FVE - dodává do sítě, i když nechci

Souhrn tématu

V diskusi se řeší problém s fotovoltaickou elektrárnou (FVE), která nefunguje podle představ majitele a dodává přebytečnou energii do sítě i v situacích, kdy by neměla. Uživatelé sdílejí zkušenosti s komponenty jako SolarEdge, GoodWe a Smart Controller SEC1000, diskutují o správném nastavení priorit spotřeby, ukládání do akumulátorů a řízení přetoků do veřejné sítě. Cílem je maximalizovat vlastní spotřebu a efektivně využít vyrobenou energii bez zbytečných ztrát.
jbb
Reputace:1

Re: FVE - dodává do sítě, i když nechci

Nový příspěvek od jbb »

Ale ne, ten sec1000 bude řídit ty goodwe. A pak je rozhodující jen tok ven (dobíjí), či dovnitř (vybíjí). A to po fázích...
Mex
Reputace:370
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

To byla reakce na můj post?
Podle obrázku ten SEC1000 není vůbec k baterkovým měničům připojený.
Proto jsem tam psal, že předpokladem je, že by s nimi nějak komunikoval.
A to se teď asi neděje (pokud obrázek sedí s realitou).
Tak nerozumím tomu úvodu "Ale ne, ...".
jbb
Reputace:1

Nový příspěvek od jbb »

Ano byla... Já myslím že je tam chyba v nákresu - Sec1000 řídí GW (od toho je, jak by komunikoval s SE?) a ten druhý meřák řídí SE (který to samozřejmě přes modbus umí).
Ale jak už jsem psal, ta logika má být jiná - SE maká na 100% (teoreticky vyjma dvou situaci - N0% a přetoku větším než povoleným) a GW by měl odebírat do baterek (je-li výroba aktuálně větší než spotřeba) - tady samozřejmě soudím z Victronu, nemám GW.
Argument že jedna krabice je lepší... No, není. Asi to bude lacinější než mých pět krabic (tři z Holandska a dvě z Izraele), ale konfigurovatelnost, robustnost a zřejmě i užitnost) jsou jinde. Ale jestli ti ta jedna bedna vyhovuje...
Mex
Reputace:370
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Nechat jet ten SolarEdge naplno je možné jen pokud tomu něco neodporuje, jak jsem tam taky psal.
Tedy jestli má povolené maximální přetoky a neprodává na SPOTu.

A že mnou výše napsané platí za předpokladu, že schéma sedí, to jsem tam taky napsal.
Tak stále nechápu to uvození postu "Ale ne, ...", tedy výrazem nesouhlasu.

O výhodnosti mnoha krabic by se asi daly vést debaty, ale je to zbytečné.
Tobě vyhovuje hodně modrých krabic, mně vyhovuje jedna šedá krabice.