Ceny elektromobilů
Souhrn tématu
Diskuse na fóru se zaměřuje na ceny elektromobilů v Česku, zejména na výhody a rizika dovozu čínských vozů. Uživatelé sdílejí zkušenosti se servisem, dostupností náhradních dílů a reálným dojezdem. Zároveň se řeší otázky spolehlivosti a porovnání s evropskými a hybridními vozy, přičemž hlavním tématem je kompromis mezi cenou a kvalitou.
- Valdano
- Reputace:280
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ceny elektromobilů
Akorát v tom čínském budou ceny mnohem nižší než v českém. 
- unicast
- Reputace:470
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jistě, ovšem "hrob" zůstane "hrobem" nezávisle na ceně.
Takže je lepší se vypravit někam jinam pro něco, co není jen maskovaná bída...
- Valdano
- Reputace:280
- Lokalita: Česká Lípa
To je věc finančních možností a ochoty ke kompromisům. Pokud někdo má nízké finanční možnosti a je to u něj primární důvod, proč zatím nešel do BEV a je ochoten ke kompromisům tak pro něj může být zajímavý dovoz ojetého BEV z Číny za cenu, kterou nikde v bazarech v rámci EU nenajde. 
- unicast
Jenže v tomhle případě převáží averze k riziku, zvlášť když se dá dovézt pořád ještě z několika evropských zemí (ne, Německo ani Rakousko už mezi ně neřadím) auto, u kterého sedí deklarovaný stav i nájezd, je řádně servisované a za rozumné peníze (pravda, o něco dražší, než vyvoněný hrob z místního autobazaru, ale s jasnou perspektivou dalšího bezproblémového provozu). Možná benzínové, možná hybridní, možná i elektrické...
Tím rozhodně neříkám, že jsem proti elektro autům, ale jak říkal Donald Rumsfeld, there are known knowns, known unknowns and unknown unknowns. U elektrického Golfu se ještě možná můžeme bavit o known unknowns, spíše ani to ne, protože to auto tu pár lidí má, ale u té čínské produkce jsou to zatím jenom unknown unknowns a do toho prostě příčetný tvor nepůjde.
Tím rozhodně neříkám, že jsem proti elektro autům, ale jak říkal Donald Rumsfeld, there are known knowns, known unknowns and unknown unknowns. U elektrického Golfu se ještě možná můžeme bavit o known unknowns, spíše ani to ne, protože to auto tu pár lidí má, ale u té čínské produkce jsou to zatím jenom unknown unknowns a do toho prostě příčetný tvor nepůjde.
Naposledy upravil(a) unicast dne úte kvě 05, 2026 9:14 pm, celkem upraveno 1 x.
- gibong
- Reputace:9
- Lokalita: Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 6,14
ja by som sa nebal.. mam dongfeng.. servis je v nitre, v ba, vo zvolene.. nahradne diely su k dispozicii do troch dni.. sklad na ne maju v holandsku.. mam ho 1,5 roka a zatial pohoda.. prva servisna prehliadka 180 eur.. jedine tie origanal letne gumy su nanic v dazdi.. ale teraz ked neprsi su zas perfis a spotreba v meste 8,6kWh na 100km cize aj ten cinsky dojazd 430km je v podstate teraz ok... je mi uplne jedno ci ma niekto sleduje z ciny, nemecka, usa.. to by som isto nemal fve, nemal mobil, tv, radio, hodinky prosto nic s dac alebo wifi.. paranoja mna teda este nechyta.. len sa stale cudujem ze prave na tomto fore o ostrovnych fve, kde sa sklada vsetko na 90% z ciny toto niekto riesi.. "pri bms, lifepo bateriach, menicoch, monitoringu a inom to uz asi teda nie je problem"
- unicast
Jenže do těch našich ostrovních FVE se většinou není jak dostat. Jsou ostrovní nejen ve smyslu energetickém, ale často i komunikačním.
Mimochodem, máš k tomu alespoň servisní manuál (třeba v PDF) v nějakém srozumitelném jazyce?
Mimochodem, máš k tomu alespoň servisní manuál (třeba v PDF) v nějakém srozumitelném jazyce?