Budúcnosť elektrických lietadiel a ich vplyv na dopravu v EÚ

Souhrn tématu

Diskuze na fóru se zaměřuje na budoucnost elektrických letadel v rámci EU, která slibuje ekologičtější dopravu díky využití vodíku a elektřiny. Uživatelé diskutují o technických výzvách, jako je kapacita baterií a náklady na provoz, a zároveň vyjadřují optimismus i skepsi ohledně rychlosti vývoje. Debata také zahrnuje zkušenosti s různými typy letadel a pohledy na jejich praktickou použitelnost v dopravě.
unicast
Reputace:462
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Budúcnosť elektrických lietadiel a ich vplyv na dopravu v EÚ

Nový příspěvek od unicast »

U všech ne :)
Franta2776
Reputace:597

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ona mĕrná kapacita LI baterii pravidelně roste.Catl.je.na 350W/kg
graph.png
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JozefSK
Reputace:65

Nový příspěvek od JozefSK »

Netušil som, že o tak "squelom nápade, cieli, chcení, či čo" "našich" bruselských elít sa tu rozprúdí tak vážna debata. ... :lol:
Ale zato už viem, že keď sa druhýkrát narodím, že chcem byť eu komisárom, alebo aspoň eu poslancom ... 🎯
Niekedy mi tiež ide dobre fantázia ... :mrgreen:

PS: Ten celkový počet tých potrebných 200 metrových "vrtúľ" na napájanie "až 20 tisíc bezemisných lietadiel", mi mašinka ešte stále ráta ... :comp:
eman píše: stř dub 22, 2026 7:05 am
Jinak mě fascinuje ta obcese vodíkem. Nejproblematičtější plyn s brutální výbušností, kde není jakýkoliv prostor pro chybu, ať už v konstrukci nebo závadě součástky.
Prvé "komerčné" aero na vodík bolo TU 156 v roku 1988. Veľa sa ich ale nevyrobilo ...
Valdano
Reputace:277
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Franta2776 píše: stř dub 22, 2026 10:13 pm
Ona mĕrná kapacita LI baterii pravidelně roste.Catl.je.na 350W/kg
Jste nenapravitelný optimista a snílek, který evidentně vůbec nerespektuje realitu a nalítne na kdejaký "bombastický" článek psaný kdejakým senzacechtivým novinářem. Průměrný meziroční nárůst hustoty energie u akumulátorů se historicky pohybuje kolem 5 až 8%. Dosažení hustoty 1000Wh/kg ze současných 350W/kg by při průměrném ročním nárůstu na horní hranici tj. o 8% bylo dosaženo za o něco více než 13 let. Nedělejte si tedy zbytečné iluze, že to dosáhnou v nějaké výrazně kratší době. Vyšší hustoty jsou dosahovány zatím jen výhradně v laboratorních podmínkách a u článků, které ani zdaleka nejsou připraveny pro sériovou produkci a musí se u nich ještě dořešit řada problémů, a to bude dle mého názoru ještě trvat dost dlouho. ;)