Rôzne spôsoby zapojenia voľných pinov balančného konektoru JK BMS
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje různým způsobům zapojení volných pinů (B17-B24) u JK BMS 24S. Některé návody doporučují nechat piny volné, jiné je propojit mezi sebou nebo připojit k B+. Nejnovější doporučení zdůrazňují propojení všech volných pinů s posledním plusovým pólem pro eliminaci parazitních napětí a zajištění stabilního chodu BMS. Uživatelé sdílejí zkušenosti a hledají optimální řešení pro spolehlivý provoz akupacků.
-
Atman
- Reputace: 51
- Lokalita: Śenkvice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Rôzne spôsoby zapojenia voľných pinov balančného konektoru JK BMS
Idem prerábať moje akupacky na JK BMS (čierna 24S) a pri preliezaní návodov som s prekvapením zistil, že existujú viaceré druhy zapojenia, pričom sa všetky tvária ako návod Jikongu. Jedná sa o voľné piny pri 16S, teda piny B17 - B24. Na B+ ide 16ty článok. Návody hovoria/kreslia nasledovné:
- voľné piny nechať voľné a nezapojené. Rôzne komentáre na webe k tomu hovoria, že sa potom v apke na pinoch môžu zjavovať rôzne parazitné napätia líšiace sa od nuly a môže to robiť problémy.
- voľné piny prepojiť vzájomne. Komentáre hovoria, že to je kóšer a eliminujú sa vedľajšie vplyvy voľne plávajúcich pinov.
- voľné piny prepojiť a spojiť aj s B+. Komentáre hovoria, že posledné verzie majú byť zapojené takto, lebo sa tým eliminuje parazitné napätie a vraj BMS na nejaké čiastočné napájanie využíva aj piny a toto zaručuje spoľahlivú prevádzku. Toto mi tvrdila aj Gemini:
V praxi sa pri revízii 41018-A (ktorú máš ty) ukázalo, že prepojenie všetkých pinov (B16 až B24) na posledný plusový pól je najstabilnejšia cesta. Tu sú dôvody:
Zabránenie "duchom" (Floating pins): Ak necháš piny B17-B23 nepripojené (floating), môže sa na ne indukovať malé napätie alebo statika. BMS potom môže vykazovať falošné chyby typu "Cell Overvoltage" na článkoch, ktoré fyzicky neexistujú.
Istota napájania: Vnútorná logika JK BMS si často berie energiu pre balancovanie a chod z viacerých horných pinov naraz. Ak ich spojíš všetky, zabezpečíš BMS najlepšie možné podmienky pre prácu.
Tak som z toho jeleň a budem rád, keď sa vyjadríte.
- voľné piny nechať voľné a nezapojené. Rôzne komentáre na webe k tomu hovoria, že sa potom v apke na pinoch môžu zjavovať rôzne parazitné napätia líšiace sa od nuly a môže to robiť problémy.
- voľné piny prepojiť vzájomne. Komentáre hovoria, že to je kóšer a eliminujú sa vedľajšie vplyvy voľne plávajúcich pinov.
- voľné piny prepojiť a spojiť aj s B+. Komentáre hovoria, že posledné verzie majú byť zapojené takto, lebo sa tým eliminuje parazitné napätie a vraj BMS na nejaké čiastočné napájanie využíva aj piny a toto zaručuje spoľahlivú prevádzku. Toto mi tvrdila aj Gemini:
V praxi sa pri revízii 41018-A (ktorú máš ty) ukázalo, že prepojenie všetkých pinov (B16 až B24) na posledný plusový pól je najstabilnejšia cesta. Tu sú dôvody:
Zabránenie "duchom" (Floating pins): Ak necháš piny B17-B23 nepripojené (floating), môže sa na ne indukovať malé napätie alebo statika. BMS potom môže vykazovať falošné chyby typu "Cell Overvoltage" na článkoch, ktoré fyzicky neexistujú.
Istota napájania: Vnútorná logika JK BMS si často berie energiu pre balancovanie a chod z viacerých horných pinov naraz. Ak ich spojíš všetky, zabezpečíš BMS najlepšie možné podmienky pre prácu.
Tak som z toho jeleň a budem rád, keď sa vyjadríte.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 933
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Re: Rôzne spôsoby zapojenia voľných pinov balančného konektoru JK BMS
A to jsi nekoukal na JBD, tam je jeste dalsi krkolomny zpusob ...
Ja v mem navodu na JK, co mam dva kusy nekde v krabici starsi, tak mam posledni na plus a ty, co nikam nevedou, proste nic.
Ja v mem navodu na JK, co mam dva kusy nekde v krabici starsi, tak mam posledni na plus a ty, co nikam nevedou, proste nic.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
MikroCZ
- Reputace: 6
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Re: Rôzne spôsoby zapojenia voľných pinov balančného konektoru JK BMS
u JK se nechají volné, já sem je vypichal z tech konektoru- a nechal jen piny s termistory. (u JBD se pospojují a to ještě uprostřed..
tam je to hruza )