Dotazy k FVE problematice

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o praktických otázkách týkajících se fotovoltaických elektráren (FVE), zejména o hybridních režimech, rozdělení výroby na třífázové rozvody a vlivu stínění na výkon panelů. Sdílejí zkušenosti s různými typy panelů, jejich efektivitou v různých ročních obdobích a ekonomickou návratností. Diskuze také zahrnuje tipy na výběr panelů podle ceny a výkonu a reálné provozní podmínky domácích instalací.
XKrement
Reputace: 6
Lokalita: Nošovice

Re: Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od XKrement »

čtu tvé řádky a pochechtávám se :)) Jsem přesně ten typ. I kompa mám otevřený, abych do něj mohl kdykoliv zasáhnout. Elektrárna bude na 100% to samé.
Má to ovšem jedno velké JENŽE. Jestli se do toho nepustím teď, tak ty "důležitější" věci odsunou elektrárnu na někdy. Registroval jsem se tu před 2 roky. Tehdy jsem byl taky odhodlaný, že už do toho praštím. No, a 2 roky(do letošního ledna) jsem si o tom nepřečetl ani řádku. Jiné projekty dostaly přednost.

S tou šopou a udělání zázemí pro elektrárnu v ní máš pravdu. I případné vyhřívání z mobilní klimy, která mi tak nějak zbyla, tam mám v plánu udělat.
JirkaE
Reputace: 315
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

XKrement píše: ned bře 08, 2026 10:05 am
Jakože na střídavé topné těleso v bojleru přivedu DC napětí? Nebo jak si to myslel?

U nás se koupeme 18-20h.

Panely mám v plánu koupit teď, ale na tuv bude bohatě stačit jedna střecha. Na tu druhou to montovat zatím nemá smysl. Je to šopa a tu budu bourat a stavět novou, bytelnější, izolovanější... Až tu postavím(letní projekt), mohu se vrhnout na výrobu baterie a zázemí okolo.
Třeba já - tomu MPPT v době, kdy byli za úplně jinou cenu moc nevěřil a za ty prachy sem jel bez MPPT = přímo na DC - ale na bezpečném certifikovaném řešení odpojení - nejmenovaného slovenského výrobce - tehdy ještě se zcela odlišnou technologii. (když přeskočím předchozí pokusy se spirálama na 12V a 24V a ovládání přes relé z aut a náklaďáků)

Zisk je ale za rok opravdu o 30-50% nižší a projeví se to v hlavně v tu dobu, kdy je to nejvíce potřeba = v létě umí ohřát bojler každý :D ale léto je jen 3 měsíce.

Dnes už je možné - s dostatečnou rezervou vody natáhnout ten čas až na 9-10měsíců a i ty ostatní to významně pomáhá snížit výdaje.

ALE ! pokud už je zapojené TČ - ztrácí to trošku tu hlavní ideu a ekonomicky je to pak naprostý nesmysl = potřebujeme spíše energii pro to TČ které energii vynásobí 3x a promění v trojnásobné množství té vody. 1kWh zadarmo x 3 = 3kWh zadarmo skrz TČ :D
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
XKrement

přátelé, nechme toho co mám udělat dřív a co později. udělám to podle svého 😉

Dám ovšem na radu, jaká je v současné době považována cena za Kč/Wp? Vypsal jsem si kvanta panelů o různých rozměrech, účinnostech, Voc, Isc, cenách, výkonech atd.
Je mi jasné, že pokud bych celý život ohříval jen TUV, že se investice do dražších panelů nikdy nevrátí.
Čím menší plocha pro panely, nebo i větší spotřeba vyrobené elektřiny, tím spíš se dražší investice vrátí.
Mám několik variant, jak různě velké panely uspořádat a tedy kolik panelů se vleze a tudíž i celkový instalovaný výkon.

Vídávám za 1650kč 445Wp = 3,75kč/Wp(1762mm dlouhý panel) - TopCon, Bifi.
Ale našel jsem třeba i za 2600kč 620Wp = 4,16Wp(2323 dlouhý panel)-ABC

Je úplná blbost uvažovat o 485Wp/2700kč= 5,56Kč/Wp? (1762mm ABC)

Ty dražší panely se oplatí naklopit vůči slunci. Pak se jich ovšem vleze kvůli stínům na další řadu méně. Dodají stejně elektřiny, je potřeba konstrukce navíc, ale dražších panelů je potřeba méně.

Provoz TČ z FVE+baterie mám v plánu, ale bude záležet, kolik elektřiny pro něho vyrobím. S tím souvisí i to instalované množství. Levné a málo účinné panely(6kWp), dražší 7,4kWp.

děkuji
unicast
Reputace: 445
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Vzhledem k tomu, že práce, měnič, kabeláž, montážní materiál atd. tvoří drtivou většinu ceny a panely jsou na tom vlastně to nejlevnější, je cena panelů za wattpeak u domácí FVE vlastně nepodstatná. Mnohem důležitější je dodržení montážního návodu výrobce (aby se panely nezkroutily), precizní nakrimpování konektorů, dodržení odstupové vzdálenosti od hromosvodu, instalace vnitřní kabeláže tak, aby na ní nemohlo dojít ke zkratu atd. atd.
JirkaE

XKrement píše: ned bře 08, 2026 6:11 pm

Je mi jasné, že pokud bych celý život ohříval jen TUV, že se investice do dražších panelů nikdy nevrátí.
Kup takové, co jsou zrovna v akci za nejlepší cenu - účinnost 22% nebo 23% nikdy nepoznáš - stejně jako nepoznáš to, že moje panely mají všechny učinnost pod 18% a ty 20let staré ani nemluvím....

2000kWh za rok ušetříš na jednom ohřevu vody u 4 členné domácnosti - ať počítám jak počítám i s těmi nejdražšími návratnost 2-3 roky - pokud si to udělám sám

Snímek obrazovky_8-3-2026_190141_dcwattmeter.pythonanywhere.jpg

Pokud se podíváš na spodek obrázku, tak tam je dnešní výkon. U těch novějších a modernějších to dnes dělá 3,77kWh na 1kWp a u těch 20let starých je to 4,05kWh na 1 kWp :lol: :lol: :lol:

Stejná střecha, stejná orientace a stejný sklon :D celý den makali naplno, SOC je velmi daleko k odpojení MPPT 😉

Tyto jsou zvlášť mají stejnou orientaci ale lepší úhel pro toto období - 45°a.....

Snímek obrazovky_8-3-2026_191125_dcwattmeter.pythonanywhere.jpg

Slunce dnes svítilo, ale byl takový opar a nebe ne úplně čisté - výkon za den o cca 4-5kWh nižší na tom celku.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

XKrement

jasně.
Jirko, čím si vysvětluješ u tebe, že čím starší panely, tím více vyrobí na 1kWp instalovaného výkonu?
JirkaE

Je to anomálie včerejšího dne, kdy ten včerejší ,,opar" který lehce zbělal jinak modré nebe. způsobil, že ty staré POLY udělali víc, než novější MONO - ale dlouhodobě vidíš na prvním obrázku - že to za těch cca 66 dnů letošního roku bylo naopak, o cca 4,5kWh na 1 kWp - což je nic - to klidně způsobí i vypnutý regulátor - když je ohřátá voda - za jeden den.

Jen jsem chtěl ukázat že řešíš nesmysl - že to má jen nepatrný vliv a že takový detail je podstatný u střechy kravína, a za rok může udělat desítky kWh, nebo stovky - kde to valí do sítě nepřetržitě, ale ne u domácí instalace s pár stringy 😉

Vezmu cokoli co bude zrovna v akci - jediné moje podmínky jsem již psal - na celočerných je to v zimě lepší s tím sněhem... a je-li to důležité, tak řeším i rozměr.

XKrement

To je zajímavé a poučné ty tvé dva stringy.

K těm cenám panelů ještě. Obecně, čím větší panel je a je na něm méně Wp, tím je levnější na Wp. Když to trochu přeženu, tak nedává moc smysl dát na střechu panel o 2 m2 na kterém bude 50Wp a který by stál 100kč. A taky naopak, nedává moc smysl dávat ty nejdražší panely, kde je těch Wp na m2 nejvíce(pokud nemám opravdu místo jen na pár panelů a zároveň nepotřebuju doslova každý Watt). Kdybyste kupovali dnes, jakou wattáž na m2 byste dnes volili? Koupit to co je zrovna v akci a neřešit množství wattů/m2?

Propočítávám to a docházím k závěru, že při instalovaných +- 7kWp bude od jara do podzimu dostatek tak jako tak. V zimě bude nedostatek tak jako tak. Kde množství instalovaného výkonu hraje roli je přechodné období, jaké je teď. Venku je 15°-17° a když chci mít vyklopené okna celý den, musím na 2h zapnout TČ, aby byla podlaha teplá a doma to nezebalo. To TČ má nějakou životnost a když bych měl více Wp, tak tím mohu vytopit dům do větší venkovní zimy a tím méně spínat TČ(ano, čím kratší je den a venku větší zima, tím více se blíží chvíle, kdy se oplatí to TČ napájet z baterie kvůli COP. To však poslední týden není.)
pibi
Reputace: 387
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Na začátku roku jsem koupil tuhle paletu, doprava zdarma, připočtou cca 1800,- za elektronický odpad:
https://www.eshopelektronika.cz/fotovol ... aleta-30ks
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
kodl69
Reputace: 1045
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

něco takovýho mám už dva roky na střeše, jenom v černé a ne bifacial, tehdy stál jeden něco přes 3kKč... Ale zatím to měnit nebudu, pokrok zatím o tolik nepostoupil, v tohle rozměru je zatím maximum 470Wp.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JirkaE

XKrement píše: pon bře 09, 2026 7:48 am
Koupit to co je zrovna v akci a neřešit množství wattů/m2?
Přesně tak, nedopočítáš se a pokud ano - nebude to mít smysl ani u celé palety, kvůli ceně.

Mě se v tento moment vyplatí (i když je to asi z Tvého pohledu středověk) postavit přístřešek na auto ze starých POLY co jsem koupil po 5 Eurech (12ks za 60Eur) z asi 14let staré instalace páč to majitel vyměnil za nové a účinnější.

Protože on to prodává do sítě beze zbytku a je pro něj důležité - čim víc tím líp.

Aby vynuloval svojí spotřebu musí vyrobit 3x tolik protože má 2 elektroměry a dvě faktury.
Na jednom nakupuje za 0,32Euro/kWh a na druhém prodává za 0,12Euro.

Pokud vyrobí za rok 3x tolik než spotřebuje, lze říct, že je soběstačný i bez baterie - to je jedna z aktuálních variant v DE