Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ceny elektromobilů, zejména modelu ID4, který nabízí dobrý poměr cena/výkon s dojezdem vhodným pro běžné městské i dálkové jízdy. Uživatelé oceňují prostornost, moderní technologie a jízdní vlastnosti, ale kritizují absenci fyzických ovladačů a některé ergonomické nedostatky. Dojezd elektromobilů je podle zkušeností dostatečný pro většinu uživatelů, kteří nepotřebují extrémně dlouhé trasy bez nabíjení.
TomHC
Reputace:874
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Nový příspěvek od TomHC »

PetrDubi píše: ned dub 26, 2026 10:03 pm
Tome, jak jsi prosím tě spokojený s tou ID4-kou? Za rok až dva plánuju výměnu auta a ojetá ID4 mi vychází pro to, co potřebuju asi nejlíp..
Id4... Jazdné vlastnosti pohoda, asistenti relatívne OK , spotreba adekvátna váhe a aerodynamike (kváder na kolesách), dokonca aj tá "vlaková" lakťová opierka je fajn. Kopa miesta pre všetkých v aute. Celkom dobrý pomer cena / to čo ponúka. S 82 kWh batériou a 150 kW je to paráda. Ako plus je 4G konektivita, wireless android auto. Má super rajd, zaparkuješ aj do miesta po Yariske. V garáži nezaberá o moc viac miesta ako egolf.

Čo mi vadí. Úplne najviac je to absencia fyzických ovládačov pre klímu, výstražný trojuholník, kúrenie, hlasitosť - a ešte aj NEPOSVIETENÉ! Ďalej JEBNUTÉ otváranie okien - ľavé, pravé a tlačítko REAR. Čiže keď chceš otvoriť všetky naraz, máš smolu. Alebo pravé predné aj zadné naraz... Ďalej, dotykové tlačidlá na volante s haptickou odozvou... Hnoj. Spomalený infotainment, rovnako ako na egolf. Ešte ma serie, že si napríklad nepamätá jazdný režim, alebo nastavenie klímy. Vypnem ju úplne a pri novom štarte si to zase samé zapne.

Nikdy som nechcel niečo ako SUV, ale moje rozbité kríže sú spokojné. Trochu zabolí prezutie pneu - dvojrozmer, vpredu iné ako vzadu, 20". Kúpiť druhú sadu ako zimné - za to kúpiš druhé auto na ryby... Neviem ako ktorá výbava, ale moja 1st má dosť tvrdých, lacných plastov, to je kruté oproti starému BMW v sociálnej výbave...

Ale v globále super, spokojnosť, nemenil by som. To egolf ma výrazne sklamal, preto išiel po roku preč.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér