už k měniči, baterce, nabíječce, regulátoru, nějaké dc spotřebě apod., jisti tím pojistkovým odpínačem.
Jistič, který není dvoupólový, tak je jen k jedné věci, ne k druhé poruše třeba.
Jak to můžeš vědět, že nebudeš odpojovat kabely? Domácí elektrárny jsou furt živé, je to taková stavebnice, nic neuděláš na první dobrou. O baterce, že bude jediná, tak mluvíš teď, až ji budeš týden používat, tak začneš hledat další ... Tak už to od začátku dělej pořádně. Tj. pořádné busbary, a z nich každý odvod, ať už k měniči, baterce, nabíječce, regulátoru, nějaké dc spotřebě apod., jisti tím pojistkovým odpínačem.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Ghost86
Busbary teraz riesit nejdem, urcite v buducnosti, ale teda chcem poriesit to istenie oboch polov, na tom zme sa zhodli.
Chcem pomoct s alternativou ako to urobit:
1. Poistkovy odpojovac na vacsie poistky OEZ cca 70€ + poistky
https://elektro.bazos.sk/inzerat/190684 ... -3-pol.php
2. poistkovy odpojovac ETI na poistky 00 36€ + poistky
https://ema-elektro.sk/elektromaterial/ ... m8-do-160a
Mam 70mm kable, cize tie musim prerusit. Preto predpokladam, ze s OEZ sa bude lepsie pracovat.
Poistky som hladal na gPV, cize mozu byt aj gG, ano? (toto som fakt nevedel, sry jako
)
Cize tieto su vhodne?
00: https://www.cbelektro.sk/nozova-poistka ... eti-p19595
01: https://www.cbelektro.sk/nozova-poistka ... eti-p20685
Dakujem
Chcem pomoct s alternativou ako to urobit:
1. Poistkovy odpojovac na vacsie poistky OEZ cca 70€ + poistky
https://elektro.bazos.sk/inzerat/190684 ... -3-pol.php
2. poistkovy odpojovac ETI na poistky 00 36€ + poistky
https://ema-elektro.sk/elektromaterial/ ... m8-do-160a
Mam 70mm kable, cize tie musim prerusit. Preto predpokladam, ze s OEZ sa bude lepsie pracovat.
Poistky som hladal na gPV, cize mozu byt aj gG, ano? (toto som fakt nevedel, sry jako
Cize tieto su vhodne?
00: https://www.cbelektro.sk/nozova-poistka ... eti-p19595
01: https://www.cbelektro.sk/nozova-poistka ... eti-p20685
Dakujem
- Migel
Poistky gpv pouzivas iba pri paneloch.
A na menic a regulator stacia Gg.
Busbary budes musiet riesit, chces-nechces!!
Bez toho to je na nic.
A na menic a regulator stacia Gg.
Busbary budes musiet riesit, chces-nechces!!
Bez toho to je na nic.
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- Ghost86
Dakujem Migel. S tymi poistkami som to naozaj nevedel, tak som vdacny, za tuto informaciu.
Busbary v buducnosti budu, ale teraz je mojim cielom elektraren sprevadzkovat cim skor. Uz som tomu venoval celu Jar
Bezpecnost vsak chcem mat co najvacsiu a preto ste ma presvedcili na istenie polov baterie.
Mam chut objednat ten oez, je masivnejsi a bude sa s nim lepsie pracovat.
Len ak mi poviete, ze je to zbytocne a nevyuzijem ani v buducnosti, pojdem smerom 00.
Dakujem za rady.
Busbary v buducnosti budu, ale teraz je mojim cielom elektraren sprevadzkovat cim skor. Uz som tomu venoval celu Jar
Bezpecnost vsak chcem mat co najvacsiu a preto ste ma presvedcili na istenie polov baterie.
Mam chut objednat ten oez, je masivnejsi a bude sa s nim lepsie pracovat.
Len ak mi poviete, ze je to zbytocne a nevyuzijem ani v buducnosti, pojdem smerom 00.
Dakujem za rady.
- Migel
Nemusis zakazdym davat kladne body
.
Stacia aj mensie ved ako ti cipis napisal. Ale tie busbary tam daj.
To uz kupis aj nejake 25cm uplne v pohode a pri cene elektrarne je to mala polozka.
Stacia aj mensie ved ako ti cipis napisal. Ale tie busbary tam daj.
To uz kupis aj nejake 25cm uplne v pohode a pri cene elektrarne je to mala polozka.
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- Ghost86
Busbary budu, len neskor. Nejde o peniaze skor o cas teraz 
OK tak pozriem teda poistky a odpinac na 00
OK tak pozriem teda poistky a odpinac na 00
- Ghost86
Pls neviete ci tie odpinace byvaju aj so svorkami? Teda ze tam dam priamo kabel s nalisovanym (M8 v dolnom pripade) okom.
https://ema-elektro.sk/elektromaterial/ ... m8-do-160a#
Pozeram to, ale nie je mi to uplne jasne. Dakujem
https://ema-elektro.sk/elektromaterial/ ... m8-do-160a#
Pozeram to, ale nie je mi to uplne jasne. Dakujem
- Ferda2
- Reputace:16
- Lokalita: Pardubice
- Výkon panelů [Wp]: 6200
- Kapacita baterie [kWh]: 20,8
v tech.listě je uvedený šrroub M8
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
- kodl69
- Reputace:1082
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
S jakými svorkami? V-svorku si můžeš přikoupit, ale lisovací oka jsou podle mě dobrej standart...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.