Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je projekt fotovoltaické elektrárny, kde autor sdílí své zkušenosti s provozem, testováním a plánovaným rozšířením systému. Diskutuje o optimalizaci nabíjení baterií, využití Victron komponent a efektivním ohřevu vody přímo z DC. Hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, aby zlepšil stabilitu a výkon své FVE.
leoshavla
Reputace: 62

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od leoshavla »

Tak zkus ty 3ks MPPT datově odpojit nastavit jim stejné hodnoty a nechat jen jeden do Cerba, aby jsi měl přehled a nastavit ABS třeba 1hod, jen tak na zkoušku jestli proběhne Absorbce.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
JirkaE
Reputace: 297
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

I to už jsem zkoušel - a každé začalo samostatně v jiný moment nastavený proces, taky slepá cesta.

Jediný co nyní funguje je jedno MPPT - pak Absorbce proběhne správně - což se i stalo - včera na zdroji a baterky se i správně dorovnali.

Teď tolik slunce neseženu, DC-zdroj místo panelů byla jediná možnost. Včera jsem vycucal z DS přes 60kWh zopakoval jsem proces 2x aby se to fakt srovnalo.

Teď jsem znova na 80% a nyní se srovná přesně i SOC na správných parametrech a s plnou baterkou - to včera nešlo, opravdu musí být baterka nejdřív pod 90% a SOC se synchronizuje jen 1x za den.

Nyní musím doufat, že se to spraví tím společným novým způsobem = všechny 4 kusy přes Ve.Direct
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)