Nadstavení el. okruhu
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o nadstavení více elektrických okruhů při zvyšování podhledů, kdy je potřeba prodloužit kabely a správně je propojit. Doporučují použití elektrických krabic na půdě s pevnými svorkami, ideálně na nehořlavém materiálu a na přístupném místě. Alternativou jsou kabelové spojky se smršťovacími bužírkami, které jsou bezpečné, ale vyžadují správné nástroje a zkušenosti. Diskuze zdůrazňuje důležitost bezpečnosti a kontroly spojů, aby instalace byla vyhovující a spolehlivá.
-
Antrac1t
- Reputace: 101
- Lokalita: Znojemsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nadstavení el. okruhu
Cau borci, resil nekdo nadstaveni vicero okruhu? Predelaval jsem podhledy, ve kterych byly tazeny okruhy (svetla, zasuvky, atd), podhled se zvysoval a musim tim padem nadstavit vse a propojit to na pude. Nadstaveni bude cca 1m. Dat na pudu dve el krabice s din listou a vse pospojovat pres radovy svorky? Nebo jit do tech kabelovych spojek (nemam s nimi zkusenost).
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 927
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Re: Nadstavení el. okruhu
Obycejne wago svorky v obycejnych krabicich.
Kdysi jsem tu mel propoj pres chodbu stropem skrz nekolik skatuli s temi sroubovacimi svorkami, a to bylo za trest. Jak jsem dotahoval dalsi a dalsi draty, tak jsem to vyrval, nacpal do wago svorek a hotovo.
Kdysi jsem tu mel propoj pres chodbu stropem skrz nekolik skatuli s temi sroubovacimi svorkami, a to bylo za trest. Jak jsem dotahoval dalsi a dalsi draty, tak jsem to vyrval, nacpal do wago svorek a hotovo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
vla
- Reputace: 131
- Lokalita: Praha 6
- Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Koupil bych el.instalační krabice, takovéhle https://www.dek.cz/produkty/detail/8500 ... olova-seda, wago svorky bych dal jen do pevných rozvodů do krabic ve zdi. Spojovat s nimi volné kabely , které pak plandají někde v podhledu či na půdě, mi nepřijde moc bezpečné.
Nemám rád tenhle stát.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 927
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jak plandaji? Tak snad je pripaskuje a do list ci tak neco.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Antrac1t
- Reputace: 101
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
koryta tam nejsou, ale byto to tazeny v kopsce v podhledu vzdy az ke zdi. Takze nekde v puli fiknu znova to protahnu do chranicky, ktera zustane v novym podhledu a drbnu to do tech krabic s wago. stejne na tom bude 40cm vaty a pak zaklopeny
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
kodl69
- Reputace: 1040
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Ty krabice budou jako ve vatě? Nepřístupný? Jestli jo, tak tohle je jeden zdůvodů vyhlášení instalace jako nevyhovující. Není možno spoj kontrolovat.
Naopak kabelová spojka se nepovažuje za spoj a může být v zemi/vatě/zdi bez možnosti kontroly. A je jedno jestli je to lisovací/ smršťovací, nebo gelová, prostě origo kabelová spojka. Ale to není nejlevnější řešení, když už spoje v krabici, tak na té půdě na nehořlavý materiál dát krabičku, stačí tohle: https://www.kvelektro.cz/krabice-spelsb ... 1-p1001008 je potřeba kabely zajistit stahovačkama proti vytažení (na to jsou ty očka vedle dírek na šroubky) a dovnitř wagosvorky. Ale na přístupném místě. Když prodlužuješ kabel, potřebuješ ty krabice dvě, a to je celkem pakárna. Tj asi nejlevnější správný řešení jsou ty spojky se smršťovkou a lisovacími koncovkami. A pozor, je potřeba vybrat ty, co jsou na plný vodiče a mít na to správnej nástroj.
Naopak kabelová spojka se nepovažuje za spoj a může být v zemi/vatě/zdi bez možnosti kontroly. A je jedno jestli je to lisovací/ smršťovací, nebo gelová, prostě origo kabelová spojka. Ale to není nejlevnější řešení, když už spoje v krabici, tak na té půdě na nehořlavý materiál dát krabičku, stačí tohle: https://www.kvelektro.cz/krabice-spelsb ... 1-p1001008 je potřeba kabely zajistit stahovačkama proti vytažení (na to jsou ty očka vedle dírek na šroubky) a dovnitř wagosvorky. Ale na přístupném místě. Když prodlužuješ kabel, potřebuješ ty krabice dvě, a to je celkem pakárna. Tj asi nejlevnější správný řešení jsou ty spojky se smršťovkou a lisovacími koncovkami. A pozor, je potřeba vybrat ty, co jsou na plný vodiče a mít na to správnej nástroj.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.