Vodárna, frekvenční měnič a ?

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o přestavbě domácí vodárny Sigma na jednofázový provoz s využitím frekvenčního měniče pro lepší řízení čerpadla. Probírá se problém napěťových špiček na delším vedení mezi měničem a motorem, které mohou poškodit izolaci motoru, a možnosti jejich řešení, například paralelním odporem nebo stíněným kabelem. Sdílejí se zkušenosti s různými typy vodáren, nastavením parametrů měničů a výhodami třífázových motorů oproti jednofázovým v kombinaci s fotovoltaikou.
UTima
Reputace:6

Vodárna, frekvenční měnič a ?

Nový příspěvek od UTima »

Tak jsem začal přemýšlet, že konečně přestavím svoji domácí vodárnu Sigma SVA třífáz motor 1.5kW na něco lepšího, jednofázového pro moji FVE.
Začal jsem bádat našel - vymyslel jsem si sestavu
Franklin čerpadlo k tomu tento motor:
https://www.pumpa.eu/cs/pumpa-psm4tm-1- ... 230v-50hz/
a celé to řídit tímto frekvenčním měničem
https://www.obchodcerpadel.cz/pumpa-e-l ... ez-snimace
optimálně bych měl měnič na místě asi tak 25m daleko od motoru ve studni, jenže jsem narazil asi na problém napětových špiček za frekvenčním měničem na delším vedení.
Což může být zdrojem rušení a nebo horší zničení proražení izolace motoru, co si o tom myslíte a řešíte to nějak.
Se mi toto řešení líbilo, malá tlaková nádoba, stálý tlak, žádné proudové špičky při zapnutí odběru ale toto mi hodilo vidle do projektu.
1 x MPP PIP 5048MK (axpert - bez přetoků) + 12 x 330W CS + 16x280Ah - JK BMS + Solar Assistant - Home Assistant.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=114933&sid=100171
glottis
Reputace:487
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Vodárna, frekvenční měnič a ?

Nový příspěvek od glottis »

mam tepelko voda voda a ma cerpadlo ve studni. Frekevncni menic je v dome. Je to od sebe asi 25m a pak 25m dolu do vrtu. A zadny problem. Dali mi tam ale stineny kabel.
kuba47
Reputace:26
Lokalita: Krušné hory
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kuba47 »

Já bych zůstal u Sigmy pokud nemá nějaký zásadní mechanický problém. A dal bych k ní ten frekvenční měnič. Přip. se dá použít obyčejný frekvenční měnič a řídit ho třeba arduinem podle tlakového čidla. Chvíli jsem to takhle provozoval.

Teď mám několik let Wilo EMHIL 505 (už se nevyrábí). Není samonasávací, ale to mi nevadí, ze studny jde 1 bar samospádem. Jinak vynikající čerpadlo, podobné té Sigmě, ale nerez. Firmware jsem si musel napsat svůj, ten jejich se moc nepovedl. Čerpadlo náhodně spínalo i když nebyl odběr, regulace se rozkmitávala tak, že na chvíli přestala voda téct úplně, atd. Ale to mám vyřešené, teď to funguje dokonale.
unicast
Reputace:448
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Když kupuješ frekvenční měnič, proč rovnou nekoupit takový, ze kterého leze 3x 400 V? Jednofázový motor v čerpadle bude vždycky fungovat hůř než třífázový.
glottis
Reputace:487
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

No ale link vede na 3f ... pisou 3x230V
UTima
Reputace:6

Nový příspěvek od UTima »

Jasně, když k tomu ještě poznamenám, tak je tu prý hlavně problém, když to napíšu laicky, že se může dříve poškodit izolace motoru, právě vlivem přepětí za FM. Takto třeba čerpadlo vydrží čtyři roky a s nějakou ochranou proti těmto špičkám dále.
Ono jde jestli to dobře chápu o to, že se motor ve vodě, a tam jsou kromě jiného bludné proudy...
ano Sigma je držák, jen to má motor 1,5kW a to je už docela prda, spojení motor čerpadlo to rukou na hřídeli skoro neotočím jak to jde těžko, a ještě jak mám jednofázovou FVE k domu dát FE moc se do toho nechce.
Ano motor to je 3x230V je vlastně určen k řízení přes FM, prý to je nejlepší řečení, lepší jak řídit třeba jednofázový kde je kondezátor, co se účinnosti týče.
Mi jde především o to jestli někdo má praktické zkušenosti s tímto.
To Glottis - možná má v sobě to tepelko už nějakou vestavěnou filtraci na vedení od FM k čerpadlu.
1 x MPP PIP 5048MK (axpert - bez přetoků) + 12 x 330W CS + 16x280Ah - JK BMS + Solar Assistant - Home Assistant.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=114933&sid=100171
gupa
Reputace:169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Problém jsem měl s nastavením parametrů měniče, v návodě parametry nebyly a přes zastoupení a podporu z dovozce se mi až napodruhé podařilo vymámit alespoň malou část parametrů. Po jejich změně spínání a hlavně vypínání jde OK.

Kostra bez uzemnění, při pohonu motoru FM na vadasce svítí, to se ví že má nějakých 80VAC nebo DC?? a 0,000002A (2μA)a někdy pěkně kopne, ale že by to mělo mít vliv na stávajcí nedostatečnou izolaci jsem si nevšiml. Vždy stačilo kostru motora uzemnit tyčí hned vedle něho.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
unicast
Reputace:448
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Zapojit paralelně k vinutí čerpadla odpor třeba 1kΩ/1 W a je to vyřešené.
sindyk
Reputace:83
Lokalita: Semily
Výkon panelů [Wp]: 3800
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od sindyk »

Mám DAB e.sybox mini už 9 let bez jediného problému. Samonasávací 8 m, zpětná klapka (dá se vyřadit, pokud je voda samospádem), dobře nastavitelná PI regulace. Jen jsem doplnil malou 5 l expanzi, ale to spíš z pohodlnosti, abych neměl po puštění vody pokles tlaku, než začne vodárna tlačit. Při běžném odběru vody bere 350 W plus minus.
Cena je trochu vyšší, ale koupil bych klidně znova. Je to parádní 1f kompaktní vodárna.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited