Kde máte umístěné baterie a měniče?
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o ideálním umístění baterií a měničů, zejména LifePO4, v technických místnostech, přístřešcích nebo pod schodištěm. Probírá se vliv teploty, vlhkosti a větrání na provoz a životnost zařízení, včetně zkušeností s izolací a ochranou proti kondenzaci. Sdílí se tipy na zateplení, chlazení a bezpečné vzdálenosti mezi komponenty pro optimální funkci a bezpečnost.
- XKrement
- Reputace:6
- Lokalita: Nošovice
Re: Kde máte umístěné baterie a měniče?
Jen k té vlhkosti. Teď mám ještě starou šopu. Stěny jsou z desek. Mezi deskami jsou fugy od 1-10mm. Má dveře, střechu. Venku když je sychravo, nebo mlha, tak se toto dovnitř dostane jak nic. Některe kovové předměty jsou orezlé. Tyto předměty(třeba breku) jsem měl dříve v jiné šopě, která byla mnohem méně prostupná větru. A tam byla snad 30let opřená a nejevila známky rzi.
Aby ti kondenzace v tvém přístřešku vznikla, muselo by být nasycení vzduchu vodou dost vysoké a muselo by během krátké chvíle dojít k poklesu teploty. To se v přírodě děje mezi večerem až ránem. Ale v uzavřeném prostoru jsem to nikdy nepozoroval. Myslím tu starou šopu, dětský domeček, druhý dům co temperujem(na podzim a v zimě teplota šla dolů třeba na 1°C a nikde žádná kondenzace na skle vitrín, nebo kovu. nic není rezavé. na podzim však byla vlhkost na oknech. v zimě po venkovních mrazech a provětrání už ne. Dům ale není až tak prostupný tomu sychravému počasí nebo mlze)
Aby ti kondenzace v tvém přístřešku vznikla, muselo by být nasycení vzduchu vodou dost vysoké a muselo by během krátké chvíle dojít k poklesu teploty. To se v přírodě děje mezi večerem až ránem. Ale v uzavřeném prostoru jsem to nikdy nepozoroval. Myslím tu starou šopu, dětský domeček, druhý dům co temperujem(na podzim a v zimě teplota šla dolů třeba na 1°C a nikde žádná kondenzace na skle vitrín, nebo kovu. nic není rezavé. na podzim však byla vlhkost na oknech. v zimě po venkovních mrazech a provětrání už ne. Dům ale není až tak prostupný tomu sychravému počasí nebo mlze)
- vla
- Reputace:132
- Lokalita: Praha 6
- Kapacita baterie [kWh]: cca.10
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Na chate mám umístěno ve sklepě, v létě to jde, v zime se dostávám na 1-3 °C a vlhkost 99%, měřák asi 100% neumí. To trvá tak cca 4 měsíce. Sklep je relativně suchý, ale brambory, jablka atd. dělají s vlhkostí své. Nikde nic nekondenzuje a zatím bez problémů funguje asi 5 let. Měnič levný hybridní zde na foru koupený starší. Baterky LI-FE. Provozuji i v zimě tak 34 dny v týdnu. mezi tím měnič vypínám.
Nemám rád tenhle stát.
- Franta2776
- Reputace:595
Zateplená bedna baterek 2x16 článků 10 cm polystyrenu, umístěná venku má tepelnou ztrátu při -10st C okolo 10W.Ještě jsem tu neviděl nikoho, kdo to změřil. Kolik opravdu za zimu v takové bedně protopí, aby udržel +5st celý rok.
To by za tu bezpečnost stálo.
https://g.co/gemini/share/7c0135d387b2
AI říká, že za rok v Čr takové bednĕ protopì 16kWh
To by za tu bezpečnost stálo.
https://g.co/gemini/share/7c0135d387b2
AI říká, že za rok v Čr takové bednĕ protopì 16kWh
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- XKrement
- Reputace:6
- Lokalita: Nošovice
nemělo by být složité udělat z tepelných koulí paralelní kaskádu, kdy by se jednotlivé koule zapínaly dle venkovní teploty tak, aby uvnitř udržely teplo kolem 5°C
- glottis
- Reputace:504
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Jeste v byte na balkone jsem mel komposter s zizalama
V polystyren bedne 5cm. Topil jsem tam teliskem z 3d tiskarny na chladici s vetrakem. Topil jsem jim asi na 15-20
. To telisko ma tak 30W. Podle mereni to jelo vetsinou tak na polovinu. S 10cm poly a dobrym tesnenim tem 10W klidne verim.