Čez HDO
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na časté spínání HDO od ČEZ, kdy může dojít až k 60 přepnutím denně mezi nízkým a vysokým tarifem. Uživatelé sdílejí zkušenosti s úpravami tarifních časů, zejména u D35 a D56, a diskutují dopady na spotřebu a úspory, včetně vlivu změny letního času. Zmiňují také optimalizaci nákladů a řízení odběru elektřiny v závislosti na tarifech a počasí.
- Valdano
- Reputace:262
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Čez HDO
Pokud chcete vědět co přesně bylo příčinou té změny (mohlo to být i více faktorů tj. nejen samotný přechod na letní čas) a zda na to měl v nějaké míře vliv i přechod na letní čas no tak se na to zeptejte přímo ČEZu.PetrDubi píše: ned bře 29, 2026 7:22 pmValdano: Myslíš, že letní cas způsobí, že místo 9:05-10:05 bude vysoký tarif 8:35-9:35?
- PetrDubi
- Reputace:324
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Soami:
U D35 proběhla změna z 16h NT na 20h a u D56 z 22h NT na 20h bez jakékoliv finanční kompenzace - holt ČEZ se snaží D56 úplně zrušit.
Jinak u D56 jsou víkendové změny HDO už druhé v letošním roce - to asi nebude náhoda. Zvlášť, když teď zrušili VT v poledne, když je v poledne špička spotřeby a přidal VT v noci, kdy je odběr malý. Můj osobní názor je, že tu jde o optimalizaci nákladů, protože začíná jaro, takže přes poledne jede FV s nízkými náklady na elektřinu, zatímco v noci je pořád potřeba přitápět, takže se tam dá VT v době, kdy je cena na SPOTu vysoká. Mimochodem, VT je v noci je v době, kdy má ČEZ u svého dynamického tarifu cenu -10%, takže u lidí s D56, kteří si toho nevšimnou bude úspora v té době nula.
U D35 proběhla změna z 16h NT na 20h a u D56 z 22h NT na 20h bez jakékoliv finanční kompenzace - holt ČEZ se snaží D56 úplně zrušit.
Jinak u D56 jsou víkendové změny HDO už druhé v letošním roce - to asi nebude náhoda. Zvlášť, když teď zrušili VT v poledne, když je v poledne špička spotřeby a přidal VT v noci, kdy je odběr malý. Můj osobní názor je, že tu jde o optimalizaci nákladů, protože začíná jaro, takže přes poledne jede FV s nízkými náklady na elektřinu, zatímco v noci je pořád potřeba přitápět, takže se tam dá VT v době, kdy je cena na SPOTu vysoká. Mimochodem, VT je v noci je v době, kdy má ČEZ u svého dynamického tarifu cenu -10%, takže u lidí s D56, kteří si toho nevšimnou bude úspora v té době nula.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- cipis
- Moderátor
- Reputace:972
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Topit se muze jen v NT, takze jedina zmena v te noci je naopak snizeni odberu, protoze se ty rizene odbery odpoji. Pak samozrejme v nasledne casti NT to topeni bude dohanet, takze az tam se odber zvysi.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- soami
- Reputace:109
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
U TČ jde ve VT jen o blokaci patrony. Kompresor může jet. Ale NT/VT rozdíl mám 1Kč/kWh, takže pokud není trvale pod nulou, VT blokuji.