Rozšírenie domácej FVE o batériové úložisko: AC coupling vs. hybridný menič

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na rozšíření domácí fotovoltaické elektrárny (FVE) o batériové úložisko. Uživatel zvažuje, zda ponechat stávající on-grid měnič SMA a přidat AC coupling s Victron Multiplus II, nebo přejít na hybridní měnič s integrovanou baterií. Hlavním cílem je efektivnější využití vyrobené energie a snížení odběru ze sítě při zachování ekonomické výhodnosti a spolehlivosti systému.
Pemix
Reputace:0

Rozšírenie domácej FVE o batériové úložisko: AC coupling vs. hybridný menič

Nový příspěvek od Pemix »

Ahojte, chcel by som požiadať o radu s rozšírením, upgrade domácej FVE o batériové úložisko.
V 2022 spustená FVE 3kWp + SolarEco na ohrev vody – tento systém by som chcel nechať bez zmeny, robí presne to čo má, zatiaľ spoľahlivo (zmene sa nebránim).
V 2023 spustená druhá FVE 3kWp s on-grid meničom SMA Sunny Boy 2.5 a virtuálna batéria od SSE.
Posledná fa. spotreba bola 3 937 kWh čo po odpočítaní VB 2 000 kWh predstavuje 1 937 kWh – prakticky teoretický odber zo siete (dom je plne elektrifikovaný, bez komína, žiadny plyn, len elektrina). Mojím zámerom je presmerovať objem z virtuálnej batérie do fyzickej batérie.
V r. 2025 menič SMA a 3 kWp FVE vyrobili presne 3 754,778 kWh z čoho domácnosť priamo spotrebovala 1 721,654 kWh a do VB išlo 2 033,124 kWh – z toho pohľadu mám pocit, že systém ako taký je nastavený ok.
Dostávam sa k otázke – ponechať existujúci menič a rozšíriť systém o ac couplnig (Victron Multiplus II) + batérie alebo zvoliť výmenu meniča za hybridný + batérie alebo iná možnosť? Úprimne 2 možnosť sa mi pozdáva najmenej, rád by som totiž ponechal stávajúci menič a naďalej ho používal z toho dôvodu, že ak by som predsa len vymenil za hybridný menič tak ekonomicky by to bolo horšie riešenie ako s Victronom. Viete niekto prosím poradiť, pre aké riešenie sa rozhodnúť?
Ďakujem.
Diablo1st
Reputace:224
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Rozšírenie domácej FVE o batériové úložisko: AC coupling vs. hybridný menič

Nový příspěvek od Diablo1st »

Tuto nemáš moc čo rozmýšlať, jednoznačne Victron, lebo vieš všetko integrovať do jedného systému.
Ten ohrev zruš a kúp aj mppt a tie 3kWp napoj na toto mppt. Ohrev TUV vieš riešiť cez ACout2.

Btw. AC Coupling prevádzkujem cez 3 roky, v súčasnosti mám dva on-grid meniče v jednom systéme 😉
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
gupa
Reputace:173
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Jde o 500V systém, napadá mne prostě nějaký čínský all in one a baterie. Pokud se pořídí něco 11kW jako měnič, jsou tu možnosti na obou stranách, jak baterie, tak panely. Okolo 12tKč je měnič, okolo 1600€ je 300Ah baterie. Easun. Jak to celé ale zmastit kvůli papírům a VB mne nenapadá.
Naposledy upravil(a) gupa dne pát dub 24, 2026 9:04 am, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
rva
Reputace:949
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Elektrárna je jednofázová a barák 3f?
gupa
Reputace:173
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Nepíše že má 3f přípojku.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Pemix

Diablo1st píše: pát dub 24, 2026 8:44 am
Tuto nemáš moc čo rozmýšlať, jednoznačne Victron, lebo vieš všetko integrovať do jedného systému.
Ten ohrev zruš a kúp aj mppt a tie 3kWp napoj na toto mppt. Ohrev TUV vieš riešiť cez ACout2.

Btw. AC Coupling prevádzkujem cez 3 roky, v súčasnosti mám dva on-grid meniče v jednom systéme 😉
ďakujem, otázka ohľadom ohrevu a pripojenia na ACout2 ,,, MPPT regulátor by defacto nahradil SolarEco, regulátor by bol napojený do Multipulus-ul, na ACout2 by bola napojená "zástrčka" na bojler a v prípade záťaže by bol takto napájaný bojler, akonáhle je by bol bojler "nabitý" tak výroba z MPPT by bola smerovná inam (spotreba, batéria)? Neviem, či tomu rozumiem správne, bojím sa, že som si to v predstave zjednodušil.
Pemix

rva píše: pát dub 24, 2026 9:03 am
Elektrárna je jednofázová a barák 3f?
Správne, je to jednofázová zapojenie, je tomu prispôsobená rozvodná skriňa. Dom má samozrejme 3f prípojku 3x25. Tým, že bojler je v súčasnosti ostrov a okrem elektrokotla nie je žiadna extra veľká záťaž tak to funguje, naučili sme robiť veci v správnom čase. Elektrokotol aj počas zimnej špičky ide max. 3 kW pri teplote vykurovacej vody 30 ℃ - NED drevostavba jednopodlažná "kocka", 2+2 (dospelí+deti) ale toto riešiť nemusíme, lebo aj tak mám obvykle problém kohokoľvek presvedčiť, že to funguje ;-)