Rozšírenie domácej FVE o batériové úložisko: AC coupling vs. hybridný menič
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na rozšíření domácí fotovoltaické elektrárny (FVE) o bateriové úložiště s důrazem na výběr mezi AC couplingem a hybridním měničem. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými systémy, jako jsou Victron, SMA a další značky, a řeší otázky kompatibility, ekonomiky a provozní spolehlivosti. Cílem je najít optimální řešení pro efektivní využití vyrobené energie a minimalizaci závislosti na síti.
- Pemix
- Reputace:0
Rozšírenie domácej FVE o batériové úložisko: AC coupling vs. hybridný menič
Ahojte, chcel by som požiadať o radu s rozšírením, upgrade domácej FVE o batériové úložisko.
V 2022 spustená FVE 3kWp + SolarEco na ohrev vody – tento systém by som chcel nechať bez zmeny, robí presne to čo má, zatiaľ spoľahlivo (zmene sa nebránim).
V 2023 spustená druhá FVE 3kWp s on-grid meničom SMA Sunny Boy 2.5 a virtuálna batéria od SSE.
Posledná fa. spotreba bola 3 937 kWh čo po odpočítaní VB 2 000 kWh predstavuje 1 937 kWh – prakticky teoretický odber zo siete (dom je plne elektrifikovaný, bez komína, žiadny plyn, len elektrina). Mojím zámerom je presmerovať objem z virtuálnej batérie do fyzickej batérie.
V r. 2025 menič SMA a 3 kWp FVE vyrobili presne 3 754,778 kWh z čoho domácnosť priamo spotrebovala 1 721,654 kWh a do VB išlo 2 033,124 kWh – z toho pohľadu mám pocit, že systém ako taký je nastavený ok.
Dostávam sa k otázke – ponechať existujúci menič a rozšíriť systém o ac couplnig (Victron Multiplus II) + batérie alebo zvoliť výmenu meniča za hybridný + batérie alebo iná možnosť? Úprimne 2 možnosť sa mi pozdáva najmenej, rád by som totiž ponechal stávajúci menič a naďalej ho používal z toho dôvodu, že ak by som predsa len vymenil za hybridný menič tak ekonomicky by to bolo horšie riešenie ako s Victronom. Viete niekto prosím poradiť, pre aké riešenie sa rozhodnúť?
Ďakujem.
V 2022 spustená FVE 3kWp + SolarEco na ohrev vody – tento systém by som chcel nechať bez zmeny, robí presne to čo má, zatiaľ spoľahlivo (zmene sa nebránim).
V 2023 spustená druhá FVE 3kWp s on-grid meničom SMA Sunny Boy 2.5 a virtuálna batéria od SSE.
Posledná fa. spotreba bola 3 937 kWh čo po odpočítaní VB 2 000 kWh predstavuje 1 937 kWh – prakticky teoretický odber zo siete (dom je plne elektrifikovaný, bez komína, žiadny plyn, len elektrina). Mojím zámerom je presmerovať objem z virtuálnej batérie do fyzickej batérie.
V r. 2025 menič SMA a 3 kWp FVE vyrobili presne 3 754,778 kWh z čoho domácnosť priamo spotrebovala 1 721,654 kWh a do VB išlo 2 033,124 kWh – z toho pohľadu mám pocit, že systém ako taký je nastavený ok.
Dostávam sa k otázke – ponechať existujúci menič a rozšíriť systém o ac couplnig (Victron Multiplus II) + batérie alebo zvoliť výmenu meniča za hybridný + batérie alebo iná možnosť? Úprimne 2 možnosť sa mi pozdáva najmenej, rád by som totiž ponechal stávajúci menič a naďalej ho používal z toho dôvodu, že ak by som predsa len vymenil za hybridný menič tak ekonomicky by to bolo horšie riešenie ako s Victronom. Viete niekto prosím poradiť, pre aké riešenie sa rozhodnúť?
Ďakujem.
- Diablo1st
- Reputace:224
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Rozšírenie domácej FVE o batériové úložisko: AC coupling vs. hybridný menič
Tuto nemáš moc čo rozmýšlať, jednoznačne Victron, lebo vieš všetko integrovať do jedného systému.
Ten ohrev zruš a kúp aj mppt a tie 3kWp napoj na toto mppt. Ohrev TUV vieš riešiť cez ACout2.
Btw. AC Coupling prevádzkujem cez 3 roky, v súčasnosti mám dva on-grid meniče v jednom systéme
Ten ohrev zruš a kúp aj mppt a tie 3kWp napoj na toto mppt. Ohrev TUV vieš riešiť cez ACout2.
Btw. AC Coupling prevádzkujem cez 3 roky, v súčasnosti mám dva on-grid meniče v jednom systéme
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- gupa
- Reputace:173
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jde o 500V systém, napadá mne prostě nějaký čínský all in one a baterie. Pokud se pořídí něco 11kW jako měnič, jsou tu možnosti na obou stranách, jak baterie, tak panely. Okolo 12tKč je měnič, okolo 1600€ je 300Ah baterie. Easun. Jak to celé ale zmastit kvůli papírům a VB mne nenapadá.
Naposledy upravil(a) gupa dne pát dub 24, 2026 9:04 am, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- rva
- Reputace:949
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Elektrárna je jednofázová a barák 3f?
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- gupa
- Reputace:173
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Nepíše že má 3f přípojku.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- Pemix
ďakujem, otázka ohľadom ohrevu a pripojenia na ACout2 ,,, MPPT regulátor by defacto nahradil SolarEco, regulátor by bol napojený do Multipulus-ul, na ACout2 by bola napojená "zástrčka" na bojler a v prípade záťaže by bol takto napájaný bojler, akonáhle je by bol bojler "nabitý" tak výroba z MPPT by bola smerovná inam (spotreba, batéria)? Neviem, či tomu rozumiem správne, bojím sa, že som si to v predstave zjednodušil.Diablo1st píše: pát dub 24, 2026 8:44 amTuto nemáš moc čo rozmýšlať, jednoznačne Victron, lebo vieš všetko integrovať do jedného systému.
- Pemix
Správne, je to jednofázová zapojenie, je tomu prispôsobená rozvodná skriňa. Dom má samozrejme 3f prípojku 3x25. Tým, že bojler je v súčasnosti ostrov a okrem elektrokotla nie je žiadna extra veľká záťaž tak to funguje, naučili sme robiť veci v správnom čase. Elektrokotol aj počas zimnej špičky ide max. 3 kW pri teplote vykurovacej vody 30 ℃ - NED drevostavba jednopodlažná "kocka", 2+2 (dospelí+deti) ale toto riešiť nemusíme, lebo aj tak mám obvykle problém kohokoľvek presvedčiť, že to funguje
- Diablo1st
Je to presne ako si to predstavuješ.Pemix píše: pát dub 24, 2026 9:12 amďakujem, otázka ohľadom ohrevu a pripojenia na ACout2 ,,, MPPT regulátor by defacto nahradil SolarEco, regulátor by bol napojený do Multipulus-ul, na ACout2 by bola napojená "zástrčka" na bojler a v prípade záťaže by bol takto napájaný bojler, akonáhle je by bol bojler "nabitý" tak výroba z MPPT by bola smerovná inam (spotreba, batéria)? Neviem, či tomu rozumiem správne, bojím sa, že som si to v predstave zjednodušil.
Bojler vieš napojiť na ACout2 a spínať podľa požiadaviek. Vieš doplniť aj čidlo teploty. V NodeRed si vieš spraviť podmienky spínanie aké uznáš za vhodné. Čo sa týka mppt, to bude stále nabíjať batériu, ak je batéria plná tak systém ho zreguluje, alebo vie posielať prebytky do siete. Všetko je otázka nastavenia.
Victron ESS AC Coupling:
- Pemix
Ešte doplním že panely sú Longi LR4-60HIH v jednom prípade 370 Wp 8ks a v druhom 375 Wp 8 ks oba v sérii,,,po akých komponentoch v prípade Victron by som mal pozerať? Pretože ak by som chcel ponechať súčasné rozloženie panelov a nahradiť SolarEco MPPT regulátorom tak to by bolo zrejme neekonomické ...
- Diablo1st
Máš viacero možností riešenia (výhoda a zároveň aj nevýhoda Victronu
):
1. MP2 6k5 (5kVA by som už asi nebral) + LV MPPT + SMA
SMA by som nechal tak ako je a zapojil ho na ACin, t.z. pred menič. Pri výpadku nebude dodávať!
Keďže máš 8ks panelov zapojil by som ich 4S2P, takže by bolo treba upraviť zapojenie a potiahnuť ďalšie 2 káble. Mppt by som dal 250/70.
Ak sa nedá súčasné pole upraviť a dotiahnuť nové káble tak je možnosť zobrať RS450/100, ale cenovo ide o drahší mppt.
2. Multi RS 48/6000 + SMA
SMA by som nechal tak ako je a zapojil ho na ACin, t.z. pred menič. Pri výpadku nebude dodávať!
Multi RS je All-in-One krabica s 2x mppt a 5kW HF meničom. Je to novinka od Victron, takže moc skúseností s týmto meničom nie je. Na Victron fóre si tento menič celkom pochvaľujú, hlavne účinnosť je vyššia oproti toroidu.
Okrem vyššie spomenutých komponentov budeš ešte potrebovať Cerbo, smartshunt, istenie a busbary. Ak by si kúpil len jednu komplet baterku aj s istením teoreticky busbary nepotrebuješ, ale je lepšie rátať s rozšírením do budúcna
keďže si aj oficiálne pripojený do DS odporúčam na vstup dať smartmeter buď 3P75CT alebo EM540.
1. MP2 6k5 (5kVA by som už asi nebral) + LV MPPT + SMA
Keďže máš 8ks panelov zapojil by som ich 4S2P, takže by bolo treba upraviť zapojenie a potiahnuť ďalšie 2 káble. Mppt by som dal 250/70.
Ak sa nedá súčasné pole upraviť a dotiahnuť nové káble tak je možnosť zobrať RS450/100, ale cenovo ide o drahší mppt.
2. Multi RS 48/6000 + SMA
Multi RS je All-in-One krabica s 2x mppt a 5kW HF meničom. Je to novinka od Victron, takže moc skúseností s týmto meničom nie je. Na Victron fóre si tento menič celkom pochvaľujú, hlavne účinnosť je vyššia oproti toroidu.
Okrem vyššie spomenutých komponentov budeš ešte potrebovať Cerbo, smartshunt, istenie a busbary. Ak by si kúpil len jednu komplet baterku aj s istením teoreticky busbary nepotrebuješ, ale je lepšie rátať s rozšírením do budúcna
keďže si aj oficiálne pripojený do DS odporúčam na vstup dať smartmeter buď 3P75CT alebo EM540.
Victron ESS AC Coupling:
- Pemix
Ďakujem za nabúranie predstáv, ekonomiky a limitu "manželka" 
Z ekonomického hľadiska by som sa chcel dostať na čo "najlacnejšie" riešenie s minimom úprav a zrejme to nebude také pohodlné ako som dúfal
Jedna vec mi však vŕta v hlave, v oboch možnostiach píšeš "SMA by som nechal tak ako je a zapojil ho na ACin, t.z. pred menič. Pri výpadku nebude dodávať!" ...to je fakt, že pri výpadku siete nebude dodávať nič?
Pretože AI mi okrem iného vypľula aj toto "Dokáže komunikovať s vaším SMA meničom. Ak je SMA pripojený na výstup Victronu (tzv. AC-Out), Victron vie v prípade výpadku siete (blackout) riadiť výkon SMA meniča pomocou zmeny frekvencie (Frequency Shift)."
Moja prvotná predstava bola také, že teda by som do sys. doplnil Victron Multiplus II 48V - 5000VA - 70A, ktorý bude spolupracovať s SMA meničom, zabezpečovať dodávku do domácej siete a to aj v prípade výpadku, spolupracovať s batériou povedzme PYLONTECH US5000 na začiatku 1 ks ... v takomto prípade by malo zrejme väčší zmysel ponechať ohrev vody ako je, nech si žije svojim životom a eventuálne doplniť 2 kusy panelov a MPPT 130/35 k tomu Victronu.
Ide mi hlavne o čo najekonomickejšie riešenie.
Z ekonomického hľadiska by som sa chcel dostať na čo "najlacnejšie" riešenie s minimom úprav a zrejme to nebude také pohodlné ako som dúfal
Jedna vec mi však vŕta v hlave, v oboch možnostiach píšeš "SMA by som nechal tak ako je a zapojil ho na ACin, t.z. pred menič. Pri výpadku nebude dodávať!" ...to je fakt, že pri výpadku siete nebude dodávať nič?
Pretože AI mi okrem iného vypľula aj toto "Dokáže komunikovať s vaším SMA meničom. Ak je SMA pripojený na výstup Victronu (tzv. AC-Out), Victron vie v prípade výpadku siete (blackout) riadiť výkon SMA meniča pomocou zmeny frekvencie (Frequency Shift)."
Moja prvotná predstava bola také, že teda by som do sys. doplnil Victron Multiplus II 48V - 5000VA - 70A, ktorý bude spolupracovať s SMA meničom, zabezpečovať dodávku do domácej siete a to aj v prípade výpadku, spolupracovať s batériou povedzme PYLONTECH US5000 na začiatku 1 ks ... v takomto prípade by malo zrejme väčší zmysel ponechať ohrev vody ako je, nech si žije svojim životom a eventuálne doplniť 2 kusy panelov a MPPT 130/35 k tomu Victronu.
Ide mi hlavne o čo najekonomickejšie riešenie.
- Diablo1st
Áno, Victron vie komunikovať so SMA a aj riadiť cez zmenu frekvencie, ale už som sa na victron fóre stretol s tým, že to nefungovalo až tak dobre. Na ACout je najlepšie zapájať len Fronius, ktorý je plne kompatibilný. SMA a SolarEdge nie sú až také integrované. Keďže v SR až tak často DS nevypadáva toto by nemusel byť problém, ale áno dá sa SMA zapojiť aj na ACout.
Ten ohrev vody je blbosť nechať tak, hlavne v lete budeš mať bojler nahriaty do obeda a energie úplne zbytočne zostane na streche. Popozeraj bazár, možno sa ti podarí zohnať nejaké veci lacnejšie. Victron veci za výborné ceny má holandský nKon.
Čo sa týka batérie tak určite neber Pylontech!!! Prečítaj si tu pár vlákien ohľadom LiFePo článkov. Teraz mi známy ponúkal články MB31 16ks za 65€/ks. K tomu dokúpiš bedňu s JK bms za cca. 500€ a 16kWh baterka jak lusk.
Najjednoduchšie riešenie pre teba je Multi RS 48/6000 (nKon 1300€) + Cerbo (nKon 215€) + skladá baterka (cca. 1600€). Takto by si teoreticky nepotreboval ani Smartshunt (aj keď to odporúčam) a ani busbary. Panely by si len pripojil do meniča. Smartmeter na vstupe rovnako odporúčam, aby si mal predstavu o spotrebe celého domu a vedel si "nulovať" elektromer.
Iné riešenia sú buď drahšie (MP2 + RS450/100) alebo vyžadujú úpravu zapojenia panelov (MP2 + 250/70).
Ten ohrev vody je blbosť nechať tak, hlavne v lete budeš mať bojler nahriaty do obeda a energie úplne zbytočne zostane na streche. Popozeraj bazár, možno sa ti podarí zohnať nejaké veci lacnejšie. Victron veci za výborné ceny má holandský nKon.
Čo sa týka batérie tak určite neber Pylontech!!! Prečítaj si tu pár vlákien ohľadom LiFePo článkov. Teraz mi známy ponúkal články MB31 16ks za 65€/ks. K tomu dokúpiš bedňu s JK bms za cca. 500€ a 16kWh baterka jak lusk.
Najjednoduchšie riešenie pre teba je Multi RS 48/6000 (nKon 1300€) + Cerbo (nKon 215€) + skladá baterka (cca. 1600€). Takto by si teoreticky nepotreboval ani Smartshunt (aj keď to odporúčam) a ani busbary. Panely by si len pripojil do meniča. Smartmeter na vstupe rovnako odporúčam, aby si mal predstavu o spotrebe celého domu a vedel si "nulovať" elektromer.
Iné riešenia sú buď drahšie (MP2 + RS450/100) alebo vyžadujú úpravu zapojenia panelov (MP2 + 250/70).
Victron ESS AC Coupling:
- unicast
- Reputace:464
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokud chceš levnější řešení, tak zapomeň na Victron. Na tohle přesně pasuje Axpert Max 8000 nebo Deye SUN 6K-SG03, obojí má dva "vysokonapěťové" regulátory a kromě batterypacku a nějaké té bižuterie okolo už to vlastně nic dalšího nepotřebuje.
Naposledy upravil(a) unicast dne pát dub 24, 2026 12:22 pm, celkem upraveno 1 x.
- Diablo1st
No len s Axpertom a ani s Deye nedostane do jedného systému SMA a bojler. Ale áno cenovo je Victron drahšie riešenie.
Victron ESS AC Coupling:
- Pemix
Chlapi ďakujem, chcel som variť guláš, ale už nemusím, pripravili ste mi poriadny 
Nkon poznám, inde by som Victron zrejme ani nekupoval. O Pylontech som mal predstavu, že nové generácie budú ok, ale každopádne by som uprednostnil hotové riešenie. Čo hovoríte na Dyness?
Úprimne chlapi viem o čo vám ide, "upratať" ten ohrev vody, v kútiku mysle aj mne, ale keby som to nespomenul a bavili by sme sa len o tom poli s meničom SMA aké by bolo to správne, podľa vás, riešenie? Zabudnime na chvíľku na tú vodu, to riešenie už v tej dobe bolo pomerne výhodné a svoje ovocie prinieslo a prináša. Uvedomujem si ten stratený potenciál v nevyužitom výkone ale...
...ide o totiž aj o to, že v prípade "upratania" tej vody by som mal veľkú časť roka výkon v paneloch, ktorý by sme ako domácnosť jednoducho nedokázali spotrebovať. Elektromobil neplánujeme ani žiadne iné spotrebiče s vysokou spotrebou. Časom možno aj virtuálna batérie pôjde do kelu ak ju doku...a ako v iných častiach SR.
Snažím sa len premýšľať tak prosím majte so mnou trpezlivosť
Nkon poznám, inde by som Victron zrejme ani nekupoval. O Pylontech som mal predstavu, že nové generácie budú ok, ale každopádne by som uprednostnil hotové riešenie. Čo hovoríte na Dyness?
Úprimne chlapi viem o čo vám ide, "upratať" ten ohrev vody, v kútiku mysle aj mne, ale keby som to nespomenul a bavili by sme sa len o tom poli s meničom SMA aké by bolo to správne, podľa vás, riešenie? Zabudnime na chvíľku na tú vodu, to riešenie už v tej dobe bolo pomerne výhodné a svoje ovocie prinieslo a prináša. Uvedomujem si ten stratený potenciál v nevyužitom výkone ale...
...ide o totiž aj o to, že v prípade "upratania" tej vody by som mal veľkú časť roka výkon v paneloch, ktorý by sme ako domácnosť jednoducho nedokázali spotrebovať. Elektromobil neplánujeme ani žiadne iné spotrebiče s vysokou spotrebou. Časom možno aj virtuálna batérie pôjde do kelu ak ju doku...a ako v iných častiach SR.
Snažím sa len premýšľať tak prosím majte so mnou trpezlivosť
- Diablo1st
Za mňa jednoznačne mať všetko v jednom systéme a potom TY rozhoduješ čo s energiou chceš spraviť, či ju využiješ akýmkoľvek spôsobom, alebo ju necháš na streche.
Máš povolenú dodávku do DS, aj keď VB nebude, bude sa dať aspoň za drobné predať (cca. 50€/MWh). Nezbohatneš z toho, ale nemusí pršať hlavne že kvapká
Prečítaj si tu na fóre vlákna ohľadom batérii. Vieš si objednať aj hotové batérie s JK BMS, napr. od Gobel, či Docan.
Máš povolenú dodávku do DS, aj keď VB nebude, bude sa dať aspoň za drobné predať (cca. 50€/MWh). Nezbohatneš z toho, ale nemusí pršať hlavne že kvapká
Prečítaj si tu na fóre vlákna ohľadom batérii. Vieš si objednať aj hotové batérie s JK BMS, napr. od Gobel, či Docan.
Victron ESS AC Coupling: