FVE - dodává do sítě, i když nechci

Souhrn tématu

V diskusi se řeší problém s fotovoltaickou elektrárnou (FVE), která nefunguje podle představ majitele – dodává energii do sítě i v situacích, kdy by neměla. Majitel chce optimalizovat nastavení tak, aby se nejprve pokryla spotřeba domu, přebytky se ukládaly do akumulátorů a teprve poté se přebytečná energie dodávala do veřejné sítě. Uživatelé sdílejí zkušenosti s měniči GoodWe, SolarEdge a řídicím systémem SEC1000, diskutují o správném zapojení a možnostech sledování dat v různých softwarech.
jbb
Reputace:1

Re: FVE - dodává do sítě, i když nechci

Nový příspěvek od jbb »

Ale ne, ten sec1000 bude řídit ty goodwe. A pak je rozhodující jen tok ven (dobíjí), či dovnitř (vybíjí). A to po fázích...
Mex
Reputace:370
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

To byla reakce na můj post?
Podle obrázku ten SEC1000 není vůbec k baterkovým měničům připojený.
Proto jsem tam psal, že předpokladem je, že by s nimi nějak komunikoval.
A to se teď asi neděje (pokud obrázek sedí s realitou).
Tak nerozumím tomu úvodu "Ale ne, ...".
jbb

Nový příspěvek od jbb »

Ano byla... Já myslím že je tam chyba v nákresu - Sec1000 řídí GW (od toho je, jak by komunikoval s SE?) a ten druhý meřák řídí SE (který to samozřejmě přes modbus umí).
Ale jak už jsem psal, ta logika má být jiná - SE maká na 100% (teoreticky vyjma dvou situaci - N0% a přetoku větším než povoleným) a GW by měl odebírat do baterek (je-li výroba aktuálně větší než spotřeba) - tady samozřejmě soudím z Victronu, nemám GW.
Argument že jedna krabice je lepší... No, není. Asi to bude lacinější než mých pět krabic (tři z Holandska a dvě z Izraele), ale konfigurovatelnost, robustnost a zřejmě i užitnost) jsou jinde. Ale jestli ti ta jedna bedna vyhovuje...
Mex
Reputace:370
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Nechat jet ten SolarEdge naplno je možné jen pokud tomu něco neodporuje, jak jsem tam taky psal.
Tedy jestli má povolené maximální přetoky a neprodává na SPOTu.

A že mnou výše napsané platí za předpokladu, že schéma sedí, to jsem tam taky napsal.
Tak stále nechápu to uvození postu "Ale ne, ...", tedy výrazem nesouhlasu.

O výhodnosti mnoha krabic by se asi daly vést debaty, ale je to zbytečné.
Tobě vyhovuje hodně modrých krabic, mně vyhovuje jedna šedá krabice.
petrfilipi
Reputace:0
Lokalita: Chrudimsko

Nový příspěvek od petrfilipi »

Díky za reakce.
jbb

Nový příspěvek od jbb »

A že mnou výše napsané platí za předpokladu, že schéma sedí, to jsem tam taky napsal.
Tak stále nechápu to uvození postu "Ale ne, ...", tedy výrazem nesouhlasu.

Jenže to schéma z povahy věci sedět nemůže. Takže nesouhlas je na místě. Uživateli je naprd, když mu řekneš "jak to je, teoreticky..." Prostě jsi měl jako já použít Google a zjistit, že SEC1000 je určen pro ovládání alespoň dvou GW. Takže nemůže být připojen k SE.

Nechat jet ten SolarEdge naplno je možné jen pokud tomu něco neodporuje, jak jsem tam taky psal.
Tedy jestli má povolené maximální přetoky a neprodává na SPOTu.

SE může jet klidně na plno až do okamžiku, kdy jsou plné baterie. Pak už je třeba hlídat přetoky. Ale to teoretizujeme. Zatím nejede SE na plno vůbec. A to je to co tazatel řeší a s čím chce pomoci.

Tobě vyhovuje hodně modrých krabic, mně vyhovuje jedna šedá krabice.
Mně vyhovuje, že tři modré krabice mohou být (a jsou) od výrobny (dvě bílé krabice) vzdáleny cca 100m. To je princip AC couplingu... A taky mi vyhovuje že ty modré a bílé krabice nejsou "černou krabicí" - sakra vím co se kolem nich děje (díky SE do úrovně každého jednoho panelu...). Nicméně debata zda "levná čína" je lepší než "drahá Evropa", je určitě zbytečná. Vím co mám, a jsem za to rád. Moji rodiče mají tu skvělou čínu a jsou taky rádi - bohužel vždy jen do okamžiku kdy začneme řešit co to umí a ne a proč u mne ano a u nich ne... - pak jim beru hračku tak raději mlčím ;-)