Energetika jako taková

Souhrn tématu

Fórum se věnuje aktuálním tématům v energetice jako takové, včetně reálné poptávky po fotovoltaice, výzvám obnovitelných zdrojů a legislativním či ekonomickým aspektům v Česku i zahraničí. Diskutují se problémy s dotacemi, kontrolou komínů a efektivitou energetických zdrojů (EROEI). Zároveň se porovnávají zkušenosti s Německem a reflektují se dopady na domácí energetiku a životní prostředí.
Franta2776
Reputace:561

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od Franta2776 »

AI Podává stejná čísla jako ten článek o řepce:Když se započítá účinnost spalováku je to opravdu 1ha řepky je jako 10panelů.
Pěstování řepky olejky pro účely výroby bionafty (MEŘO – methylester řepkového oleje) je proces s několika proměnnými, ale průměrné hodnoty v našich podmínkách jsou poměrně stabilní.
Z 1 hektaru (ha) řepky se v průměru vyprodukuje přibližně 1 100 až 1 500 litrů bionafty.
Zde je rozpis, jak se k tomuto číslu dopracujeme:
Cesta od semínka k palivu
Výtěžnost ovlivňuje především výnos semene a obsah oleje v něm.
* Výnos semene: Průměrný výnos v ČR se pohybuje kolem 3–4 tun/ha (v závislosti na počasí a agrotechnice).
* Obsah oleje: Semeno řepky obsahuje cca 40–45 % oleje.
* Získávání oleje: Při lisování a následné extrakci se získá zhruba 35–40 % hmotnosti semene v čistém rostlinném oleji. Zbytek tvoří řepkové pokrutiny (vynikající krmivo pro dobytek).
* Přeměna na bionaftu (esterifikace): Při výrobě MEŘO je poměr téměř 1:1. Z 1 000 kg oleje získáte zhruba 1 000 kg bionafty (plus vedlejší produkt glycerin).
Rychlá kalkulace (vzorový příklad)
KrokHodnota
Sklizeň z 1 ha3 500 kg semen
Získaný surový olej (cca 40 %)1 400 kg oleje
Výtěžnost bionafty (hustota ~0,88 kg/l)~1 590 litrů
> [!NOTE]
> Reálná čísla v praxi bývají často mírně nižší (kolem 1 200 litrů) kvůli ztrátám při sklizni, nečistotám v semeni a efektivitě zpracování.
>
Proč se to liší?
* Klimatické podmínky: Sucho nebo mrazy mohou výnos srazit i pod 3 t/ha.
* Kvalita odrůdy: Moderní hybridy mají vyšší olejnatost než starší linie.
* Intenzita hnojení: Dostatek dusíku a síry přímo ovlivňuje tvorbu oleje v semenech.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
rva
Reputace:929
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

O tom, jak je který zdroj energie atraktivní rozhoduje EROEI, tedy podíl získané energie k energii vynaložené k jejímu získání.
https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI#:~: ... 20energie.
EROEI.png
Je to důležité proto, že moderní společnost potřebuje EROEI co nejvyšší. Za limitní se pokládá hodnota 7. Jinak zkolabuje a třeba bude fungovat dál ale jako zaostalá společnost.
Reputace:1058
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

U té bionafty a biolihu je to známá věc, podobně bioplyn: lepší tu naftu, co se nalije do traktorů co to orají, sejí, vozí... spálit v elektrocentrále a na poli nechat vyrůst les... A to neřeším ani spotřebu hnojiv a pesticidů, a s tím souvisící zátěž krajiny škodlivinami...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
eman
Reputace:322
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Cena strašná, ale aspoň to u vás berou vážně. Tady kominík přijede v Q7, oblečený v Ralf Lauren, ani nevyleze z auta a zinkasuje tě, jak mafie výpalný. a vlastně to ani nic jiného není.

Dřevostavitel je dezinfo web. Píšou sr***y.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Franta2776
Reputace:561

Nový příspěvek od Franta2776 »

Já se přiznám, že jsem tu mizerii řepky netušil.
Paradox je ten, že dotace agrobaronům pĕstující řepku stoupají a na střeŝni FV se zrušili.Teɗ skončí prachy za financovánì FV převážně v zahraničních bankách.

Dav jásá, jak motorky zvládli zrušením dotací😡😡😡A odrbali občany.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
eman
Reputace:322
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

JirkaE píše: stř bře 18, 2026 2:18 pm
eman píše: stř bře 18, 2026 7:01 am
....je taky české specifikum a mám dojem, že šikana s roční revizí komína je taky CZ vynález..
tak to prrr.... V DE povinné 3 prohlídky a čištění komína do roka v součtu cca 330Euro k dnešnímu dni (neustále to roste, jako minimální mzda), což dělají učni za cca 5min. a musí být někdo doma, pokud není komín venku.

K tomu 1x do roka samostatně jejich šéf ve vážené pozici ,,mistr" který kontroluje kluků práci a kontroluje komín (neváhá vzít kameru, pokud se mu něco nezdá) + cesty kouřovodu od kamen a samotná kamna.

Je schopný vydat zákaz provozu, když je prasklá šamotka v kamnech a objíždí všechna svá - státem určená místa a počet zákazníků = naprosto přesně ví - kolik ročně vydělá příští rok už 31.12. Pokud má někdo zákaz provozu, do odstranění závad - je automaticky bez pojištění domu - pokud zatopí.

Ta kontrola nemá žádný papír = nic nedostaneme krom faktur - ale je to na úrovni detailní revize celé kouřové trasy.
Cena strašná, ale aspoň to u vás berou vážně. Tady kominík přijede v Q7, oblečený v Ralf Lauren, ani nevyleze z auta a zinkasuje tě, jak mafie výpalný. a vlastně to ani nic jiného není.

Dřevostavitel je dezinfo web. Píšou sr***y.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
unicast
Reputace:448
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Na druhé straně hranice se tráva vždycky jeví být zelenější (i když třeba ani není). Já bych v Německu žít nechtěl. Jednak mi není po chuti ta jejich současná mentalita, nastavená strašně moc doleva a cokoli, co s tím nesouzní a propaguje individualismus, "kapitalismus bez přívlastků" a odpor k woke progresivismu, se onálepkuje jako "ganz rechts" a následuje hození člověka do jednoho pytle s různými hnědými bratrstvy a AfD, kteří s individualismem a "kapitalismem bez přívlastků" nemají vůbec nic společného, spíše naopak. Pak jsou tu samozřejmě tamní daňové zákony (nejen sazby, ale třeba i to, že Němec nemůže jen tak snadno přestat být německým daňovým rezidentem, resp. může, ale není mu to nic platné, nenažraný bundesregierung musí krmit hezky dál i jako nerezident ještě dalších deset let; platit německou silniční daň ze všech vozidel, co mám, bych ostatně taky nechtěl -- a rakouskou už vůbec ne), tamní zákon o zbraních a nejen o nich, tam bych nesměl vlastnit ani frekvenční scanner a další radioamatérské vybavení bez povolení, vlastně si tam člověk nesmí bez ŽL koupit ani v obchodě elektromateriál.

Pár dobrých věcí tam ale mají. Neexistuje, že by si člověk nemohl kdekoli otevřít láhev nebo plechovku piva, ta slavná "svobodná jízda pro svobodné občany" na dálnicích, mívali řidičáky kat. B až do 7.5 tuny (to už ale zrušili) a možnost si doma legálně v malém množství vypálit z kvasu trochu slivovice nebo třešnovice. To je z legislativy asi tak všechno. A pak taky jeden povahový rys, který nám tu hodně chybí -- když Němec udělá chybu a vy mu jí dokážete, tak se většinou nekroutí, nevymlouvá, nehledá důvody všude možně jinde, jak už je to tak zvykem u nás, ale přizná ji a pokusí se jí napravit a poučit se z ní, alespoň taková je moje zkušenost.