Problém s měřením výroby a spotřeby v Solar Assistant

Souhrn tématu

Uživatel Solar Assistant řeší nesrovnalosti v údajích o výrobě a spotřebě energie za 15 dní v únoru. Systém ukazuje vyšší výrobu než spotřeba pokrytá ze sítě, což vyvolává otázky o přesnosti měření a ztrátách energie v bateriích či konverzi. Diskuze potvrzuje, že Solar Assistant pouze zpracovává data z měničů, které mohou mít vlastní chyby, a že rozdíly jsou běžné kvůli vlastní spotřebě a efektivitě systému.
Davifi
Reputace: 0
Lokalita: Příbram
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 20 800
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Problém s měřením výroby a spotřeby v Solar Assistant

Nový příspěvek od Davifi »

Ahoj, nevím jestli to sem uplně patří, ale používám solar assistant systém tak to sem hodím. Mám problém s tím co mi zobrazuje systém jako celková čísla za 15 dnů z Února viz příloha.

Systém mi tvrdí, že jsem vyrobil 151 kwh ze slunce. Spotřeba domu za celé období byla 262 kwh a 184 kwh se pokrylo ze sítě. Zbytek jsou solární enrgie což tedy vychází na 78 kwh. Ale slunce vyrobilo 151 kwh. Kde lítá ten zbytek ? Jasně něco se uložilo do baterek, něco je vlastní spotřeba něco ztráty při konverzi, učinost systému atd. Ale lítá mi tam pořád ve vzduchu nějakých 40 kwh. Nemůže to solar assistant nějak blbě měřit ?

Díky předem.
Přílohy
Snímek obrazovky 2026-02-15 214736.jpg
Dalos76
Reputace: 0
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 64
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

Re: Problém s měřením výroby a spotřeby v Solar Assistant

Nový příspěvek od Dalos76 »

Ahoj, nemáš 2 měniče? (či více MPPT) 20,8kWp v panelech asi nestahuješ MPPT v jednom měniči.
Mám jeden 12kW měnič, 3 stringy (zapojeno 2+1) a za únor zatím "protopeno" 40kWh.
Jinak pro formu, SA nic neměří, jen přepočítává získanáý data z měniče.
Snímek obrazovky 2026-02-16 055850.png
Camel
Reputace: 22
Lokalita: Šumpersko

Re: Problém s měřením výroby a spotřeby v Solar Assistant

Nový příspěvek od Camel »

Myslím, že sis odpověděl sám. Určitá chyba měření tam bude i když to měření provádí střídač sám ne solar assistant ten pouze sbírá data.. a plus ta vlastní spotřeba. Tak to prostě je. Můj systém si třeba bere vlastní spotřebu něco kolem 5kWh děnně plus mínus není to konstantní hodnota záleží na spoustě proměnných zátěži a tak dále. Podobné hodnoty tam mám proto také nějak se nad tím už nepozastavuji.
FV 8880Wp: 2940Wp JV, 3960Wp SZ, 1980Wp JZ
3x Axpert King (145V) 5000W 48V zapojeno 3F
baterie 15,8kWh: 12,8kWh LiFePo4 + (4,8kWh Li-ion využitelné cca jen 3kWh)