Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže či dílny. Hlavními tématy jsou bezpečnost, správné zapojení, volba komponentů a možnosti manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Příspěvky řeší i otázky záruky panelů a vhodné techniky spojování kabelů, aby byla zajištěna dlouhodobá spolehlivost systému.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 950
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Pájení venku opravdu ne ...
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- gupa
- Reputace: 170
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
A co otevřít svorkovnici a prostě vyměnit kabel za delší?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
pave69
- Reputace: 25
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Já bych teda volil ty MC4 prodlužovačky, v jednoduchosti je síla a jakýkoli pozdější problém je pak snadno řešitelný.
-
Mex
- Reputace: 351
- Systémové napětí: >48V
Ten pevný spoj, ať už krimpovaný tou dutinkou nebo třeba i pájený, bude mít určitě lepší elektrické vlastnosti než konektor MC4.
Spoj bude předpokládám pod panelem, takže se zřejmě nebude koupat někde ve vodě. Když to přetáhneš dvojitou smršťovačkou, tak podle mě OK.
Chápu to předpokládám správně (na rozdíl od některých předřečníků), že chceš jen prodloužit jeden vývod panelu. Tady že string bude i nadále rozebíratelný. Jen panel bude mít jeden vývod krátký (s MC4 na konci) a druhý dlouhý, protože nastavený (taky s MC4 na konci).
Záruka - už někdo někdy efektivně uplatnil záruku na panel? A jak to dělal? To sundával ten panel ze střechy (stavěl pro to případně lešení nebo pozval nějakou vysokozdvižku), a po reklamaci za měsíc zase stavěl lešení a tahal panel zpátky nahoru?
Spoj bude předpokládám pod panelem, takže se zřejmě nebude koupat někde ve vodě. Když to přetáhneš dvojitou smršťovačkou, tak podle mě OK.
Chápu to předpokládám správně (na rozdíl od některých předřečníků), že chceš jen prodloužit jeden vývod panelu. Tady že string bude i nadále rozebíratelný. Jen panel bude mít jeden vývod krátký (s MC4 na konci) a druhý dlouhý, protože nastavený (taky s MC4 na konci).
Záruka - už někdo někdy efektivně uplatnil záruku na panel? A jak to dělal? To sundával ten panel ze střechy (stavěl pro to případně lešení nebo pozval nějakou vysokozdvižku), a po reklamaci za měsíc zase stavěl lešení a tahal panel zpátky nahoru?
-
unicast
- Reputace: 441
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Proč by měl sundavat panel ze střechy, když ho může změřit na vhodném místě na zemi například pomocí UNI-T UT673PV?
-
Mex
- Reputace: 351
- Systémové napětí: >48V
Přispěvatel Ferda2 vyjádřil obavu, jak to bude se zárukou.
Pokud by prodloužení kabelu mělo způsobit problém s reklamačním řízením, tak to by se mohlo stát jen tehdy, když by ten panel musel sundat a poslat na reklamaci, ne?
Že by to přijel nějaký reklamační technik kontrolovat k němu na střechu, jestli se jedná nebo nejedná o oprávněnou reklamaci, tak to si myslím, že se nestane.
Pokud by prodloužení kabelu mělo způsobit problém s reklamačním řízením, tak to by se mohlo stát jen tehdy, když by ten panel musel sundat a poslat na reklamaci, ne?
Že by to přijel nějaký reklamační technik kontrolovat k němu na střechu, jestli se jedná nebo nejedná o oprávněnou reklamaci, tak to si myslím, že se nestane.