Paralelní zapojení dvou bateriových boxu
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje paralelnímu zapojení dvou bateriových boxů Axpert King 6kW s využitím vlastních měděných busbarů pro lepší proudové zatížení až 250A. Uživatelé řeší správné umístění busbarů, délku a průřez kabelů, stejně jako bezpečné jištění pojistkami a odpojovači. Sdílejí se zkušenosti s přímým připevněním busbaru na terminály boxů versus umístění mimo box, aby se minimalizoval odpor a zajistila bezpečnost celého systému.
-
Rand
- Reputace: 3
Paralelní zapojení dvou bateriových boxu
Ahoj. Poradí někdo jak nejlépe propojit bateriové boxy paralelně? Budu mít 2x Axpert King 6kw paralelně na 1F a k tomu 2 bateriové boxy 1 cca 14kw. Oba boxy mají zdvojené terminály ale to vnitřní propojení na to že tam poteče ve špičce až 250A se mi zdá slabé.
Udělal jsem si 2x busbar s měděné desky (150mm x30mm x 0.5mm) se 4 šrouby. Původně jsem chtěl busbar připevnit mimo box ale zase se mi zdá zbyetečne to dělat a zvyšovat odpor o další kabel.
Tak mě napadlo připevnit busbar přímo na terminál boxu, jeden na + a druhý na minus a od něj pak k meničum.
A1 měnič 1
A2 měnič 2
B1 baterie 1
B2 baterie 2
T připojeni busbaru na terminal boxu
Plus B1
A1 — T1 — A2 — B2
Minus B2
A2 — T2 — A1 — B1
Z plusu busbaru by šel každý kabel A do odpojovače s pojistkou 125A a pak do měniče a minus přímo do měniče.
Kabely budou stejně dlouhé o průměru 50mm a délka cca 1.5m od boxu k měníči delšímu pak udělám po cestě S aby nevznikla smyčka.
Propojení boxu s busbarem by bylo zase kabelem 50mm ale tam bude délka kolem 40cm ale samozřejmě oba stejně dlouhé.
Má někdo takové zapojení?
Nebo je lepší busbar umístit mimo box někde po cestě mezi meničem?
Dika za vaše názory a postřehy.
Udělal jsem si 2x busbar s měděné desky (150mm x30mm x 0.5mm) se 4 šrouby. Původně jsem chtěl busbar připevnit mimo box ale zase se mi zdá zbyetečne to dělat a zvyšovat odpor o další kabel.
Tak mě napadlo připevnit busbar přímo na terminál boxu, jeden na + a druhý na minus a od něj pak k meničum.
A1 měnič 1
A2 měnič 2
B1 baterie 1
B2 baterie 2
T připojeni busbaru na terminal boxu
Plus B1
A1 — T1 — A2 — B2
Minus B2
A2 — T2 — A1 — B1
Z plusu busbaru by šel každý kabel A do odpojovače s pojistkou 125A a pak do měniče a minus přímo do měniče.
Kabely budou stejně dlouhé o průměru 50mm a délka cca 1.5m od boxu k měníči delšímu pak udělám po cestě S aby nevznikla smyčka.
Propojení boxu s busbarem by bylo zase kabelem 50mm ale tam bude délka kolem 40cm ale samozřejmě oba stejně dlouhé.
Má někdo takové zapojení?
Nebo je lepší busbar umístit mimo box někde po cestě mezi meničem?
Dika za vaše názory a postřehy.
-
kodl69
- Reputace: 1040
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Paralelní zapojení dvou bateriových boxu
dobrý, a kde máš jištění? Fyzikálně to máš správně, každej měnič i každá baterka by měly stejně dlouhý dráty. Takže znovu a jinak...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Rand
- Reputace: 3
Jištění tam mám psané. Na plusovém kabelu mezi baterií a každým meničem bude odpojovač OPVP22 s pojistkou PV22 125A gG.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 927
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
No, ale jak odpojis baterii od toho vseho? Kdyz jsi to prisrouboval primo na plus baterie.
Tam ti chybi ta pojistka. Musis jistit i baterii, kazdou, na ten busbar. Takze zadne sroubovani toho kusu medi primo na pol baterie.
Minus predpokladam uzemnene, kdyz neni nikde jisteni.
Tam ti chybi ta pojistka. Musis jistit i baterii, kazdou, na ten busbar. Takze zadne sroubovani toho kusu medi primo na pol baterie.
Minus predpokladam uzemnene, kdyz neni nikde jisteni.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.