Node-RED
Souhrn tématu
Node-RED je populární platforma pro automatizaci a vizualizaci dat z IoT zařízení, kterou uživatelé často provozují na Raspberry Pi. Diskuze se věnuje praktickým zkušenostem s tvorbou a úpravou nodů, využití MQTT a problémům s vzdáleným přístupem přes Tailscale. Uživatelé oceňují intuitivní ovládání a možnosti přizpůsobení, ale zároveň upozorňují na potřebu pravidelných aktualizací a bezpečnostních opatření.
- 8milan8
- Reputace:3
Node-RED
Ahoj,
chci se poptat, jestli náhodou někdo nepoužívá Node-RED? (http://nodered.org/, ukázkové video na YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=f5o4tIz2Zzc)
Přijde mi to jako velice šikovná věc pro automatizaci všeho. Myslím, že pro většinu lidí zde na mypower by to mohla být zajímavá věc. Sám si s tím hraji na RaspberryPI a kupodivu to celkem funguje a je to hodně intuitivní. Na to, že to ještě není nějak stará věc, tak i hodně zajímavých nodů se dá najít. A napsat svůj node by taky neměl být problém (třeba pro vyčítání dat ze solárního regulátoru/měniče atd.).
(Jinak celkem často narazíte na to, že tam lidi využívají MQTT nody, tak tady je zajímavá přednáška o MQTT z LinuxDays - https://www.youtube.com/watch?v=WLIlDGiXpJY)
chci se poptat, jestli náhodou někdo nepoužívá Node-RED? (http://nodered.org/, ukázkové video na YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=f5o4tIz2Zzc)
Přijde mi to jako velice šikovná věc pro automatizaci všeho. Myslím, že pro většinu lidí zde na mypower by to mohla být zajímavá věc. Sám si s tím hraji na RaspberryPI a kupodivu to celkem funguje a je to hodně intuitivní. Na to, že to ještě není nějak stará věc, tak i hodně zajímavých nodů se dá najít. A napsat svůj node by taky neměl být problém (třeba pro vyčítání dat ze solárního regulátoru/měniče atd.).
(Jinak celkem často narazíte na to, že tam lidi využívají MQTT nody, tak tady je zajímavá přednáška o MQTT z LinuxDays - https://www.youtube.com/watch?v=WLIlDGiXpJY)
- kodl69
- Reputace:1059
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Node-RED
Na automatizaci preferuju low level programing, tohle snad na monitorování stavu bez možnosti něco měnit. Paranoia z věcí, které mají operační systém, a na kterých by mohla záviset moje bezpečnost, komfort...(třeba auta s rokem výroby nad 2000). Nechce se mi aktualizovat verze, řešit bezpečnostní chyby a třeba taky to, že někdo ukončí vývoj a já to budu muset celý předělat...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- 8milan8
- Reputace:3
To docela chápu. Asi si neumím představit tím řídit kotel.kodl69 píše:Na automatizaci preferuju low level programing, ...
Právě jde o to pohodlí. Jenže je to celkem nová věc a zajímalo by mě, jak to funguje z pohledu času. Samozřejmě jak píšeš, problém OS je to, že se o to stejně musí člověk nějak starat a aktualizovat... (ideální to umístit do sítě, která není připojená k internetu, ale pak to trochu ztrácí smysl...)
- skybor
- Reputace:243
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Když už tady někdo založil tak pěkně nazvané téma, které ale mělo asi jepičí život, tak ho zkusím oživit.
NodeRed byl a ještě pořád, podle mne, je super systém pro zobrazení a automatizaci různých informací z IOT světa. Ale bohužel při mých pokusech o vzdálenou správu a informovanost o dění doma mne trochu zklamal.
Pro vzdálený přístup na domácí servery používám Tailscale. A tady je ten oříšek. Home Assistant i Grafana se mi vzdáleně zobrazuje i reaguje na podněty v pohodě, ale NodeRed tak super bohužel nefunguje. Zobrazí se většinou jen Dashboard, ale bez zobrazení stavu a požadovaných hodnot a pak většinou ještě napíše "Connection Lost" a tím skončí
Nesetkali jste se s tím někdo? Nepodařilo se to náhodou někomu vyřešit?
NodeRed byl a ještě pořád, podle mne, je super systém pro zobrazení a automatizaci různých informací z IOT světa. Ale bohužel při mých pokusech o vzdálenou správu a informovanost o dění doma mne trochu zklamal.
Pro vzdálený přístup na domácí servery používám Tailscale. A tady je ten oříšek. Home Assistant i Grafana se mi vzdáleně zobrazuje i reaguje na podněty v pohodě, ale NodeRed tak super bohužel nefunguje. Zobrazí se většinou jen Dashboard, ale bez zobrazení stavu a požadovaných hodnot a pak většinou ještě napíše "Connection Lost" a tím skončí
Nesetkali jste se s tím někdo? Nepodařilo se to náhodou někomu vyřešit?
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW , APC SmartUPS 5000 + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
- Soban
- Reputace:308
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mě to funguje v pohodě, teď jsem akorát musel to trochu aktualizovat protože dashboard nestíhá mám tam moc dat.....
Takže jsem to začal přepisovat do dashboard2.
Neposíláš moc dat do toho dashboardu? Chce to před ty prvky odstranit duplicity, aby se stejná hodnota neposílala třeba co 0,5s atd....
PS. Ovládá mi to dva invertory must, dvě klimatizace, vyčítá BMV712 a 3 BMS.
Takže jsem to začal přepisovat do dashboard2.
Neposíláš moc dat do toho dashboardu? Chce to před ty prvky odstranit duplicity, aby se stejná hodnota neposílala třeba co 0,5s atd....
PS. Ovládá mi to dva invertory must, dvě klimatizace, vyčítá BMV712 a 3 BMS.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh