články naležato
Souhrn tématu
Uživatel řeší možnost sestavení baterie z článků LiFePO4 314Ah 3,2V EVE Grade A+ D06 v poloze naležato kvůli omezenému prostoru. Diskuze potvrzuje, že dlouhodobé používání článků naležato není problém, protože výrobce doporučuje vyšší kompresi než váha článků a poloha bezpečnostního ventilu není kritická. Polovina baterií na trhu je takto sestavena, což potvrzuje bezpečnost a funkčnost této metody.
-
michalbern2
- Reputace: 0
- Lokalita: Vlašim
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
články naležato
Potřebuji poradit, chci sestavit baterii ze článků LiFePO4 314Ah 3,2V EVE Grade A+ D06. Mám málo místa, tak bych je potřeboval postavit články na ležato v takovém komínu. Je to problém z dlouhodobého hlediska?
-
rva
- Reputace: 914
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: články naležato
Klidně se inspiruj jak to dělají jinde - je tam video, tak si ho pusť https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 83395.html
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- sindyk
- Reputace: 79
- Lokalita: Semily
- Výkon panelů [Wp]: 3800
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Re: články naležato
Mohl by to být problém ze dvou důvodů:
1/ působení váhy baterií na sebe při stohování - vzhledem k tomu, že výrobce doporučuje kompresi článků řádově vyšší, než jakou na sebe působí několik článků na sobě, to není problém.
2/ poloha bezpečnostního ventilu - jelikož volného elektrolytu je v článku jen několik mililitrů, kromě polohy ventilem dolů je povolená jakákoliv jiná, takže opět to není problém.
Na trhu je tak vyrobena polovina baterií. Byl bych v klidu.
1/ působení váhy baterií na sebe při stohování - vzhledem k tomu, že výrobce doporučuje kompresi článků řádově vyšší, než jakou na sebe působí několik článků na sobě, to není problém.
2/ poloha bezpečnostního ventilu - jelikož volného elektrolytu je v článku jen několik mililitrů, kromě polohy ventilem dolů je povolená jakákoliv jiná, takže opět to není problém.
Na trhu je tak vyrobena polovina baterií. Byl bych v klidu.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited