Ceny elektromobilů
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na ceny elektromobilů, především modelu Mg4 za 589 000 Kč, a zkušenosti s kvalitou čínských vozů. Uživatelé diskutují o rizicích dovozu, servisu a kompromisech mezi cenou a spolehlivostí. Zmiňují také rozdíly mezi evropskými a čínskými vozy a možnosti servisu v ČR a SR.
- Valdano
- Reputace:280
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ceny elektromobilů
Akorát v tom čínském budou ceny mnohem nižší než v českém. 
- unicast
- Reputace:470
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jistě, ovšem "hrob" zůstane "hrobem" nezávisle na ceně.
Takže je lepší se vypravit někam jinam pro něco, co není jen maskovaná bída...
- Valdano
- Reputace:280
- Lokalita: Česká Lípa
To je věc finančních možností a ochoty ke kompromisům. Pokud někdo má nízké finanční možnosti a je to u něj primární důvod, proč zatím nešel do BEV a je ochoten ke kompromisům tak pro něj může být zajímavý dovoz ojetého BEV z Číny za cenu, kterou nikde v bazarech v rámci EU nenajde. 
- unicast
Jenže v tomhle případě převáží averze k riziku, zvlášť když se dá dovézt pořád ještě z několika evropských zemí (ne, Německo ani Rakousko už mezi ně neřadím) auto, u kterého sedí deklarovaný stav i nájezd, je řádně servisované a za rozumné peníze (pravda, o něco dražší, než vyvoněný hrob z místního autobazaru, ale s jasnou perspektivou dalšího bezproblémového provozu). Možná benzínové, možná hybridní, možná i elektrické...
Tím rozhodně neříkám, že jsem proti elektro autům, ale jak říkal Donald Rumsfeld, there are known knowns, known unknowns and unknown unknowns. U elektrického Golfu se ještě možná můžeme bavit o known unknowns, spíše ani to ne, protože to auto tu pár lidí má, ale u té čínské produkce jsou to zatím jenom unknown unknowns a do toho prostě příčetný tvor nepůjde.
Tím rozhodně neříkám, že jsem proti elektro autům, ale jak říkal Donald Rumsfeld, there are known knowns, known unknowns and unknown unknowns. U elektrického Golfu se ještě možná můžeme bavit o known unknowns, spíše ani to ne, protože to auto tu pár lidí má, ale u té čínské produkce jsou to zatím jenom unknown unknowns a do toho prostě příčetný tvor nepůjde.
Naposledy upravil(a) unicast dne úte kvě 05, 2026 9:14 pm, celkem upraveno 1 x.
- gibong
- Reputace:9
- Lokalita: Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 6,14
ja by som sa nebal.. mam dongfeng.. servis je v nitre, v ba, vo zvolene.. nahradne diely su k dispozicii do troch dni.. sklad na ne maju v holandsku.. mam ho 1,5 roka a zatial pohoda.. prva servisna prehliadka 180 eur.. jedine tie origanal letne gumy su nanic v dazdi.. ale teraz ked neprsi su zas perfis a spotreba v meste 8,6kWh na 100km cize aj ten cinsky dojazd 430km je v podstate teraz ok... je mi uplne jedno ci ma niekto sleduje z ciny, nemecka, usa.. to by som isto nemal fve, nemal mobil, tv, radio, hodinky prosto nic s dac alebo wifi.. paranoja mna teda este nechyta.. len sa stale cudujem ze prave na tomto fore o ostrovnych fve, kde sa sklada vsetko na 90% z ciny toto niekto riesi.. "pri bms, lifepo bateriach, menicoch, monitoringu a inom to uz asi teda nie je problem"
- unicast
Jenže do těch našich ostrovních FVE se většinou není jak dostat. Jsou ostrovní nejen ve smyslu energetickém, ale často i komunikačním.
Mimochodem, máš k tomu alespoň servisní manuál (třeba v PDF) v nějakém srozumitelném jazyce?
Mimochodem, máš k tomu alespoň servisní manuál (třeba v PDF) v nějakém srozumitelném jazyce?
- cipis
- Moderátor
- Reputace:994
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jen technická k té číně ve FVE. Ono když si někdo zvládne udělat automatizaci, monitoring atd., tak si zvládne i nastavit firewall tak, aby to nikam nechodilo.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- eman
- Reputace:331
- Lokalita: Praha
Ať si číňana koupí kdo chce. Moje zkušenost z korporátu je taková, že ty prevíti ošmelí cokoliv, ikdyby měli ušetřit pár centů na kuse. Za ty roky se nenaučili ani svařovat a používají i šuntový svařovací drát, který je normálně směšná položka v nákladech. Co my jsme snimi měli problémů. Dimenzování výztuh a nosných částí je také odfláknuto. Ale blikátka, barvičky a obrazovky, to by jim šlo, na to lidi utáhnou.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- gupa
- Reputace:174
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jako nosné části aut? Nebo čeho?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- eman
- Reputace:331
- Lokalita: Praha
Měli nám dodávat speciální rámy na stroje. Dostali specifikace z čeho, jak to vyrobit. Dokud tam byl kvality tým, tak všechno vpohodě. Pak se řeklo, že už to umí a není třeba stálý dohled. Hned první várka potom přišla zmršená. Stovky tisíc eur šli do šrotu a následovala půl roční hádka o peníze. A to byl obří výrobce. Dokonce si mysleli, že nikdo nepozná použití 0,4mm plechu místo 0,8mm.
Je nekonečná naivita myslet si, že Čína vyrábí levněji, protože lidem platí rejží. Oni jdou na krev s nákladama a že se v tom pak člověk zabije, je jim srdečně jedno.
Je nekonečná naivita myslet si, že Čína vyrábí levněji, protože lidem platí rejží. Oni jdou na krev s nákladama a že se v tom pak člověk zabije, je jim srdečně jedno.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor