Upevnění panelů na zateplenou fasádu?
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správné upevnění fotovoltaických panelů na zateplenou fasádu s 16cm polystyrénem a betonovým podkladem. Uživatelé řeší použití háků, podložek a nosných latí, aby nedošlo k poškození izolace, a doporučují šrouby s přerušeným tepelným mostem a nerezové materiály. Důležitá je také správná vzdálenost a upevnění profilů, aby konstrukce byla pevná a odolná.
-
amz
- Reputace: 1
Re: Upevnění panelů na zateplenou fasádu?
V jednoduchosti je genialita. Do zateplenej fasády by som namontoval (namontujem) spodný horizontálny držiak panelov z Al profilu L tak, že by som dal (dám) šroub navŕtaný do steny pod 45°uhlom nadol. To bude nosný šroub, namáhaný na tlak. Druhý by som dal (dám) hneď nad prvý kolmo na stenu a ten už bude namáhaný na ťah.
-
unicast
- Reputace: 435
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
A ty šrouby jsou s přerušeným tepelným mostem? Permaglass? Nebo alespoň nerezové?
-
Mex
- Reputace: 351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Kolik tepla přenese takový šroub, i kdyby byl úplně obyčejný bez nějaké tepelné ochrany?
On bude končit ve zdi, takže za ním zbyde ještě kus izolace zbytkem té zdi.
Nerezový by teda asi v praxi byl. Myslím, že na FVE konstrukcích asi všichni používáme hliník nebo nerez, ne?
On bude končit ve zdi, takže za ním zbyde ještě kus izolace zbytkem té zdi.
Nerezový by teda asi v praxi byl. Myslím, že na FVE konstrukcích asi všichni používáme hliník nebo nerez, ne?
-
vla
- Reputace: 132
- Lokalita: Praha 6
- Kapacita baterie [kWh]: cca.10
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Genialita spočívá v tom, že šroub pod úhlem 45° nebude pouze tlakově namáhán ani náhodou.
Nemám rád tenhle stát.
-
Mex
- Reputace: 351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
"Pouze" asi ne. Ale většinově zřejmě ano.
Od chvíle, co jsem si ten post přečetl, nad tím přemýšlím. Protože mě to taky asi čeká.
A čím dál tím víc se mi ten nápad líbí.
Udělal bych to v nějaké kombinaci s držáky, vyrobenými z naohýbaného 3mm nerezového plechu, které by se ještě plošně opřely o fasádu.
A současně by nějakým vhodným ohybem zajistily možnost to dobře opřít o ten šikmo navrtaný kombivrut.
Od chvíle, co jsem si ten post přečetl, nad tím přemýšlím. Protože mě to taky asi čeká.
A čím dál tím víc se mi ten nápad líbí.
Udělal bych to v nějaké kombinaci s držáky, vyrobenými z naohýbaného 3mm nerezového plechu, které by se ještě plošně opřely o fasádu.
A současně by nějakým vhodným ohybem zajistily možnost to dobře opřít o ten šikmo navrtaný kombivrut.