Odstranění bodování na kontaktech válcovitých článků

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje metodám odstranění bodování na kontaktech válcovitých článků, zejména při repasích baterií 18650. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými nástroji, včetně brusek a kleštiček, a doporučují použití stopkové frézy nebo upraveného vrtáku pro rychlé a šetrné čištění kontaktů bez poškození článků. Příspěvek obsahuje i odkazy na videa s praktickými ukázkami.
gupa
Reputace: 169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Odstranění bodování na kontaktech válcovitých článků

Nový příspěvek od gupa »

Dávám sem informaci která mne zaujala a řeší efektivně odstranění bodů na článcích při repasích. Vyzkoušel jsem brusku určenou na 18650 články z TEMU,
Morf.png

no hrůza, původně jsem používal kleštičky a nyní znovu jen kleštičky. Z toho TEMu se brusný tělísko prostě zanese kovem a plochu celou drolí, takže vznikne takový hrozivý povrch. Kleštičky jsou dobrý když jsou ostrý a nový. Mistrovsky zabrušované body minibruskou jsem také měl.

No a nyní k odkazu co mne zaujalo a otázka je jestli to někdo používá a pokud ano, s jakým úspěchem.
Lithium-ion Battery Nickel Strip Remover - YouTube — Mozilla Firefox.png

3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
Lui
Reputace: 149
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá

Re: Odstranění bodování na kontaktech válcovitých článků

Nový příspěvek od Lui »

mne sa osvedčil tento sposob čistenia od bodových spojov:
Pardon za nekvalitu videa.
Je tam osadený obyčajný vrták do železa,len zabrúsený do roviny,aby to pekne rovno bralo.Funguje to velmi jednoducho,ale hlavne rýchlo,dobre a v neposlednej rade,nepoškodzovalo to články.
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
romanf
Reputace: 36
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odstranění bodování na kontaktech válcovitých článků

Nový příspěvek od romanf »

namiesto komplikovaneho nicenia vrtaku je jednoduchsie pouzit stopkovu frezu vhodneho priemeru, nemusi byt ani karbidova uplne staci HSS