Úvodní strana fóra
Souhrn tématu
Úvodní strana fóra prošla změnou rozložení z původních tří sloupců na moderní dvousloupcový design, který je lépe čitelný na mobilních zařízeních. Obsah zůstává stejný, ale díky většímu prostoru je vidět více textu u příspěvků. Přihlášení uživatelé mají navíc pohodlnější práci s výpisem témat, například přímý přístup k poslednímu přečtenému příspěvku. Diskuze se zaměřují na přehlednost a zvyknutí si na nový vzhled, přičemž levý sloupec s novinkami byl odstraněn kvůli neaktuálnosti.
-
lzahradil
- Site Admin
- Reputace: 395
- Lokalita: blízko Plzně
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Úvodní strana fóra
Původní hlavní stránka byla na desktopu postavená jako 3 sloupce. Vlevo novinky, uprostřed fórum a vpravo anketa a další bloky.
Nová hlavní stránka je na desktopu řešená jako 2 sloupce a na mobilu se přepíná do 1 sloupce, kde zůstává hlavně aktivní obsah z fóra.
Proto také může působit jinak a "větší".
Dřív se toho na obrazovku vešlo víc hlavně proto, že to bylo udělané hodně natěsno, na mobilu v podstatě mikropísmem, které musel člověk zoomovat. To už dnes z pohledu použitelnosti a moderního responzivního webu není úplně ta správná cesta kterou bych chtěl dál pokračovat.
Jinými slovy. Ano, dřív bylo na jedné obrazovce vidět víc položek, ale bylo to za cenu horší čitelnosti a horší použitelnosti hlavně na mobilech.
Současná verze je dělaná tak, aby byla čitelná a použitelná napříč zařízeními bez nutnosti zoomování.
Hlavní funkcionalita středového panelu ale zůstala zachovaná.
Pořád jde o výpis aktuálních posledních příspěvků a témat, kde se právě něco řeší, takže nejnovější jsou vždy nahoře.
Navíc je to teď udělané tak, že chování lze jednoduše nastavovat z administrace. Pokud se v jednom tématu objeví více příspěvků v krátkém čase, mohou se seskupit do jedné skupiny, aby jedno aktivní téma nezaplnilo celý výpis.
Aktuálně je nastavené seskupení maximálně 3 příspěvků v časovém okně 120 minut.
Zobrazuje se 15 témat a pod nimi je tlačítko „Načíst další“, kterým se načte dalších 15.
Z hlediska obsahu tam tedy v zásadě nechybí to, co bylo dřív ve středovém panelu na původní stránce, spíš je to jinak poskládané a použitelné i na menších displejích.
Nová hlavní stránka navíc už počítá i s tím, že využívá přihlášení do fóra, což obecně doporučuji používat.
Přihlášení do fóra obecně přináší řadu výhod, které asi většina zdejších uživatelů zná.
Když se dívám na chování návštěvníků webu, velká část lidí chodí na hlavní stránku jako anonym bez přihlášení, což je podle mě škoda.
Brzy na to naváže i další funkcionalita: na hlavní stránce půjde nezobrazovat už přečtená témata, takže uživatel uvidí jako nové hlavně to, co ještě nečetl.
Samozřejmě s možností uživatelského nastavení. A to bez přihlášení pochopitelně fungovat nemůže.
Co se týče levého sloupce s "novinkami", tam si osobně myslím, že jeho odstranění nic nezkazilo. Ten blok dlouhodobě nebyl udržovaný a poslední novinka tam visela z ledna 2025
, takže spíš zabíral místo než aby přinášel nějaký informační obsah.
Nová hlavní stránka je na desktopu řešená jako 2 sloupce a na mobilu se přepíná do 1 sloupce, kde zůstává hlavně aktivní obsah z fóra.
Proto také může působit jinak a "větší".
Dřív se toho na obrazovku vešlo víc hlavně proto, že to bylo udělané hodně natěsno, na mobilu v podstatě mikropísmem, které musel člověk zoomovat. To už dnes z pohledu použitelnosti a moderního responzivního webu není úplně ta správná cesta kterou bych chtěl dál pokračovat.
Jinými slovy. Ano, dřív bylo na jedné obrazovce vidět víc položek, ale bylo to za cenu horší čitelnosti a horší použitelnosti hlavně na mobilech.
Současná verze je dělaná tak, aby byla čitelná a použitelná napříč zařízeními bez nutnosti zoomování.
Hlavní funkcionalita středového panelu ale zůstala zachovaná.
Pořád jde o výpis aktuálních posledních příspěvků a témat, kde se právě něco řeší, takže nejnovější jsou vždy nahoře.
Navíc je to teď udělané tak, že chování lze jednoduše nastavovat z administrace. Pokud se v jednom tématu objeví více příspěvků v krátkém čase, mohou se seskupit do jedné skupiny, aby jedno aktivní téma nezaplnilo celý výpis.
Aktuálně je nastavené seskupení maximálně 3 příspěvků v časovém okně 120 minut.
Zobrazuje se 15 témat a pod nimi je tlačítko „Načíst další“, kterým se načte dalších 15.
Z hlediska obsahu tam tedy v zásadě nechybí to, co bylo dřív ve středovém panelu na původní stránce, spíš je to jinak poskládané a použitelné i na menších displejích.
Nová hlavní stránka navíc už počítá i s tím, že využívá přihlášení do fóra, což obecně doporučuji používat.
Přihlášení do fóra obecně přináší řadu výhod, které asi většina zdejších uživatelů zná.
Když se dívám na chování návštěvníků webu, velká část lidí chodí na hlavní stránku jako anonym bez přihlášení, což je podle mě škoda.
Brzy na to naváže i další funkcionalita: na hlavní stránce půjde nezobrazovat už přečtená témata, takže uživatel uvidí jako nové hlavně to, co ještě nečetl.
Samozřejmě s možností uživatelského nastavení. A to bez přihlášení pochopitelně fungovat nemůže.
Co se týče levého sloupce s "novinkami", tam si osobně myslím, že jeho odstranění nic nezkazilo. Ten blok dlouhodobě nebyl udržovaný a poslední novinka tam visela z ledna 2025
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
-
fremma
- Reputace: 3
- Lokalita: Třebívlice
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 10240 + 4040
- Kapacita baterie [kWh]: 25,6 + 16,077
Souhlasím, také se mi to zdá zbytečně velké a nebaví mě přejíždět v ntb, někam dolů, abych se dozvěděl, co je nového, stejně mě připadá, že je toho míň a že spoustu témat zapadlo někam do 2. stránky. Připadá mi to obdobné, jako další web, na který chodím oviradio. Tam je 6 řádků témat a pokud se diskuze za ten den, "rozjede" těžko se hledá, kde je původní příspěvek z rána. No nic sol.for. zatím nic nezměnil, tam, ale bohužel moc lidí nechodí.....JirkaE píše: pon bře 09, 2026 12:05 pmAsi musím toto potvrdit, dříve jsem viděl v menším náhledu posledních cca 12-15 témat s první větou a hned jsem si vybral, co mě nejvíc zajimá.
Až později se vracel k dalším tématům - jak byl čas, kliknutím na šipku se načetlo dalších nevím 10-12 témat na jedné obrazovce.
Nyní mám na stránce pouze 2-3 temata a musím rolovat a hledat - co vše je nové, u každého tematu je toho víc a je to větší.
Mě to přišlo dříve přehlednější a jasnější.
-
lzahradil
- Site Admin
- Reputace: 395
- Lokalita: blízko Plzně
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci/Mám dotaci: NE
Můžeme se o tom samozřejmě pobavit.
Když si ale porovnám původní verzi a novou, tak z hlediska obsahu jsou výsledky stejné. Rozdíl je hlavně v rozložení stránky.
Na nové hlavní stránce je z příspěvků vidět i víc textu než dřív, právě proto že je tam pro hlavní obsah víc prostoru díky jinému layoutu.
To že to na někoho působí "větší" chápu, ale obsahově tam nic zásadního neubylo.
Pokud se nějaká diskuze během dne rozjede, nemá se kam ztratit protože téma se vždy posouvá nahoru podle nejčerstvějšího příspěvku.
Aktivní témata jsou vždy nahoře.
U přihlášeného uživatele je navíc práce s tímto výpisem pohodlnější.
Po kliknutí na název tématu se dostane rovnou na poslední přečtený příspěvek.
Nepřihlášený uživatel se naopak dostane na začátek tématu, tedy na první příspěvek.
A tohle jsou přesně ty výhody přihlášení, které jsem zmiňoval v předchozím příspěvku.
Když si ale porovnám původní verzi a novou, tak z hlediska obsahu jsou výsledky stejné. Rozdíl je hlavně v rozložení stránky.
Na nové hlavní stránce je z příspěvků vidět i víc textu než dřív, právě proto že je tam pro hlavní obsah víc prostoru díky jinému layoutu.
To že to na někoho působí "větší" chápu, ale obsahově tam nic zásadního neubylo.
Pokud se nějaká diskuze během dne rozjede, nemá se kam ztratit protože téma se vždy posouvá nahoru podle nejčerstvějšího příspěvku.
Aktivní témata jsou vždy nahoře.
U přihlášeného uživatele je navíc práce s tímto výpisem pohodlnější.
Po kliknutí na název tématu se dostane rovnou na poslední přečtený příspěvek.
Nepřihlášený uživatel se naopak dostane na začátek tématu, tedy na první příspěvek.
A tohle jsou přesně ty výhody přihlášení, které jsem zmiňoval v předchozím příspěvku.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]