Výběr měniče

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje výběru měniče pro off-grid systém s LiFePo4 bateriemi 48V a kapacitou 280Ah. Probírá se volba mezi jednofázovým a třífázovým měničem s ohledem na rozvod v domě, přepínání mezi sítí a fotovoltaikou a minimalizaci přetoků do sítě. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými typy měničů, náklady na navýšení jističe a doporučení pro optimální konfiguraci v omezeném prostoru pro solární panely.
brana
Reputace: 0
Lokalita: Humpolec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: dost
Kapacita baterie [kWh]: stale malo
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výběr měniče

Příspěvek od brana »

no podle mne jsou ty civky primo na 220 a jsou to civky na DC proud a maji predrazeny jednoduchy usmernovac na svem privodu tak jsem to usmerneni odpajel a dal to primo na civku stykace 25A a dobry)
brana

automaticky prepinac siti

Příspěvek od brana »

civky jhsou na DC proud
jova
Reputace: 34
Lokalita: Táborsko
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh

Příspěvek od jova »

Ty cívky jsou motané na mnohem větší proud než trvalý. Tuším, že to bere při přepnutí skoro 5A, proto je tam ten mikrospínač, co ten proud po přepnutí přeruší.
brana

Příspěvek od brana »

nevim ja to moc nezkoumal)ale nez to vyhodim tak se tomu kouknu do bricha)a bez toho maleho usmerneni tesne u civky to beha na stykace v pohode-jen takovej bastl kutilskej no)
Gordog

Příspěvek od Gordog »

Ahoj.
Chtěl bych se vrátit k otázce: jaký měnič je ideální? potřeboval bych bez přetoků do sítě čez a zároveň přisávání ze sítě čez ideálně 3F.
Proč 3f ?? protože krom toho, že tu řešíte ochranu před úrazem el. proudem. a pán s modrými ponožkami jenž si plete svobodu s anarchií, protože modré ponožky ho asi nezabijí proudem, a jiných adeptů na Darwinovu cenu a jak přijít o spotřebiče, tak jde o to že 3F krom 3F motorů má i smysl v rozumném rozdělení zatížení fází.
Příklad 3x25A je 25A na jednu fázi, ale pokud to budeme chtít po jedné fázi tak to máme 75A na jednu fázi, takže pokud by všichni sosali, nebo dodávali do jedné fáze pak by museli rapidně posílit celou přenosovou síť, neb budou pravděpodobně přibejvat black outy.

Samozřejmě sem našel spoustu 1f hybridních měničů s parametry co by se mi líbily, avšak už ne v 3f podobě, a jak už tady někdo psal, tak pořídit 3x 1f vyjde draho. nemluvě o tom, že předchozí majitel domu si nechal snížit hlavní jistič z 3F 25A na 3F 16A , což by pro mě znamenalo při použití 1F měniče zvýšit hlavní jistič na min 32A nebo 40A ,a s tím i jistý nemalí poplatek za navýšení za (A) od čezu : Navýšení jističe u společnosti ČEZ (skupina ČEZ Distribuce) je zpoplatněno jednorázovým poplatkem za každý nově navýšený ampér (A) rezervovaného příkonu: 320 Kč/A u jednofázového a 800 Kč/A u třífázového připojení (ceny včetně DPH). Pro navýšení je nutné podat žádost, doložit revizní zprávu a následně hradit vyšší měsíční platby.

Takže v případě 1F 32A jističe, což je na hraně by mě vyšlo na 5120Kč, a u 3F 20A na 3200Kč a do toho nepočítám cena revize, tak bych raději volil nějaký 3F měnič.
Diablo1st
Reputace: 212
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Pokiaľ nie je v domácnosti 3F stroj, je zbytočné mať 3F. To, že by musela byť prípojka 75A je totálny blud, lebo v bežnej domácnosti málo kedy je súbeh nad 10kW. A napr. pri Victrone to funguje tak, že ak nastavím na vstupe tých 16A tak mi viac z DS nezoberie. Ak je treba viac zoberie to z batérie a po vypnutí spotreby dobije batériu z ds. Takže v pohode sa dá prežiť aj pri 1x16A prípojke, ak je dostatočne dimenzovaná FVE.
Málokedy sa podarí rovnomerné rozdelenie fází a skôr sa zhodí 10kW 3F menič kvôli jednej preťaženej fázi ako dva 5kW meniče v paralelnom chode.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
sindyk
Reputace: 80
Lokalita: Semily
Výkon panelů [Wp]: 3800
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od sindyk »

Bez přetoků a s přisáváním umí jen Axpert King, poněvadž jako jediný má v případě přisávání vstup a výstup oddělený DC částí. Pro 3f zapojení je potřeba koupit 3 kusy, takže hodně peněz.
Všechno ostatní jsou
1/ hybridy, které mohou mít i při vypnuté dodávce do sítě malé dočasné přetoky, tudíž dříve nebo později se ČEZ začne zajímat,
2/ kombinované měniče, které umí přepínat mezi sítí nebo FV
3/ nebo cokoliv výše uvedeného nebo jiného s tím, že se udělá ruční přepínání mezi sítí a FV - tím se dá docílit toho, že v případě sítě pojede dům na 3 fáze a po přepnutí na FV se všechny okruhy připojí na 1 fázi, předpokladem je dostatečně dimenzovaný rozvod v domě kvůli součtu proudu fázovými vodiči a společným "nulákem". Všechny možnosti jsou tu už rozebrané a nepsal bych nic nového.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
cipis
Moderátor
Reputace: 940
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Příspěvek od cipis »

Radsi natahnu dalsi privod do kuchyne, nez dat 3f.
3x malo pretizim daleko snadneji nez 1x vic. Krom te kuchyne jsou stejne vsechny zrave spotrebice tahane extra privodem, takze nemuze dojit k pretizeni. U 3 f musim rozhodovat trikrat, co pustit ze spolecne skupiny. U 1f rozhoduji jen jednou. Navic se treba u bojleru nrbo lodobnych zarizeni da pouzit proudove rele, ktere dany spotrebic odpoji, kdyby melo dojit k pretizeni. Takhle mam na byte odpojovany 2kW bojler .
Defacto problematicka je jen trojkombinace trouba a varna/indukcni deska. To poresi jeden kabel navic.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mex
Reputace: 342
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Slušný hybrid přetoky prakticky nedělá, pokud je tedy správně nastavený.
Tedy rozhodně je dělá mnohem menší, než co povolují distributoři jako technické přetoky.
A je to samosplachovací zařízení typu "nainstaluj a zapomeň".

Já jsem na rozdíl od předřečníků příznivce 3f řešení.
Asi to není výhodné u těch skládaček, kde by člověk musel mít 3 měniče (Victron a podobně).
Ale u kombibeden, které jsou tradičně často v 3f provedení, to vychází rozumně.
Ten koncept hybridu není špatně vymyšlený.
A když by to tazatel časem chtěl připojit i oficiálně, tak tam je to s 1f řešením horší.
I teď, s přípojkou 3x16A, mu to bude líp ladit s nějakou 3f kombibednou.