Realizace ohřevu TUV

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na správnou realizaci ohřevu TUV pomocí fotovoltaických panelů a správného uzemnění systému. Uživatel plánuje instalaci 6 panelů na trapézovém plechu bez hromosvodu a řeší optimální počet zemnících tyčí a jejich propojení. Odborníci doporučují sjednocení potenciálu všech zařízení a dostatečné uzemnění pro bezpečný a efektivní provoz ohřevu teplé vody.
Jedliss
Reputace:0
Lokalita: Kutná Hora

Realizace ohřevu TUV

Nový příspěvek od Jedliss »

Ahoj,
Mohl by mi tu někdo zkušený poradit zda to je takto správně, nebo je tam nějaká zásadní chyba?

Plánuji 6 ks panelu 450Wp na střeše z trapézového plechu. (Vedle střechy je ještě klasická z tašek ,která je cca o 3m vyšší) Na střeše není hromosvod. Plánuji tedy pod barákem zakopat 3x zemnící tyč 1,5m a spojit to zemnícím drátem s panelama. Dále na tento zemnící bod přivedu 16mm2 od přepeťovky.

Je to takto OK? Pro bojlery a menič bude druhý zemnící bod, který nebude spojený s panelama.

Děkuji za radu
betmen
Reputace:170
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Realizace ohřevu TUV

Nový příspěvek od betmen »

vsetko ma mat jeden potencial, takze bojler, menic, panely, prepatovka do jednej EPS a vsetky zemniace tyce poprepajat medzi sebou.

btw: kedze nemas bleskozvod, tak dufam vieš, ze uzemnenim panelov na streche si ho vyrobis...
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 200Ah LiFePo
prenosná elektráreň:
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
Ferda2
Reputace:15
Lokalita: Pardubice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Realizace ohřevu TUV

Nový příspěvek od Ferda2 »

Zaleží na podmínkách půdy ale tipuju, že 3 tyče bude málo, pro MET/EPS má být min 5 Ohm
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG