E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy, jak efektivně využívat solární energii, řeší otázky řízení nabíjení, topení v autech a optimalizaci spotřeby. Fórum je ideální pro všechny, kdo chtějí lépe pochopit a zefektivnit nabíjení svého e-auta doma.
Mex
Reputace: 339
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od Mex »

Neznamená ta "venkovní teplota" energii pro ohřev baterky?
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od JirkaE »

Baterka se snad ohřívá jen při nabíjení, nebo pořád ? Dnes je to potřetí v nabíječce a 9% z celku - že by šlo pro topení baterky ? A nebere si to v ten moment právě z DS z té nabíječky nejdřív, aby to nedojilo baterky auta ?

No zítra se uvidí na delší cestě :D jak to opravdu je ;) - Ohřeju to ještě z nabíječky - bohužel lze nastavit pouze 15min maximum (5 / 10 / 15min varianty)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
glottis
Reputace: 478
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Mex píše: čtv úno 19, 2026 6:41 pm
A není to auto od auta jinak?
Třeba o Tesle (bez TČ) jsem četl, že nemá extra elektrické topení, ale topí teplem od motoru. A když by to nestačilo, tak provozuje motor v záměrně neúčinném režimu, takže funkci toho topení tam vlastně zastane motor.
Stará Tesla bez TC měla pokud vím PTC topení. Až nové s TC PTC nemají a teplo berou třeba z motoru.

Většina ev co vím tak první minuty topí z PTC do vzduchu aby to hralo rychle a pak ho nahradí tepelko.

Jak to koliduje s a/c nevím ale podle mě a/c je jen chlazení. Takže by to mohlo hrat přes PTC pokud AC bude aktivní. Třeba při odmlzovani. Jako u normálního auta. Topí motor + PTC a k tomu jde klima aby vysušila vzduch. Bez a/c klima může běžet obráceně a topit. Ale jen názor, bez podložení fakty
glottis
Reputace: 478
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

JirkaE píše: čtv úno 19, 2026 7:57 pm
Baterka se snad ohřívá jen při nabíjení, nebo pořád ? Dnes je to potřetí v nabíječce a 9% z celku - že by šlo pro topení baterky ? A nebere si to v ten moment právě z DS z té nabíječky nejdřív, aby to nedojilo baterky auta ?

No zítra se uvidí na delší cestě :D jak to opravdu je ;) - Ohřeju to ještě z nabíječky - bohužel lze nastavit pouze 15min maximum (5 / 10 / 15min varianty)
Když je studená a tak i jindy. Při studené baterie třeba někde rekuperace, omezí ti výkon, má vyšší vnitřní odpor. Mě třeba Tesla topí do baterie když je to pod 4 stupně a je to delší trasa. Nebo když dám vytopit auto tak dá i baterku. Hlavně když je na síti. Když má baterie tak 2 a min, už to nerekuperuje
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Tohle píše ,,ta chytrá - umělá" :lol:

Ale já se v tom zas tak moc nevyznám - co vnímám jsou 3 tlačítka na displeji pro topení : A/C topení / topení / topení sedaček ;)

Snímek obrazovky_19-2-2026_20845_chatgpt.com.jpeg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Franta2776
Reputace: 542

Nový příspěvek od Franta2776 »

JirkaE píše: čtv úno 19, 2026 5:52 pm
Franta2776 píše: čtv úno 19, 2026 4:47 pm
Ještĕ k tomu Victronu.Obĉas potřebuji rychleji nabít např přijedu v noci a ráno odjezd.Tak jsem si na ruční přepínač na wallbox přivedl DS 3fáze.11kW nabíjení.Zkoušel jsem jednu fázi odpojit a nabíjet na 2 fáze.Že bych EV živil ze dvou mĕničů.Ten wallbox to nepustí a i když má připojený 2 fáze tak nabíjí pouze z jedné fáze max 16A.Pokud vidi 2 fáze nevyužije ani plnou kapacitu 32A.
Franto a ty 3F měříš také Victronem ? Nebo to už je přes ten přepínač sítí právě úplně mimo FV ? Jedna poloha přepínače - 1F FV a druhá poloha 3F DS

Já jsem si samozřejmě dotáhl do dílny až před FV-Cimru i zcela nový 5x6m CYKY = už jsem s tím tak někjak počítal - že by se mohl hodit, v celém tom balíku nových kabelů, tak nemám problém nyní s jakoukoliv variantou.
Pokud nenajde použití, jde tak i v budoucnu posílit po těch kabelech přívod z FV - kdybych zvýšil ještě výkon - ale není proč...

To Dagus : ano, zní to celé takhle super, to řízení, takhle jak to popisují zatím všichni, ten Victron - to zní velmi dobře :yes:

To TomHC : HA zmiňuje více lidí, ano, to použití chápu a je to taky zajímavá varianta se všemi možnostmi které to nabízí, jenžejá HA nemám, respektive je v šuplíku a je to odloženo na neurčito, takže musím vyjít s tím co je nyní k dispozici, nebo co dokážu rozhýbat i sam a to už teď i relativně rychle.

Ještě jedna otázka k těm e-autům a topení.

Dal jsem si na Vaše rady topení do sedaček. Je to skvělý, měl jsem i v diesel verzi, tedy je to stejný. Jenže to topení stejně úplně nechápu.

Mám topení sedaček, pak topení a pak klimu. Co je teda nejvýhodnější ?
Koeficient klimatizace je přece nejvýhodnější varianta, nebo to u auta neplatí, že ten kompresor tu energii tak trošku svým koeficientem násobí a zvýhodní ?

Na displeji mám nastavenou teplotu, i když klimu vypnu, tak co tam teda topí ? A kolik to žere ? Které topení je to nejvýhodnější versus spotřeba ?

Nebo opačně - co mám zapnout a co vypnout, abych měl tu spotřebu na 100km co nejmenší ? :lol: :lol:

Zítra jedeme do ČR - bude to křest pro auto ale hlavně asi pro nás... To nabíjení a vše kolem :fuuu:
Přepínač je uplnĕ mimo Fv.Ten wallbox je v systému pořád vidĕt a mĕnič je vypnutý.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W