Měření hladiny v nádrži
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na měření hladiny vody v nádrži pomocí ESP32 a analogového tlakového senzoru. Uživatelé řeší problémy s negativním napětím a nestabilitou signálu, přičemž doporučují správné zapojení, kvalitní spojení kabelů a použití víceotáčkových trimrů pro kalibraci. Výsledkem je funkční systém s tolerancí měření kolem 3 cm, vhodný pro domácí automatizaci zavlažování.
- eman
- Reputace:323
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Měření hladiny v nádrži
Tak to vypadá, že problém solved.
Jedna vada byla, že gelový konektor u kabelu k senzoru se mi asi špatně zakousnul a kabel nebyl spojen pevně. To jsem zjistil až po demontáži senzoru a připojení napřímo do obvodu, bez prodlužovacího kabelu.
Ale hlavní problém je v tom Zero potenciometru co je na napěťovém převodníku. Ten je prakticky v háji. Poklepem a štelováním jsem ho dostal aspoň do stavu, kdy senzor bez vody dává napětí kolem 0,004V, ale stejně to lítá i do mínusu. Naštěstí ten průměr z 60 měření vyjde vždy pozitivní a je tam tolerance +- 3cm hladiny. Senzor na změnu tlaku funguje správně, takže by by to mělo s nějakou chybou fungovat.
Existuje kvalitní verze toho sloupečkového potenciometru, za kterou by se to dalo vyměnit. To je strašný šmejd tyhle čínské verze. Snad nepamatuju kus, co by fungoval správně.
Jedna vada byla, že gelový konektor u kabelu k senzoru se mi asi špatně zakousnul a kabel nebyl spojen pevně. To jsem zjistil až po demontáži senzoru a připojení napřímo do obvodu, bez prodlužovacího kabelu.
Ale hlavní problém je v tom Zero potenciometru co je na napěťovém převodníku. Ten je prakticky v háji. Poklepem a štelováním jsem ho dostal aspoň do stavu, kdy senzor bez vody dává napětí kolem 0,004V, ale stejně to lítá i do mínusu. Naštěstí ten průměr z 60 měření vyjde vždy pozitivní a je tam tolerance +- 3cm hladiny. Senzor na změnu tlaku funguje správně, takže by by to mělo s nějakou chybou fungovat.
Existuje kvalitní verze toho sloupečkového potenciometru, za kterou by se to dalo vyměnit. To je strašný šmejd tyhle čínské verze. Snad nepamatuju kus, co by fungoval správně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Valdano
- Reputace:260
- Lokalita: Česká Lípa
Jedná se o víceotáčkové trimry. Cermetový trimr by měl pro tento účel stačit. Mrkněte třeba sem a zvolte vhodný podle velikosti a hodnoty.
- Valdano
Jen na doplnění. Jak už jsem zmínil nejedná se o potenciometr, ale o trimr. Potenciometry jsou určené k častějším změnám, ale trimry jsou určeny spíš jen k občasným/výjimečným změnám. Víceotáčkový trimr umožňuje přesnější nastavení, ale vždy tam bude nějaká míra nepřesnosti. Po nastavení hodnoty na trimru se obvykle nastavovací šroubek zakápne barvou, aby se nastavená pozice zafixovala. Pokud se vám se stávajícím trimrem podařilo dosáhnout pro nulovou pozici hodnoty okolo 0,004V tak přesnější nastavení zřejmě nedosáhnete ani po případné výměně původního trimru za nový. To, že je hodnota mírně nestabilní může být dáno mírnými nepřesnostmi a šumem na výstupu převodníku.
Jak už jsem zmínil dříve tak ideální je nepřenášet hodnotu analogovou cestou což by bylo použitelné pokud byste měl tlakové čidlo s datovým výstupem přes sériovou linku RS485. Tam pak závisí jen na přesnosti samotného čidla a nepřesnosti v analogového cestě jsou eliminovány. Ovšem když už máte to čidlo s proudovým výstupem tak samozřejmě budete muset vystačit i s těmi potenciálními nepřesnostmi, které přenos po analogové cestě přináší.
Jak už jsem zmínil dříve tak ideální je nepřenášet hodnotu analogovou cestou což by bylo použitelné pokud byste měl tlakové čidlo s datovým výstupem přes sériovou linku RS485. Tam pak závisí jen na přesnosti samotného čidla a nepřesnosti v analogového cestě jsou eliminovány. Ovšem když už máte to čidlo s proudovým výstupem tak samozřejmě budete muset vystačit i s těmi potenciálními nepřesnostmi, které přenos po analogové cestě přináší.
- Valdano
Pokud jde o finální spoj mezi čidlem a kabeláží tak doporučuji se moc nespoléhat na nejistý konektor a raději provést propojení vodičů pájením. Spoj umístit do vodotěsné montážní krabice. Na každý vodič před pájením navléct smršťovací bužírku a po spájení smrštit.
- eman
- Reputace:323
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
To jsou spojky co používají Cetin technici. Zářezová spojka s gelem do vlhkého prostředí. Je to naprosto spolehlivé spojení, teď byl jeden vadný po doslova letech používání. 
Ten trimr zatím nechám jak je, ikdyž doufám, že nebude reagovat třeba na poryvy větru do rozvaděče. Podle zvuku co vydává je nějaký problém uvnitř trimru.
Ten trimr zatím nechám jak je, ikdyž doufám, že nebude reagovat třeba na poryvy větru do rozvaděče. Podle zvuku co vydává je nějaký problém uvnitř trimru.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor