Vliv mikrocyklování na životnost
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na vliv mikrocyklování na životnost baterií, především LiFePO4 článků, a jak různé frekvence střídavého proudu ovlivňují jejich kapacitu a vnitřní odpor. Upozorňuje na negativní dopady vyšších frekvencí, jako jsou 254 Hz a 15 kHz, které vznikají například při použití měničů a PWM regulátorů. Součástí je i praktické měření a doporučení ohledně nutnosti osciloskopu pro přesné sledování těchto jevů.
- rva
- Reputace:954
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Vliv mikrocyklování na životnost
Když mppt nestačí pokrýt výrobu měničů a část energie se tahá i z baterie, tak střídavá část proudu naroste. Tady teda proud baterií jde stále stejným směrem a nedochází k mikrocyklování. Jak se to chová jinde asi závisí na použitých komponentách.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- kodl69
- Reputace:1078
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
U olova je tohle doporučenej režim, impulsní nabíjení, k rozpuštění sulfatace. A je to fakt pro lifepo4 škodlivý, tenhle režim?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- rva
- Reputace:954
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Asi záleží na tom, jestli (rychlé) oscilace směru proudu vedou i k oscilacím napětí na baterii (článku) nad nějakou mez. Ta mez by pro článek mohla být cca 0.2 - 0.3 V. Originální odkaz nemám, ale z AI vylezlo na otázku "calculated threshold polarization overpotential lifepo" po čase něco takového, tak to můžou být bludy:
" Experimental Observations: A potential gap (potential difference or polarization) of 0.21 V–0.26 V in the initial redox peaks is typically seen in high-performance LFP cells, with values rising above 0.30 V indicating potential degradation.
Impact of Overpotential
Below Threshold: If current induces voltage oscillation below this calculated threshold, LFP cycle life is generally stable, even with high-amplitude alternating currents (AC)."
Zběžně jsem koukal osciloskopem na jeden článek a takové změny napětí jsem na něm nenaměřil.
" Experimental Observations: A potential gap (potential difference or polarization) of 0.21 V–0.26 V in the initial redox peaks is typically seen in high-performance LFP cells, with values rising above 0.30 V indicating potential degradation.
Impact of Overpotential
Below Threshold: If current induces voltage oscillation below this calculated threshold, LFP cycle life is generally stable, even with high-amplitude alternating currents (AC)."
Zběžně jsem koukal osciloskopem na jeden článek a takové změny napětí jsem na něm nenaměřil.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS