Vliv mikrocyklování na životnost

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje vlivu mikrocyklování na životnost baterií, zejména na kapacitu a vnitřní odpor článků. Vyšší frekvence mikrocyklů, jako 254 Hz a 15 kHz, mají výrazně negativní dopad. Dále se rozebírá vliv měničů a PWM regulátorů na vznik mikrocyklování a jeho dopady na LiFePO4 články i olověné baterie.
rva
Reputace:954
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vliv mikrocyklování na životnost

Nový příspěvek od rva »

Když mppt nestačí pokrýt výrobu měničů a část energie se tahá i z baterie, tak střídavá část proudu naroste. Tady teda proud baterií jde stále stejným směrem a nedochází k mikrocyklování. Jak se to chová jinde asi závisí na použitých komponentách.
Přílohy
Vysoký AC proud baterií při nízké FV výrobě.jpg
Reputace:1078
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

U olova je tohle doporučenej režim, impulsní nabíjení, k rozpuštění sulfatace. A je to fakt pro lifepo4 škodlivý, tenhle režim?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
rva
Reputace:954
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Asi záleží na tom, jestli (rychlé) oscilace směru proudu vedou i k oscilacím napětí na baterii (článku) nad nějakou mez. Ta mez by pro článek mohla být cca 0.2 - 0.3 V. Originální odkaz nemám, ale z AI vylezlo na otázku "calculated threshold polarization overpotential lifepo" po čase něco takového, tak to můžou být bludy:
" Experimental Observations: A potential gap (potential difference or polarization) of 0.21 V–0.26 V in the initial redox peaks is typically seen in high-performance LFP cells, with values rising above 0.30 V indicating potential degradation.
Impact of Overpotential
Below Threshold: If current induces voltage oscillation below this calculated threshold, LFP cycle life is generally stable, even with high-amplitude alternating currents (AC)."
Zběžně jsem koukal osciloskopem na jeden článek a takové změny napětí jsem na něm nenaměřil.
Reputace:470
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

leoshavla píše: úte dub 28, 2026 7:22 pm
Ve 3fázovem provozu to bude předpokládám 3x menší AC proud.
Nebo jak to je?
Se podívej kus výše na to video, ani ho nemusíš otevírat, stačí ten graf na náhledovém obrázku. Vidíš tam v každý okamžik stejnou vzdálenost mezi tou horní (modrozelenou) a dolní (zelenou) součtovou napěťovou křivkou. Za předpokladu dokonalého vyvážení zátěže mezi fáze a stejného účinníku na všech fázích (takže třeba tři stejné spirály v bojleru) to bude velmi podobné i s proudem, takže v takovém případě na vstupu do 3F měniče DC proud mít žádnou AC složku způsobenou zátěží vůbec nebude. Krása tří fází, celkový součet jejich okamžitého napětí proti středu je za ideálních podmínek vždycky 0. Nejspíš tam ale něco bude někde v desítkách až stovkách kHz, což je dáno principem fungování spínaného zdroje, ale to už se dá daleko snáz vyhladit.