Kde máte umístěné baterie a měniče?

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o optimálním umístění baterií a měničů, zejména LifePO4, v různých prostorách jako technické místnosti, sklepy nebo přístřešky. Probírá se vliv vlhkosti, teplotních výkyvů a nutnost větrání, přičemž někteří doporučují suché a větrané prostory, jiní sdílejí zkušenosti s provozem i ve vlhkých sklepích bez problémů. Diskuze zahrnuje i tipy na chlazení měničů a bezpečné vzdálenosti mezi komponenty.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Re: Kde máte umístěné baterie a měniče?

Nový příspěvek od XKrement »

Jen k té vlhkosti. Teď mám ještě starou šopu. Stěny jsou z desek. Mezi deskami jsou fugy od 1-10mm. Má dveře, střechu. Venku když je sychravo, nebo mlha, tak se toto dovnitř dostane jak nic. Některe kovové předměty jsou orezlé. Tyto předměty(třeba breku) jsem měl dříve v jiné šopě, která byla mnohem méně prostupná větru. A tam byla snad 30let opřená a nejevila známky rzi.

Aby ti kondenzace v tvém přístřešku vznikla, muselo by být nasycení vzduchu vodou dost vysoké a muselo by během krátké chvíle dojít k poklesu teploty. To se v přírodě děje mezi večerem až ránem. Ale v uzavřeném prostoru jsem to nikdy nepozoroval. Myslím tu starou šopu, dětský domeček, druhý dům co temperujem(na podzim a v zimě teplota šla dolů třeba na 1°C a nikde žádná kondenzace na skle vitrín, nebo kovu. nic není rezavé. na podzim však byla vlhkost na oknech. v zimě po venkovních mrazech a provětrání už ne. Dům ale není až tak prostupný tomu sychravému počasí nebo mlze)
vla
Reputace:132
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kde máte umístěné baterie a měniče?

Nový příspěvek od vla »

Na chate mám umístěno ve sklepě, v létě to jde, v zime se dostávám na 1-3 °C a vlhkost 99%, měřák asi 100% neumí. To trvá tak cca 4 měsíce. Sklep je relativně suchý, ale brambory, jablka atd. dělají s vlhkostí své. Nikde nic nekondenzuje a zatím bez problémů funguje asi 5 let. Měnič levný hybridní zde na foru koupený starší. Baterky LI-FE. Provozuji i v zimě tak 34 dny v týdnu. mezi tím měnič vypínám.
Nemám rád tenhle stát.