Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na návrh poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže či dílny. Hlavním cílem je bezpečnost a možnost manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí, přičemž autor hledá rady ohledně zapojení, revize a optimalizace systému s baterií a ostrovním měničem. Fórum nabízí prostor pro sdílení zkušeností a doporučení k efektivnímu a bezpečnému provozu malé FVE.
Ghost86
Reputace: 0
Lokalita: SK - Kysuce
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od Ghost86 »

Chlapi, este raz sa teda spytam: ked prepnem takuto siet(4P prepinacom Hager) do Offgridu (cize odpojim grid z DEYE), musim prepojit N a PE za menicom (bonding), alebo nie?
SCR-20260207-irkz.png
Migel
Reputace: 279
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

A co teda chces?
Chces prepinat N ked budes v Offgride a neprepinat N ked budes v Ongride?Ci ako tomu mame rozumiet?.
S predoslych sprav co som cital som tomu aspom tak pochopil..
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
PetrDubi
Reputace: 322
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Podle distributora ano, podle fyziky ne - N je i po odpojení spojené s PE a PE je připojené na zemnění, takže přes zemékouli je propojené PE u domu s PE u sítě a tím jsou propojené i N. Pokud je správně udělané zemnění domu i sítě, tak bude rozdíl mezi nima maximálně v ohmech a nějaké přepojování nebude mít vliv..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Ghost86

Petr: Vdaka, toto dava logiku. Ved koniec koncov, da sa to odskusat ked sa to zapoji ci vsetko spravne funguje (RCD).

Migel: Podla vsetkeho budem pouzivat len 4P prepinace, kde budu prepinat aj fazu aj N. Samozrejme, ak budem mat DEYE a budem v hybridnom rezime (tj schvalene nejake prietoky), tak potom budu prepinace HAger prepnute na FVE, ale deye bude napojeny na DS z RE.
Ak by som mal EASUN (to sa uvidi tento tyzden, aku cenu dostanem na DEYE), situacia bude asi podobna (aj ked tu mozno budem pouzivat len nabijacku na Lifepo a odpojim sa z gridu)
rva
Reputace: 904
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Pokud se N z nějakého důvodu nepřepojí, nebo přepojí o něco později, bude u 1f spotřebičů v 3f síti docela nebezpečná situace, protože budou spotřebiče jedné fáze se spotřebičemi druhé fáze zapojeny do série na mezifázové napětí.
Moderátor
Reputace: 927
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Ano, přesně tak. Problém není v tom přepínání jako takovém, či jestli chybí jedna půlvlna, ale v tom, co se stane, když se to z nějakého důvodu neprovede vůbec. Upadne kontakt, zlomí se nějaké táhlo atd.

Pokud se chce přepínat N, tak by se muselo přepínat i v elměr rozváděči, když je bod rozdělení tam.

Proto je lepší udělat bod rozdělení až ve finálním rozváděči. Já to tak udělal, na jednotlivé byty a dílnu jde TN-C, a až v koncovém rozváděči konkrétní jednotky dochází k rozdělení.
Tedy zrušit rozdělení na začátku, tahat všude PEN, a až v posledních rozváděčích rozdělit na PE a N.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Ghost86

OK chapem to riziko pri prepinani, aj ked to bude asi minimalne riziko pri rucnom 1-0-2 Hager prepinaci, ktory sa casto pouzivat nebude - stale tam to riziko je.

Umela "inteligencia" mi navrhla doplnit toto riesenie (prepinac) este o napatove rele (napr HRN-57N) a stykac, ktory po nejakom case pusti napatie do AC rozvadzaca domu. Cenovo to vychadza asi do 100€ navyse, ale malo by to pomoct pri roznych poruchach ci uz na strane DS, alebo aj na strane invertora.

Dava toto logiku a zmysel? Funguje to v praxi?
gupa
Reputace: 168
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

cipis píše: ned úno 08, 2026 2:37 pm
Ano, přesně tak. Problém není v tom přepínání jako takovém, či jestli chybí jedna půlvlna, ale v tom, co se stane, když se to z nějakého důvodu neprovede vůbec. Upadne kontakt, zlomí se nějaké táhlo atd.

Pokud se chce přepínat N, tak by se muselo přepínat i v elměr rozváděči, když je bod rozdělení tam.

Proto je lepší udělat bod rozdělení až ve finálním rozváděči. Já to tak udělal, na jednotlivé byty a dílnu jde TN-C, a až v koncovém rozváděči konkrétní jednotky dochází k rozdělení.
Tedy zrušit rozdělení na začátku, tahat všude PEN, a až v posledních rozváděčích rozdělit na PE a N.
No a neřeší separace PE a N na kraji přípojky potenciál PENu? Když se naktereslí třeba 30m PENu a na prvním metru je separace a za dalším meterem jde přes N do rozdělení třebas 20A a na konci těch třiceti metrů to samé, jak je natom samotný PE v různých bodech. Nebo jak na sloupech? PEN si uzemníš přes tyč do země před každým rozdělení?

Nevím jak to řeší v paneláku o 8sni patrech, vedou určitě od země jen PEN nebo je nějaké pospojení s armaturou panelů v každém patře?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
ElektroEzs
Reputace: 93
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Ghost86 píše: ned úno 08, 2026 2:58 pm
OK chapem to riziko pri prepinani, aj ked to bude asi minimalne riziko pri rucnom 1-0-2 Hager prepinaci, ktory sa casto pouzivat nebude - stale tam to riziko je.

Umela "inteligencia" mi navrhla doplnit toto riesenie (prepinac) este o napatove rele (napr HRN-57N) a stykac, ktory po nejakom case pusti napatie do AC rozvadzaca domu. Cenovo to vychadza asi do 100€ navyse, ale malo by to pomoct pri roznych poruchach ci uz na strane DS, alebo aj na strane invertora.

Dava toto logiku a zmysel? Funguje to v praxi?
Popripade jsem sem daval schema prepinace pomoci stykacu a zapadek kdy je to automaticke a zaroven lze diky zapadkam ovladat rucne. Pokud by zustal speceny kontakt mechanicke blokovani nedovoli sepnout druhy stykac. Popripade tady je manualni prepinac siti kde je taky mechanicke blokovani https://www.emas.cz/ot80f3c?srsltid=Afm ... 3IIle0K-7o delaji se k tomu tomu pomocne kontakty pro N ktere sepnou s predstihem a odepnou se zpozdenim. Pouzivam ho take pro odstaveni FVE.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700