Tepelné čerpadlo KAISAI monoblok

Souhrn tématu

Uživatelé sdílejí zkušenosti s vlastní montáží tepelného čerpadla Kaisai monoblok o výkonu 10 kW, které je připojeno na klasické radiátorové vytápění. Diskutují o nastavení topné křivky, provozních parametrech a úsporách oproti elektrokotlu. Zmiňují také integraci do domácí automatizace a řeší otázky týkající se průtoku vody a provozu oběhového čerpadla.
Mex
Reputace:395
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Tepelné čerpadlo KAISAI monoblok

Nový příspěvek od Mex »

cipis píše: ned kvě 10, 2026 1:04 pm
Druha bude, jak je to s tlakem. Ty stare rozvody mam strach natlakovat na kondenzak, proto jsme pred lety sehnali kotel s rizenym spalovanim, ale normalni beztlaky, ne kondenzacni. Tak pripadne jet pres vymenik, ale to je zase dalsi ztrata.
Asi mi něco nedochází.
Kde a proč má být problém u kondenzačního kotle s tlakem?
A (k jednomu staršímu postu): proč bych měl nechat seřizovat kotel každý rok?

Moje konkrétní situace: v roce 2010 jsem se rozhodl vyměnit starý atmosférický plynový kotel za kondenzační.
Koupil jsem za skvělé peníze Dakon 14kW. Tehdy je koupil Siemens a tak vyprodávali nějaké přechodné modely, které měly škatuli Dakon, ale uvnitř už byla většina věcí od Siemense.

Nainstaloval jsem si to sám, a to bez jakékoli předchozí zkušenosti s topenařinou.
Není na tom co řešit, vždyť to jsou 4 trubky a studený výstup do komína.
Komín jsem si poskládat z plastových trubek tak, že výfuk byl těmi novými plastovými trubkami vedený středem trubek původního komínu, takže to funguje jako koaxiál. Opět za srandovní peníze.

Dneska už bych to uměl udělat ještě levněji. Dodávají se k tomu trubky z PE, které mají trochu nestandardní průměr 80mm a tak nejsou kompatibilní s jinými trubkovými systémy. Když jsem ale v nějakého důvodu později potřeboval komín nastavit, tak jsem si udělal přechod na standardní trubky 75mm a výsledkem jsou lepší vlastnosti za mnohem menší peníze.

K řízení a nějakému seřizování: obecně nemám rád ekvitermní regulaci. Tak jsem si k tomu natáhl regulaci od své domácí automatizace. Hlavní regulaci pak dělají termostatické hlavice, protože chci nezávisle regulovat různé části domu. Ale to je na jinou a dlouhou debatu.

Kondenzát chytám a používám. Je to lehce kyselá vysoce čistá voda. Mimochodem docela chutná, jak zvětralý sifón/soda. Takže ji používám částečně jako technologickou vodu, zbytek na splachování záchodů.

To zachytávání vody má další výhodu (kromě toho, že je to příjemný zdroj vody). Mám přehled o množství kondenzátu.
K tomu mám informaci o množství spotřebovaného plynu (dodělaný impulzní výstup na plynoměru) a dodaném množství tepla (průtokoměr na zpátečce a teploměry na trubkách tam a zpět). Takže pokud by se nějak zhoršily parametry, rychle to poznám.
Tak proto můj kotel za těch 16 let nikdy nepoznal žádného jiného páníčka než mě. Na nějakého servisáka by určitě vrčel, tak mu to nechci udělat.

Tlak v trubkách: proč my měl být nějaký rozdíl v tlaku v otopném systému v případě kondenzačního kotle než jiného kotle?
Ten okruh vody je prakticky totožný. A potřebný tlak, aby protlačil vodu vnitřním kondenzačním výměníkem, si kotel zajistí svým čerpadlem.
Troufám si říct, že kondenzační kotel pojede i v samotížném systému.
Nakonec u mě to skoro tak i běží. Mám barák "navysoko", takže hydraulická výška je kolem 12m. A kotel v poklidu běží s tlakem v systému kolem toho 1.2-1.5bar.

K ekonomice: po výměně kotle u mě došlo k poklesu spotřeby na zhruba 50%. Je to hodně, vic než by se dalo čekat. Ale částečně se na tom asi projevila i jinak udělaná regulace. Každopádně ten nový kotel i se vším dokola se mi zaplatil za nějaké 3 roky.

Teď mu ale chci pořídit parťáka - TČ. Ne proto, že by jeho provoz vyšel líp. Ale když už je na střeše docela velká FVE, tak se to prostě nabízí.
A navíc je to argument, proč nemám nějaké papíry od nesmyslných kominických a jiných návštěv. No přece topím TČ, ne?
cipis
Moderátor
Reputace:996
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

U kondenzacni kotle jsou tlaky jak pises, u samotizky sotva 0,5 baru. Tj. predelat system na uzavreny, a natlakovat rozvody a stare radiatory, znamena jim ublizovat, az se z toho pocuraji.
Komin neresim, ten se vyvlozkoval tak tlustym hlinikem, az byl revizak prekvapeny, kde to tatka sehnal. Nechal si totiz z tabuli zakrouzit trubky na miru. V tom problem neni. Stejne tak neni problem s napojenim.
Problem s teplotou podle kolegy vyse asi neni takovy, jak jsem si myslel, takze to pada dalsi problem.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mex
Reputace:395
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Chápu to správně, že se bojíš, že ti kotel odmítne pracovat, protože si bude myslet, že má málo vody?
Funkci rozhodně malý tlak vadit nebude.

Já třeba na 0.5bar jet jednoduše nemůžu, když mám hydraulickou výšku 12m. Tak i kdyby to nahoře bylo už úplně bez tlaku, tak dole prostě bude 1.2bar.
Pokud bys opravdu chtěl jet s tak nízkým tlakem a kotli se to nelíbilo, tak asi není nic jednoduššího, než mu nějakým hackem upravit signál z toho tlakoměru. Ten bude asi lineární, takže to bude řešit nějaký dodatečný odpor, řekl bych.
Kdybys s tím chtěl experimentovat, rád se zúčastním.

Kondenzáky mají rády plastové komíny. Asi ten barák máš nízký, když máš tak malý tlak vody. Takže ani komín nebude vysoký. Tak bych asi obětoval pár korun a strčil dovnitř toho stávajícího komína plastový výfuk. A kolem něho tu původní trubku použil jako koaxiální vstup vzduchu do kotle.

Nevím, co řešíš s teplotou (celé vlákno jsem nečetl).
Ale obecně platí, že kondenzační kotel má proti jakémukoli jinému plynovému kotli vždy lepší účinnost (pomíjím exoty jako plynový kotel s tepelným čerpadlem).
Takže do teploty otopné vody nějakých řekněme 70°C pojede v kondenzačním režimu a bude mít účinnost výrazně lepší než jiný plynový kotel.
Při vyšší teplotě už pojede bez kondenzace nebo s částečnou kondenzací, ale i tak bude mít účinnost vyšší, jen už ne o tolik.

To, jestli jede kondenzačně nebo ne, závisí na teplotě zpátečky. Ta musí být nejlépe pod 50°C.