Střídač Deye - výkon, modbus
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správný výběr výkonu třífázového střídače Deye, zda zvolit výkon podle panelů nebo domu. Dále řeší možnosti automatizovaného řízení přes Modbus, které umožňuje dodávat energii do sítě i z baterií, například v noci. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nastavením parametrů, komunikací přes RS485 a integrací s domácími systémy pro optimalizaci spotřeby a minimalizaci přetoků.
- Energoraj
- Reputace: 0
- Lokalita: Zlín
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9,66
- Kapacita baterie [kWh]: 32
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: ANO
Střídač Deye - výkon, modbus
1.) Výkon pro instalaci 3faz. střídače Deye je třeba volit stejný jako výkon panelů (vyšší příkon domu bude zajištěn ze sítě bez "zatížení" střídače) nebo podle příkonu domu ?
2.) U nové 5. generace Deye je zřejmě už i řízení střídač přes Modbus. Je možné střídač řídit automatizovaně tak, aby v rámci sdílení dodával energii i do sítě a to i z baterii (třeba v noci) ?
2.) U nové 5. generace Deye je zřejmě už i řízení střídač přes Modbus. Je možné střídač řídit automatizovaně tak, aby v rámci sdílení dodával energii i do sítě a to i z baterii (třeba v noci) ?
-
imrich
- Reputace: 3
Re: Střídač Deye - výkon, modbus
2- ano ide to, uz som to skusal iba ako test, nemam cas rozbehat to na final. Zatial som to iba otestoval cez toto zapojenie:
deye <-> RS232 solarassistant MQTT <-> Homeassistant (vo finale to bude PLC s vlastnym 4-kvadrantnym elektromerom pripojene s Deye cez RS485 + HA) k HA budu pripojene cez internet 3 elektromery shelly, ktore budu posielat aktualnu spotrebu a podla toho sa budu riadit dynamicky pretoky z FVE do distribucie, ak vypadne komunikacia niektoreho elektromeru tak sa velkost pretoku konkretneho elektromeru nahradi priemernou spotrebou toho odberneho miesta do obnovenia komunikacie. jeden elektromer uz mam skusobne asi 4 mesiace a vypada to stabilne aj napriek tomu, za na mieste kde je FVE je iba mobilne internetove pripojenie.
deye <-> RS232 solarassistant MQTT <-> Homeassistant (vo finale to bude PLC s vlastnym 4-kvadrantnym elektromerom pripojene s Deye cez RS485 + HA) k HA budu pripojene cez internet 3 elektromery shelly, ktore budu posielat aktualnu spotrebu a podla toho sa budu riadit dynamicky pretoky z FVE do distribucie, ak vypadne komunikacia niektoreho elektromeru tak sa velkost pretoku konkretneho elektromeru nahradi priemernou spotrebou toho odberneho miesta do obnovenia komunikacie. jeden elektromer uz mam skusobne asi 4 mesiace a vypada to stabilne aj napriek tomu, za na mieste kde je FVE je iba mobilne internetove pripojenie.
-
imrich
Tak dnes prebehol finalny test po ciastkovych skuskach s vysavacom
, uvidime ako to bude s dlhodobejsou stabilitou. Takze Deye uz kopiruje 24/7 spotrebu na 50km vzdialenom odbernom mieste v byte a online pokryva aj neocakavane odbery s miernym oneskorenim (3-8s) ale v ramci 15-min. merania to staci. Teraz je este potrebne, nech svieti slnko a baterie su stale nabite. 
-
misif
- Reputace: 13
Super, až mi skončí smlouva na VB, chtěl bych to také zrealizovat, zkoušel jsem své Deye 4. řady řídit přes Solarman/Modbus modul, ale nenašel jsem na to vhodný registr, buď mě napadlo nastavovat maximální výkon v kombinaci s "nuceným prodejem z baterky", ale životnost eeprom mě odrazuje od vteřinových iterakcí a nějaký rozumný registr jako "minimální přetok" jsem nenalezl.
Jak to máš zprovozněné, kam zapisuješ?
U mě zatím vyhrává udělat modbus bridge mezi EV metrem a střídačem a k naměřeným hodnotám mu přidávát spotřeby všech sdílených domácností s tím, že když bude regulovat na nulový přetok, tak vlastně reguluje na nulový přetok všech domácností včetně té mé dohromady.
Jak to máš zprovozněné, kam zapisuješ?
U mě zatím vyhrává udělat modbus bridge mezi EV metrem a střídačem a k naměřeným hodnotám mu přidávát spotřeby všech sdílených domácností s tím, že když bude regulovat na nulový přetok, tak vlastně reguluje na nulový přetok všech domácností včetně té mé dohromady.
-
imrich
Tiez mam SG4, co sa tyka zapisu do EEPROM tiez som mal tu obavu, ale mam vyjadrenie od dovozcu, co to na moj popud overoval u vyrobcu a registre su zapisovane do RAM, s upozornenim, ze by mali mat jednotlive zapisy od seba odstup aspon 500ms. Idem priamo cez RS485, a menim viac parametrov V noci je to kombinacia Selling first + Battery First a regulujem s hystereziou Max Sell Power + sledujem napatie baterie, ked sa to rano preklapa a vykon na paneloch => ako sucet pripojenej zataze + zdielany vykon, prepinam to do Zero Export to load + Load first a regulujem s hystereziou Max. nabijaci prud do baterie a postupne ho zvysujem, tym padom do siete tecie ten zvysok. (rozdiel medzi vykonom na streche, AC zatazou a max nabijacim prudom). Usetrena suma za 1kWh na zdielanom mieste je u nas momentalne pri D2 cca.0,145,-€/kWh takze realna zaplatena suma za distribuciu je 0,06,-€/kWh. Ked si rozumne nastavis offset + hystereziu, zapisy nie su take caste.