Victron MPPT synchronizace
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na synchronizaci Victron MPPT regulátorů SmartSolar přes Bluetooth a VE.Direct s využitím Cerbo GX nebo Raspberry Pi s Venus OS. Uživatelé řeší, zda je možné synchronizovat fáze nabíjení pouze přes Bluetooth, nebo je nutné připojení přes VE.Direct pro správné zobrazení a řízení. Dále se probírá nastavení nabíjecích proudů a režimů, aby nedocházelo k poškození baterií, zejména LiFePo4, a jak využít DVCC funkce pro koordinované nabíjení více MPPT regulátorů.
- Pixel
- Reputace:2
- Lokalita: Brno
Re: Victron MPPT synchronizace
Ok. Díky. Takže vytáhnu ze šuplíku raspberry nainstalují Venus OS připojím regulátory přes např. https://dratek.cz/arduino-platforma/174 ... xsnjpoDYHq
A poté v menu na VRM portálu nastavím omezeni výkonu.
A poté v menu na VRM portálu nastavím omezeni výkonu.
- rva
- Reputace:932
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ono pokud chce omezovat proud do baterií, tak nejlépe to je dělat tak, že se zapnou vytěžovače, protože každý jiný způsob znamená, že část energie zůstane na střeše.
Ale to už je věc nějaké automatizace, ručně by to nikdo nedělal.
A do podpisu by si mohl doplnit konfiguraci, takhle člověk neví, co má za systém, kapacitu a druh baterií. Třeba omezování proudu není vůbec potřeba.
Vzájemná synchronizace mppt regulátorů má cenu pro olovo (aby jednou za čas proběhla equalisation), u současného lithia se bez toho člověk obejde. Regulátory si žijí vlastním životem - přecházejí z float do bulk jak každý usoudí dle toho, co naměří na baterii:
Ale to už je věc nějaké automatizace, ručně by to nikdo nedělal.
A do podpisu by si mohl doplnit konfiguraci, takhle člověk neví, co má za systém, kapacitu a druh baterií. Třeba omezování proudu není vůbec potřeba.
Vzájemná synchronizace mppt regulátorů má cenu pro olovo (aby jednou za čas proběhla equalisation), u současného lithia se bez toho člověk obejde. Regulátory si žijí vlastním životem - přecházejí z float do bulk jak každý usoudí dle toho, co naměří na baterii:
- Přílohy
- Výkon měničů.png (73.14 KiB) Zobrazeno 88 x
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Valdano
- Reputace:262
- Lokalita: Česká Lípa
NE. MPPT solární regulátory Victron Energy SmartSolar 100/30 mají integrované Bluetooth a umí spolu komunikovat bezdrátově pokud jsou umístěny tak, že jsou oba navzájem v dosahu přes Bluetooth a v takovém případě je nemusíte propojovat přes žádný převodník.Pixel píše: ned bře 29, 2026 4:05 pmOk. Díky. Takže vytáhnu ze šuplíku raspberry nainstalují Venus OS připojím regulátory přes např. https://dratek.cz/arduino-platforma/174 ... -5.5v.html?
Jak to funguje: V aplikaci VictronConnect vytvoříte tzv. VE.Smart Network. Do této sítě přidáte oba regulátory.
Výsledek: Regulátory se synchronizují v nabíjecích fázích (Bulk, Absorption, Float).
Zmíněné MPPT regulátory umožňují nastavení maximálního nabíjecího proudu. Pokud nemáte Cerbo a nechcete jej ani dokupovat a pokud nemáte ani pro daný účel vhodné řízení vytěžovačů jak zmínil rva v takovém případě to bude znamenat nastavit v každém z těch dvou MPPT max. nabíjecí proudu jen na polovinu povoleného maxima pro baterii, ale za cenu toho, že může docházet k tomu, že bude část energie z panelů nevyužitá.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned bře 29, 2026 4:17 pm, celkem upraveno 1 x.
- Pixel
Omezit proud každému natvrdo se mi právě nechce. Chtěl jsem aby vychodni nebo západní string běžel na plný výkon pokud bude třeba.
Mám jen malou baterie 24v 105ah lifepo.
Mám jen malou baterie 24v 105ah lifepo.
- Valdano
Pokud to nechcete omezit natvrdo, tak si budete muset dokoupit Victron Cerbo GX a oba MPPT pak vůči Cerbu propojit přes kabel VE.Direct.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned bře 29, 2026 4:25 pm, celkem upraveno 1 x.
- Pixel
No a právě tím raspberry pi a Venus OS to nepůjde?
Mělo by to snad být plně nahraditelné
Mělo by to snad být plně nahraditelné
- Valdano
Ano. Raspberry Pi s nainstalovaným systémem Venus OS lze plnohodnotně použít jako náhradu za Cerbo GX, a to včetně pokročilých funkcí, jako je DVCC (Distributed Voltage and Current Control).
Aby vám to správně fungovalo se dvěma regulátory MPPT 100/30 budete muset vyřešit hardwarové propojení a správné nastavení.
Protože Raspberry Pi nemá nativní porty VE.Direct, musíte regulátory připojit k USB portům.
Dá se použít kabel VE.Direct to USB což je originální kabel od Victronu a sázka na jistotu.
Nebo to risknout s převodníkem jako zmiňujete pokud máte ověřenu jeho funkčnost vůči zmíněné konfiguraci.
Aktivace DVCC v systému
Jakmile Venus OS uvidí oba regulátory v seznamu zařízení, můžete aktivovat DVCC:
Přejděte do Settings (Nastavení) -> DVCC.
Přepněte DVCC na ON.
V tomto režimu Venus OS přebírá kontrolu a vynucuje stejné nabíjecí parametry (napětí, limity proudu) pro oba regulátory současně.
Aby vám to správně fungovalo se dvěma regulátory MPPT 100/30 budete muset vyřešit hardwarové propojení a správné nastavení.
Protože Raspberry Pi nemá nativní porty VE.Direct, musíte regulátory připojit k USB portům.
Dá se použít kabel VE.Direct to USB což je originální kabel od Victronu a sázka na jistotu.
Nebo to risknout s převodníkem jako zmiňujete pokud máte ověřenu jeho funkčnost vůči zmíněné konfiguraci.
Aktivace DVCC v systému
Jakmile Venus OS uvidí oba regulátory v seznamu zařízení, můžete aktivovat DVCC:
Přejděte do Settings (Nastavení) -> DVCC.
Přepněte DVCC na ON.
V tomto režimu Venus OS přebírá kontrolu a vynucuje stejné nabíjecí parametry (napětí, limity proudu) pro oba regulátory současně.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned bře 29, 2026 4:43 pm, celkem upraveno 2 x.
- rva
- Reputace:932
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Třeba tam větší proud ani nepoteče. Díky fyzice. Dnešní mppt regulátor si měří napětí baterie obvykle ne na svorkách baterie, ale uvnitř regulátoru. Vlivem odporu kabelů k baterii a protékajícího proudu tak naměří při dobíjení vyšší napětí, než je na svorkách baterie. Samotná baterie má vnitřní odpor a při nabíjení se na svorkách naměří vyšší napětí. Pak regulátor sám a automaticky sníží dobíjecí proud.
S tímto jako nepříznivým jevem se setkává každý, kdo má starší baterie s vyšším vnitřním odporem. Nemůže je nabíjet vyšším proudem, protože napětí na nich by bylo moc vysoké.
Já bych ty extra panely zapojil a za pěkného počasí a nenabité baterie si to změřil.
S tímto jako nepříznivým jevem se setkává každý, kdo má starší baterie s vyšším vnitřním odporem. Nemůže je nabíjet vyšším proudem, protože napětí na nich by bylo moc vysoké.
Já bych ty extra panely zapojil a za pěkného počasí a nenabité baterie si to změřil.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Pixel
Je možné, že proud nebude nutné omezovat. Baterii mám 24v105 Ah. tudíž max proud nabíjení je 50-105A.
Vzhledem k regulátorum 2x 100/30 je maximální proud při plném slunci 60A k tomu by v reálu snad ani nemělo dojít když umístění panelů je na sedlové střeše východ-západ.
Jen jsem chtěl vědět zda tady ta možnost existuje v případě nutného omezení proudu.
Díky za rady
Vzhledem k regulátorum 2x 100/30 je maximální proud při plném slunci 60A k tomu by v reálu snad ani nemělo dojít když umístění panelů je na sedlové střeše východ-západ.
Jen jsem chtěl vědět zda tady ta možnost existuje v případě nutného omezení proudu.
Díky za rady
- Valdano
O jakou baterii konkrétně se jedná (jaká je chemie článků)? Například u LiFePo4 bývá maximální trvalý vybíjecí proud do 1C, ale standardní nabíjecí proud bývá do 0,5C což by bylo u této kapacity do 52,5A. Těch cca 60A by i tak nejspíš moc nevadilo, ale pokud byste v budoucnu zvažoval zvýšení až ke 100A tak to už by mohlo způsobovat rychlejší stárnutí baterie.
- Valdano
I když zatím nepoužijete řešení s Raspberry Pi a Venus OS tak zůstává otevřenou otázkou zda nepoužít ani synchronizaci režimů u obou zmíněných MPPT regulátorů tj. zda nebude vadit pokud se každý ze dvou MPPT bude snažit nabíjet tutéž baterii zároveň ovšem každý v jiném režimu (Bulk, Absorption, Float).
- Pixel
Tak propojení synchronizaci přes bluetooth by dle Vás mělo jít. Tak to určitě udelam