Upevnění panelů na zateplenou fasádu?

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na správné upevnění fotovoltaických panelů na zateplenou fasádu s 16cm polystyrénem a betonovým podkladem. Uživatelé řeší použití háků, podložek a nosných latí, aby nedošlo k poškození izolace, a doporučují šrouby s přerušeným tepelným mostem a nerezové materiály. Důležitá je také správná vzdálenost a upevnění profilů, aby konstrukce byla pevná a odolná.
amz
Reputace: 1

Re: Upevnění panelů na zateplenou fasádu?

Příspěvek od amz »

V jednoduchosti je genialita. Do zateplenej fasády by som namontoval (namontujem) spodný horizontálny držiak panelov z Al profilu L tak, že by som dal (dám) šroub navŕtaný do steny pod 45°uhlom nadol. To bude nosný šroub, namáhaný na tlak. Druhý by som dal (dám) hneď nad prvý kolmo na stenu a ten už bude namáhaný na ťah.
unicast
Reputace: 435
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od unicast »

A ty šrouby jsou s přerušeným tepelným mostem? Permaglass? Nebo alespoň nerezové?
Mex
Reputace: 351
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Kolik tepla přenese takový šroub, i kdyby byl úplně obyčejný bez nějaké tepelné ochrany?
On bude končit ve zdi, takže za ním zbyde ještě kus izolace zbytkem té zdi.
Nerezový by teda asi v praxi byl. Myslím, že na FVE konstrukcích asi všichni používáme hliník nebo nerez, ne?
vla
Reputace: 132
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od vla »

Genialita spočívá v tom, že šroub pod úhlem 45° nebude pouze tlakově namáhán ani náhodou.
Nemám rád tenhle stát.
Mex
Reputace: 351
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

"Pouze" asi ne. Ale většinově zřejmě ano.
Od chvíle, co jsem si ten post přečetl, nad tím přemýšlím. Protože mě to taky asi čeká.
A čím dál tím víc se mi ten nápad líbí.

Udělal bych to v nějaké kombinaci s držáky, vyrobenými z naohýbaného 3mm nerezového plechu, které by se ještě plošně opřely o fasádu.
A současně by nějakým vhodným ohybem zajistily možnost to dobře opřít o ten šikmo navrtaný kombivrut.