UPS s použitím AKU k FVE
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují možnosti stavby UPS zálohy pro domácí IT zařízení s využitím baterií z fotovoltaické elektrárny (FVE). Probírá se efektivita různých řešení, včetně použití DC/DC měničů, napětí baterií a vhodnosti napájení přímo z FVE. Zmiňují se také problémy s životností baterií v běžných UPS a možnosti optimalizace napájení pro různé domácí spotřebiče a systémy.
-
eman
- Reputace: 319
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: UPS s použitím AKU k FVE
U toho DC/DC napájení by mě zajímalo, jak zajistíš to nepřetržité napájení. Protože ani mých 10kWp nevyrobí v zimě dost, aby udrželo Aku plně nabité pro DC napájení technologie. Takže budu stejně muset mít zálohu na to DC napájení nebo je dobíjet z DS.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Diablo1st
- Reputace: 214
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Karle v niečom máš pravdu, ale 230V rozvodu sa aj tak nevyhnem. UPS pre kotol nemám u kotlu kvôli prachu a vlhkosti. Tam mám natiahnutý len kábel. To isté pre plánovanú zásuvky pre Wifi router.kodl69 píše: ned bře 01, 2026 2:48 pmFakt je škoda, že jste skoro všichni zaseknutí na tom střídavým napětí navíc pro dané použití nesmyslné velikosti... On ten Tesla před víc než 100 lety vyhrál nad Edisonem, ale myslím si, že to vítězství bylo jenom dočasné... To diablo:
Krom kotle a ventilů podlahovky (i ta se dají koupit na 24V DC) znám prakticky všechno, co je s DC adaptérem. Navíc se dají vybrat modely s napájením 48V, tj. BEZ DALŠÍHO MEZIKUSU. Použití nějakýho DC/DC neznemožňuje použití originálního adaptéru, kterej může ležet hned vedle, když už by byl velkej strach o zachování funkčnosti...
A druhá servisní poučka: zařízení, který tam není, se nemůže pokazit. První je jasná: co funguje, na to se nesahá.
Takže ak by som chcel NAS, kamery a podobnú drobotinu napájať priamo z DC, musel by som kúpiť okrem meniča na 230V AC aj DC DC menič, čo sú peniaze navyše. Nejde mi o každé €, ale zasa odtiaľ potiaľ
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
kodl69
- Reputace: 1044
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
to Franta 2776: pro majitele statků, sausforku a podobných nemovitostí je řešením kvantita, ve výsledku na úkor kvality, ale pro normální domkaře s pozemkem 205m2 na severní straně od domu a střechou na správnou stranu cca 80m2 tohle není řešení. Tj opět, univerzální řešení neexistuje.
To unicast: hodně elektrokol je na 36/42V, step down CC/CV 48/42V stojí 3USD. Tam je spíš problém to, že v místě, kde parkuju elektrokolo, nemám těch 48V vyvedenejch, jenom ve světlech. Ale dík za tip, budu o tom uvažovat, že bych vedle vypínače přidal krabičku s vývodem 48V DC pro nabíjení těchto krámů.
To unicast: hodně elektrokol je na 36/42V, step down CC/CV 48/42V stojí 3USD. Tam je spíš problém to, že v místě, kde parkuju elektrokolo, nemám těch 48V vyvedenejch, jenom ve světlech. Ale dík za tip, budu o tom uvažovat, že bych vedle vypínače přidal krabičku s vývodem 48V DC pro nabíjení těchto krámů.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
unicast
- Reputace: 435
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Taky se těch kol objevuje čím dál víc na jmenovitých 52V (tedy 14S Lion), což je reálně až 59V, Bafang na to vyrábí i ŘJ (motoru samotnému je to jedno, ten pojede i na 72). Nicméně ani pro těch 48V jmenovitých, kde by to mělo být zdánlivě nejjednodušší, to nedává úplně smysl.
- gupa
- Reputace: 169
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Kotel je jasně na 230V, solenoid co mi cvaká a uzavírá plyn je 230VAC. Kotel by měl mít s čerpadlem svoji ups. A pokud mít jednu síť za ups a natom vše na jedno napětí, 230VAC je opět dobré řešení. Určitě ne trapéz kvůli těm zálohovanýcm cívkám co něco dělají svou praci. Já mám na UPS všechno nebo nic.Diablo1st píše: sob úno 28, 2026 7:28 pmJa chcem dať nasledovné veci na UPS:
- kotol 230V
- zásuvka pre Wifi router 230V
- rozdelovač podlahovky 230V
Z tohoto mi vychádza, že u mňa je lepšie použiť 230V a cez malé adaptéry, ktoré sú väčšinou v balení, napájať dané veci. Ak uvažujem zle tak ma prosím opravte.
Co se týká DC meziobvodů z FMěničů, tak jsem se setkal s asi třemi napětími. Měniče pro vstupních 230VAC mají jiný napětí na elektrolytech než 3X400VAC a ty mají jiný napětí na elektrolytech než co jsem nyní viděl na 15kW měniči Dunfos, ale aby toho nebylo málo, tak výtahový kondenzátory, tz. měničů je tam víc, např pro otevírání dveří je jeden pro zvedání a klesání také, tak u cca 8smi patrového výtahu jsou dva kondenzátory na 900VDC pro meziobvod. Takže velmi zajímavé řešení mít zálohu DC meziobvodem ale jak prakticky řešit jiná napětí mezi sebou když jsou jiná?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!