světla 48V
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o provozu světel přímo z 48V baterie, využití stávajících rozvodů a vypínačů, a možnostech LED modulů či pásků. Probírá se efektivita DC-DC měničů a jejich nutnost, přičemž většina zařízení zvládá napětí v rozsahu 44–58V bez problémů. Zmiňují se i možnosti integrace do systémů KNX/DALI a jednoduché ovládání přes domácí automatizaci. Důraz je kladen na jednoduchost, bezpečnost a snadnou výměnu světelných zdrojů.
-
misa84
- Reputace: 4
světla 48V
Provozujete někdo světla na přímo z baterie 48V ?
Co si od toho slibuju: možno použít stávající rozvody 1,5cyky a stávající vypínače...
Co bych použil: vestavné led moduly u aliex, led pásky v sérii popř klasickou žárovku 48v (její světlo mám stejně nejradši)
Co si od toho slibuju: možno použít stávající rozvody 1,5cyky a stávající vypínače...
Co bych použil: vestavné led moduly u aliex, led pásky v sérii popř klasickou žárovku 48v (její světlo mám stejně nejradši)
-
Soban
- Reputace: 303
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: světla 48V
Není 1,5mm2 málo?
Vypínače ti spínáním DC shoří.
Vypínače ti spínáním DC shoří.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
misa84
na jedné chatě na horách provozují 24V systém světel mají to z 2,5 hlíny a vypínače klasika otočné bakelitové-mají to tam minimálne 20 let co tam jezdím na rekreaci a předtím snad ještě x let měli tak snad by to mohlo fungovat na 48V v pohodě ty moderní vypínače
-
smartyn34
- Reputace: 7
Provozuji světla na 24V DC na původních rozvodech a vypínačích už deset let bez jediného problému. Vše je v Led, tam jsou proudy v podstatě vždy max do 1A a zatím to žádnému vypínači neublížilo. Přímo z baterií mám dc-dc aby nelítalo napětí podle nabitých baterií a ve většině světel jsou led čipy poskládané tak aby vyšlo světlo na 24V přímo, bez žádného odporu či měniče.
-
thomas.007
- Reputace: 61
Kdosi tady už dříve psal, že má světla na 48V s klasickýma spínačema na 230VAC a oblouk mu to nenatahuje.
Co se týče mne, tak 24V stejnosměrných mám bez problémů, není to tak choulostivý, byť se kráter na ploškách tvoří (dá se omezit paralelně kondenzátorem). Rozhodně přes to netahat 10A nebo 16A (štítkových), ale odhadem okolo 2A to problém není (měl jsem takhle dřív halogenky 24V/60W).
Co se týče mne, tak 24V stejnosměrných mám bez problémů, není to tak choulostivý, byť se kráter na ploškách tvoří (dá se omezit paralelně kondenzátorem). Rozhodně přes to netahat 10A nebo 16A (štítkových), ale odhadem okolo 2A to problém není (měl jsem takhle dřív halogenky 24V/60W).
-
Soban
- Reputace: 303
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak ledky mají proud nula nula nic, ale co tím ušetříš?
Invertor? Ne jak psal aby bylo stabilní napětí tak tam máš DC-DC měnič, možná to má trochu lepší účinnost jak měnič na 230V, ale těch pár W když je mám z panelů vlastně zadarmo? Oplatí se to?
Stejně musíš mít měnič na 230V a osvětlení není zase tak velká spotřeba.
U mě spotřeba večer do 100W měnič to ani neregistruje a velké světla svítí většinou jenom chvíli.
Invertor? Ne jak psal aby bylo stabilní napětí tak tam máš DC-DC měnič, možná to má trochu lepší účinnost jak měnič na 230V, ale těch pár W když je mám z panelů vlastně zadarmo? Oplatí se to?
Stejně musíš mít měnič na 230V a osvětlení není zase tak velká spotřeba.
U mě spotřeba večer do 100W měnič to ani neregistruje a velké světla svítí většinou jenom chvíli.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
misa84
Přesně měnič v době temna je potřeba tak na 2 hodiny denně jinak běží na světla a na prd.
- dracekvo
- Reputace: 155
A co lednice?
-
misa84
v době temna je zima stačí sklep, vejce máslo mlíko v pohodě, jogurty a podobný- každý den jezdím kolem krámu takže není problém, zelí je v zeláku a králíky mám ještě v kůži v králíkárně
zbytek jídla slépkám, přes týden se obědy stejně nevaří a jíst v neděli zbytky od soboty no to fakt nemusim 
- dracekvo
- Reputace: 155
Tak to ale nemá cenu řešit světla na 48V když daleko lépe poslouží svíčka nebo petrolejka 
-
misa84
Pravda svíčky bych mohl vyrobit z vosku od včel... ale zatim je cena výkupu poměrně vysoko. Petrolej je strašně drahej oproti žárovkám, ale důležitý je být připraven na vše 
-
kodl69
- Reputace: 1040
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
to Misa84: už hromadu let, a několikrát jsem to psal. Před 6 ti, sedmi lety se na 48V nedalo skoro nic koupit, dnes v poghodě LED žárovky, předřadníky... Ano, ušetřím v ziimě spotřebu měniče, a aspoň něco zůstane na mě... 3x1.5mm stačí, ale jištění max 6A, pro delší vedení 4A. Zkouška je jednoduchá: na konci zkus zapojit odběr 1A (40W klasická 48V žárovka) a změř si pokles napětí. Z toho snadno vypočteš zkratový proud (pokud pro 1A poklesne napětí o 1V, tak zkratový proud bude =48/úbytekpro1A) a to by měl být podle normy 7.5 násobek jmenovité hodnoty jističe char. B.
Mám na 48V i domácí telefon, PC, monitor, zesilovač k PC, WIFI, homeasistant server... Celý to v zimě spolkne 1-1.5kWh denně. Tj když měnič vypnu při SOC 50%, tak mám šanci dožít dalšího slunečného dne bez dobíjení ze sítě. Jo, DAGO je celkem neškodnej šílenec, ale to co popisuje o tom teplu funguje...
Mám na 48V i domácí telefon, PC, monitor, zesilovač k PC, WIFI, homeasistant server... Celý to v zimě spolkne 1-1.5kWh denně. Tj když měnič vypnu při SOC 50%, tak mám šanci dožít dalšího slunečného dne bez dobíjení ze sítě. Jo, DAGO je celkem neškodnej šílenec, ale to co popisuje o tom teplu funguje...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
jan.stepanek
- Reputace: 0
@ Kodl69: Máš nějaký ověřený zdroj na 48V světelné zdroje GU10 a E27?
Díky Honza
Díky Honza
- el_salvadore
- Reputace: 21
- Lokalita: Považská Bystrica
- Výkon panelů [Wp]: 6000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Ahojte, oživím túto tému a to hneď vo veľkom štýle
A tým by bolo napájanie LED svetiel 48VDC implementovaných do zbernicového systému riadenia, v mojom prípade uvažujem s KNX/DALI. Cieľom takejto inštalácie je samozrejme sa vyhnúť primárne dvojitej konverzii teda zbytočným stratám a pritom stále využiť potenciál takéhoto (zbernicového) riešenia.
Chcel by som sa ale spýtať na jeden detail, a tým je DC/DC menič, ktorý tu spomína aj kolega vyššie na stabilizáciu napätia akumulátora (v mojom prípade US3000C Pylontech). Dimmery, ktoré sa v týchto zbernicových systémoch používajú, sa odvolávajú na použitie zdroja napájania spĺňajúceho príslušnú normu (IEC 61347-1 a 61347-2-13) pre tieto zdroje. DC/DC meniče (napr. SD 1000L 48) ale takouto normou nedisponujú, lebo na takýto účel nie sú primárne určené. Čo s tým? Je bezpečné ísť touto cestou? Resp. spraví to dobre navrhnuté istenie? Tu je koncept, ktorý mám v pláne:
KNX zbernica bude napájaná zdrojom, ktorý má vstup na zálohovateľný UPS akumulátor (12V).
Dimmery budú CV (https://www.enertex.de/e-katalog-dimmer2-reg.html) a CC (https://weinzierl.de/en/products/knx-io-536-cc/).
Za postrehy, nápady, odporúčania vopred ďakujem
Chcel by som sa ale spýtať na jeden detail, a tým je DC/DC menič, ktorý tu spomína aj kolega vyššie na stabilizáciu napätia akumulátora (v mojom prípade US3000C Pylontech). Dimmery, ktoré sa v týchto zbernicových systémoch používajú, sa odvolávajú na použitie zdroja napájania spĺňajúceho príslušnú normu (IEC 61347-1 a 61347-2-13) pre tieto zdroje. DC/DC meniče (napr. SD 1000L 48) ale takouto normou nedisponujú, lebo na takýto účel nie sú primárne určené. Čo s tým? Je bezpečné ísť touto cestou? Resp. spraví to dobre navrhnuté istenie? Tu je koncept, ktorý mám v pláne:
KNX zbernica bude napájaná zdrojom, ktorý má vstup na zálohovateľný UPS akumulátor (12V).
Dimmery budú CV (https://www.enertex.de/e-katalog-dimmer2-reg.html) a CC (https://weinzierl.de/en/products/knx-io-536-cc/).
Za postrehy, nápady, odporúčania vopred ďakujem
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/3x4000kVA (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 3xXTM-4000-48, VS-120, RCC-02)
-
kodl69
- Reputace: 1040
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
nevím proč tam dávat DC/DC, je to ta další konverze, kterou nechceš. 48V DC je bezpečné napětí v normálních prostorech, do vany/ sprchy stejně musíš jít na 12V. Ta norma je o spínání do 250V AC, tady jsi jinde. A těch 48V je jmenovité napětí, většina aparátů je udělaná tak, aby vydržela normálně fungovat v rozsahu napětí z olověnejch baterek (aspoň pro telekomunikace) tj všechno funguje od 44V do 58V bez jakýhokoliv problému.
Jo a na ALI se dají koupit LED pásky na 48V. Na první pohled je tam 5x smd led v sérii a odpor, ale ty smd led jsou multisystémový, na těch 5ks led je cca 36V- 44V (měřeno při poměrně malým proudu z lab. zdroje), tj na odporu se toho zas tak moc nespálí, v každé led jsou podle mě 3 čipy v sérii. Pro mě nejjednodušší konverze osvětlení na 48V. Už to mám nalepený jako osvětlení kovovýho rozvaděče, a je to celkem fajn.
P.S: dívám se na ty KNX led stmívače, ten první 184EUR, ten druhej cca 100E. Na to bych se mohl...
ESP32C3mini, budič mosfetu, nějakej 50A/200V mosfet a napájení 48/5V a mám to celý do 100Kč, ovládání přes HA, kterej už mám. Bez drátů, milý Marconi
Ale já mám k tomuhle jinej přístup. Baterky jsou fakt velká UPS, a věci, co to napájí musí být co nejjednodušší, tj dráty, jističe, spínače a obyč. , snadno vyměnitelný LED světelný zdroje, aby se z toho jednou někdo nezbláznil, případně aby to nemusel celý vytrhat a zahodit...
Jo a na ALI se dají koupit LED pásky na 48V. Na první pohled je tam 5x smd led v sérii a odpor, ale ty smd led jsou multisystémový, na těch 5ks led je cca 36V- 44V (měřeno při poměrně malým proudu z lab. zdroje), tj na odporu se toho zas tak moc nespálí, v každé led jsou podle mě 3 čipy v sérii. Pro mě nejjednodušší konverze osvětlení na 48V. Už to mám nalepený jako osvětlení kovovýho rozvaděče, a je to celkem fajn.
P.S: dívám se na ty KNX led stmívače, ten první 184EUR, ten druhej cca 100E. Na to bych se mohl...
ESP32C3mini, budič mosfetu, nějakej 50A/200V mosfet a napájení 48/5V a mám to celý do 100Kč, ovládání přes HA, kterej už mám. Bez drátů, milý Marconi
Ale já mám k tomuhle jinej přístup. Baterky jsou fakt velká UPS, a věci, co to napájí musí být co nejjednodušší, tj dráty, jističe, spínače a obyč. , snadno vyměnitelný LED světelný zdroje, aby se z toho jednou někdo nezbláznil, případně aby to nemusel celý vytrhat a zahodit...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 930
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Také na to zrovna koukám, prej vyhnout se dvojité konverzi a ona je tam několikrát ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Mex
- Reputace: 332
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ten DC-DC, který z 50V dělá 48V, je asi zbytečný.
Chce se to jenom podívat do datasheetu těch stmívačů pro LED, jaký rozsah napětí na vstupu snesou.
Nicméně u DC-DC měničů je obecně účinnost tím vyšší, čím jsou si vstupní a výstupní napětí bližší.
Tak pokud by ten DC-DC nebyl nějaký úplný krám, ztráty při převodu 50V->48V na něm budou minimální.
Chce se to jenom podívat do datasheetu těch stmívačů pro LED, jaký rozsah napětí na vstupu snesou.
Nicméně u DC-DC měničů je obecně účinnost tím vyšší, čím jsou si vstupní a výstupní napětí bližší.
Tak pokud by ten DC-DC nebyl nějaký úplný krám, ztráty při převodu 50V->48V na něm budou minimální.